Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Her er kodeordet for fremtidens big data-løsninger

Big data handler ikke kun om data. Der er et afgørende område, som udviklerne i øjeblikket slås med næb og klør om at vinde.

Data har vi masser af.

Faktisk eksisterede 80 procent af de data, vi har i dag, slet ikke for to år siden.

Virksomheder begynder i stigende grad at lede efter sammenhænge og mønstre i de enorme datamængder, der kan være med til at danne grundlag for beslutningsprocesser på ledelsesgangen.

Der er således begyndt at pible big data og business intelligence-systemer frem i både den offentlige sektor og blande de private aktører.

Det handler om at pakke data rigtigt

Men udviklingshusene, der leverer rammerne og programmerne til disse løsninger, ser naturligvis længere ud i fremtiden.

Her forudser Mark Moorman, der er big data evangelist i firmaet Sas Institute, at realtidsberegninger kommer til at skille vindere fra tabere i big data-krigen.

"Teknologien er i form af storage og computerkraft ikke længere den største barrierer for at bearbejde datamængder. Det har ellers været her, at skoen har trykket længe," fortæller han, da Computerworld møder ham på firmaets hjemmebane, der ligger i North Carolina i USA.

Han mener, at slagsmålet skal kæmpes et helt andet sted.

Det handler om at opnå beregninger af de store datamængder i realtid.

Tanken er, at mange computere skal dele regnekraft, og at projekter deles op i mindre stykker, der passer til den enkelte computers kapacitet. Derved kan man opnå realtidsberegninger.

"For at regne på store datamængder bliver man nødt til at dele opgaver op i mindre projekter, der kan routes til flere forskellige computere. Hvis man kan adskille et helt projekt i mindre bidder, der hver især er tilpasset præcis den regnekraft, som modtagermaskinen har, kan man få svaret tilbage med det samme. De forskellige bidder stykkes sammen, og der kan gives et samlet svar uden tidstab," fortsætter han.

Det lyder måske simpelt, men der er efter hans vurdering ingen, der har opfundet den hellige gral endnu.

"Det firma, der formår at få det til at fungere, får et gigantisk forspring til konkurrenterne."

Ikke overraskende arbejder hans firma på at finde nøglen, men man er endnu ikke nået helt i mål.

"Vi har selvfølgelig nogle bud på, hvordan det kan gøres, og løsningerne er på vej, men det er stadig en kamp mod tiden og de andre leverandører."

Flere om buddet

Samtidig peger han på en udvikling, der ligeledes skal tages med i vinderfirmaets betragtning.

"Data vokser, og der bliver populært sagt flere og flere høstakke, som nålen skal findes i. Derfor skal der naturligvis også være et grundlæggende fundament, der kan analysere og lede efter svar." 

"Et it-værktøj, hvor ledelsen kan putte et spørgsmål ind og få et svar ud."

I øjeblikket kæmper Sas med firmaer som IBM, Microsoft og SAP om at levere svar i realtid.

Et eksempel på, hvad det kommer til at betyde for dig, kan du læse her.

Læs også:
Big data-løsning i dansk kommune får borgerne i arbejde

Mød en af magtens mænd indenfor big data-teknologi

Sygehus-it gennempløjer dine data - her er resultatet

Bare vent: Så vild bliver overvågningen af dig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.