Analyse: Du er dummere end din smartphone

Computere, der er klogere end menneskeheden, er en klassisk science fiction kliché, men måske er der noget om snakken. Det mener Gartner.

Det er en lidt kedelig nyhed, men analysehuset Gartner fortæller nu, at i 2017 er telefonen smartere end sin ejermand.

De fleste af os bruger nok allerede smartphonen som en slags ekstra hukommelse, men i løbet af fire år løber den altså fra os, fortæller Gartner på analysehusets konference, Symposium ITxpo, der løber af stablen i den nordspanske by Barcelona.

"I 2017 vil din mobil være klogere end dig," siger Gartners mobilekspert Carolina Milanesi.

Hun disker op med et konkret eksempel:

"Din mobil vil eksempelvis vække dig, en halv time tidligere end alarmen er sat til, fordi den har opdaget, at der er trafikkaos på vejene. På den måde kommer man ikke for sent til morgenmødet."

Tilpasser sig til dit liv
Det handler om, at din smartphone kan imitere intelligente beslutninger, og Gartner kalder fænomenet for kognitiv databehandling.

Ved at bruge oplysninger om dig, sætte dem i system og tilpasse dem til et individuelt brugermønster, kan mobilen hjælpe med at tage hverdagsbeslutninger, før vi selv har tænkt på dem, ved at sammenligne informationerne med verden udenfor.

En bilkø på vejen sammenlignes eksempelvis med dit behov for at møde på kontoret til tiden.

Big data-analyser og sociale medier
Udgangspunktet er big data-analyse af, hvad der eksempelvis sker i skyen eller på de sociale tjenester, som gør mobilen til din digitale rådgiver og assistent.

Ethvert forsøg på at sammenligne den menneskelige og den kunstige intelligens er naturligvis at sætte tingene på spidsen, og det bliver næppe telefonen, der overtager dit liv inden 2017.

Men Gartner har opstillet fire kriterier for, hvornår telefonen kan handle menneskeligt.

De fire kriterier er som følger:

1. Synkroniser mig.

2. Se mig.

3. Kender mig.

4. Være mig.

Gartner mener, at smartphones allerede har succes med de to første trin, nemlig at synkronisere erfaringer fra den virkelige verden ind i den digitale verden - eller på Gartner-sprog: kognitiv computing.

Det skriver blandt andet telekomidag.se

Det, som mangler, er, at telefonen kan kende eller skabe noget, som kan omdannes til menneskelige følelser.

Men det er ifølge analysehuset på vej.

Tag dine sutsko på
Sensorer i wearable devices, eksempelvis tøj, kan mærke, hvornår du fryser, eller om dit hjerte galoperer afsted.

I så fald kan mobilen, før du selv mærker det, komme med forslag om at tage hjemmesko på, drikke en kop te eller foreslå en yoga-time via en YouTube-app.

"Inden for de næste fem år kommer disse data, om vi kan lide det eller ej. Vores omgivelser og vores relationer vil blive brugt sammen med bærbare dimser for at øge deres nytteværdi og gøre vores liv bedre," vurderer mobil-eksperten fra Gartner.

Læs også:
Googles kunstige intelligens får ingeniører til at måbe

[url= https://www.computerworld.dk/art/228884/du-faar-taesk-hver-eneste-gang-robot-vinder-altid-i-sten-saks-papir]Du får tæsk hver eneste gang - robot vinder altid i 'sten, saks, papir[/url]

Verdens bedste kunstige intelligens går i børnehave

Derfor holder du i kø: Trafiklys styres af 35 år gamle computere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan øger du medarbejdertilfredshed og produktivitet
En af de mest effektive måder at øge medarbejdernes produktivitet og tilfredshed med arbejdspladsen er ved at give frit valg mellem Windows eller Mac, når der skal vælges arbejdscomputer. Samtidig mindskes presset på supporten, mens sikkerhedsniveauet højnes. Med en client-as-a-service aftale kan du lade medarbejderne selv træffe valget, men uden at uden at det behøver at være udfordrende eller ressourcekrævende for virksomheden. Eksempelvis kan du lade partneren håndtere alt fra finansiering, leverance, klargøring og implementering til support og lifecycle-management. Læs mere i denne hvidbog.