Tidligere PET-chef: Digitaliseringen har smadret dit privatliv totalt

Interview: Hvis du tror, du har nogen som helst form for privatliv tilbage, tager du fejl. Du bliver overvåget konstant, og det må du lære at leve med. Her er analysen fra tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

"Ikke engang NSA kan holde styr på sikkerheden. Det understreger vel med al tydelighed, at der intet privatliv er tilbage."

Så krystalklar er vurderingen fra den tidligere operative chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) Hans Jørgen Bonnichsen.

"Privatlivet er fuldstændig forsvundet," siger han. Det eksemplificerer han med en personlig erfaring:

"En ganske almindelig dag satte jeg mig for at tælle, hvor mange gange jeg blev overvåget og registreret," fortæller han.

Opgav inden frokost
"Allerede om formiddagen var det antal oppe på 200, og jeg opgav at tælle mere. Det var både på nettet, via mobilen og via videoovervågning. Alle mulige digitale former for overvågning og hele tiden," fortæller den tidligere PET-chef.

"Den dag måtte jeg bare sande, at mit privatliv var forsvundet og desværre bare erkende, at sådan er det. Så må jeg finde en metode til at håndtere det."
"Den dag måtte jeg bare sande, at mit privatliv var forsvundet"

Hans Jørgen Bonnichsen har tidligere været kritisk overfor overvågning og registrering og ytret sin mening om det.

Nettet er en stor synder i det slag.

"Når jeg tager et kritisk kig på mit net-forbrug, må jeg igen bare konstatere, at jeg efterlader en hel stribe elektroniske spor, som fuldstændig og totalt blotlægger mit privatliv."

"Så må jeg, og alle andre, så krydse fingre for, at disse data bliver forvaltet forsvarligt," siger han.

Efterretning er ensporet
Men det har han en vis skepsis omkring. I sit tidligere virke som chef for PET var personanalyse et af de arbejdsområder, der fyldte hans hverdag. Han ved derfor, hvordan arbejdsgangen er.

"De personer, der leder efter noget om dig, gør det ud fra en forudsætning, eksempelvis politisk overbevisning, nationens sikkerhed, sygdom eller økonomi. Det er næsten umuligt at tolke objektivt på en anden persons handling."

Hans Jørgen Bonnichsen vurderer, at forkerte tolkninger kan have nogle solide konsekvenser.

"Problemet er, at iagttageren ikke bliver udfordret med flere synspunkter, men hele tiden bekræftet af sine kollegaer, der tænker præcis på samme måde. Derfor bliver konklusioner ensidige."

"Det kan medføre, at uskyldige personer bliver trukket ind i en tunnel, hvor vedkommende ikke har en jordisk chance for at få rettet op på tolkningen eller ændret den," fortæller han.

Og det kan få konsekvenser.

"Pludselig bliver man placeret på en fly-forbudsliste eller nægtet adgang til andre lande."

Er vi helt magtesløse, eller kan vi selv gøre noget?

"Vi kan selv være opmærksomme på, hvilke oplysninger vi deler og optimere sikkerheden. Men når vi stiller sikkerhedsbarrierer op, bliver livet rædsomt besværligt," siger han.

"Et konkret eksempel er den tyske kansler Angela Merkel, der er blevet aflyttet af amerikanerne. Hun har ikke brugt den sikre telefon, som hun har fået udleveret, fordi det er besværligt. Hun har brugt en almindelig telefon og er blevet aflyttet."
"Vi har mistet tilliden til hinanden"

Lev med det!
Men det er langt fra alle steder, man selv er herre over situationen.

"Eksempelvis i forbindelse med videoovervågning er du helt magtesløs."

Og det kan være svært at rulle tingene tilbage, når de først er sat i gang.

"Vi har mistet tilliden til hinanden i samfundet. Det lyder måske gammeldags, men det er forklaringen. Og det er efter min mening for sent at trække kontakten ud."

"Som jeg ser det, må vi affinde os med overvågningen og så finde en måde, hvorpå vi kan leve med den," vurderer den tidligere efterretningschef.

Læs også:

It-sikkerhed er alvor - sådan gik det op for tidligere PET-chef

PET-chef: Derfor rager it-sikkerhed danskerne en høstblomst
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.