Artikel top billede

Derfor holder du i kø: Trafiklys styres af 35 år gamle computere

Københavns Kommune er lige på trapperne med et stort it-udbud, der skal sikre langt mere intelligent trafikstyring i byen, så cykler og busser kan ride med på grønne bølger. Sådan har det ikke altid været.

I København er kommunen i gang med flere it-projekter, der skal sikre en mere intelligent og effektiv it-trafikstyring i Danmarks hovedstad inden 2016.

Eksempelvis er op mod 70 procent af de nuværende styreapparater til trafiklysene løbende ved at blive udskiftet, og det projekt vil være færdigkørt inden udgangen af 2014.

Det er måske heller ikke for tidligt, da trafiklysene i dag kontrolleres af op mod 35 år gamle computere, der bøvler med at holde tiden i de interne kredsløb.

Det betyder, at computerne i løbet af et døgn kan gå helt op mod otte sekunder for langsomt, hvilket vil ændre grønne bølger til røde bølger, hvis ikke kommunens vejarbejdere i løbet af en arbejdsdag kører fysisk ud til computerne og stiller urene.

Stort it-udbud på vej

Sideløbende med den slags tiltag har de københavnske politikere bevilliget 60 millioner kroner til arbejdet med intelligente transportsystemer (ITS) til trafikledelse frem mod 2016.

En stor del af de 60 millioner kroner skal investeres i et kommende ITS-udbud, der formentlig ser dagens lys i august.  

Udbuddet vil blandt andet inkludere et system til prioritering af forskellige trafikformer i de overfyldte københavnske gader, så især cykler og den kollektive trafik i form af busser glider nemmere gennem trafikken.

Det kommende system skal også lade lastbiler slippe for opbremsninger med larm og store CO2-udslip som de uheldige følgevirkninger, mens der endvidere skal arbejdes på at få et bedre trafik-flow i biltrafikken på proppede strækninger som eksempelvis H.C. Andersens Boulevard. 

De mål skal opfyldes ved, at de københavnske trafikanter skal detekteres ved eksempelvis RFID-chips, GPS-data, mobilsignaler eller Bluetooth-signaler, så den endelige løsning kan give den prioriterede trafik "grøn bølge".

Ønsker sammensat vinder

Københavns Kommune går med sine opstramninger på den intelligente trafikstyring samtidig fra et system af lukkede protokoller til åbne kommunikationsprotokoller.

Dermed vil kommunen undgå proprietære systemer fra én leverandør, som kan risikere udskiftning om få år.

Kommunen har åben tilgang til markedet

Prækvalifikationen i udbuddet til august vil finde sted i løbet af efteråret, og Københavns Kommune er meget åben over for, hvordan budgiverne vil gribe opgaven an inden for de udstukne rammer.

"Det er vores spørgsmål til markedet, hvordan vi bedst kan bruge vores ITS-midler," forklarer Maria Wass-Danielsen, programchef for ITS (intelligente transportsystemer) i København.

Hun lægger dog ikke skjul på, at København er interesseret i, at vinderen af det endelige udbud kan tilbyde mange forskellige ekspertiser inden for trafikstyring.

Det kunne for eksempel kunne være konsortier eller store spillere med mange forskelligartede kompetencer på det europæiske marked. 

Samtidig er der stort fokus på, hvordan kommunen i fremtiden kan opsamle realtidsdata om trafikken og bruge denne til en intelligent styring af trafikken. 

Det er her ikke nødvendigt at måle hele byens trafikale puls fra sekund til sekund, selvom trafikstyringen vil foregå "live" og ud fra den øjeblikkelige trafiksituation.

"Bare vi kan måle 10 procent af trafikanterne, så kan vi sige noget signifikant om trafikken og styre den ud fra de data," forklarer Maria Wass-Danielsen.

Flere forskellige mål

Inden udbuddet bliver sendt ud i fri konkurrence, har Københavns Kommune forberedt sig på flere fronter.

Det gælder eksempelvis et pilotforsøg på Østerbrogade med bluetooth-detektering af cyklisters hastighed i storbyen, der skal evalueres, så Københavns cyklister fremover kan få oplyst troværdige rejsetider fra systemet og eventuelle forhindringer, før og mens de skal trampe igennem hovedstaden.

"Når systemet bliver styret efter trafikkens flow, så er det ret afgørende, at der er tale om et troværdigt datagrundlag," forklarer Maria Wass-Danielsen fra Københavns Kommune.

Grunden til, at cyklister bliver så højt prioriteret i hovedstadens trafik, ligger i, at kommunen har som mål at nå op på 50 procent af alle ture til arbejde eller uddannelsesinstitution inden 2015 foregår på det tohjulede kædekøretøj. 

I dag ligger den andel på 37 procent og har gjort det i en lille håndfuld år.

Åbne data til apps

I forbindelse med målingen af Københavns trafikale situation er kommunen meget villig til at dele sine trafikmålingsdata.

Det betyder, at udviklere kan kaste sig over de mange datasæt med henblik på at udvikle apps.

Disse apps kunne blandt andet fortælle cyklister om den højaktuelle trafiksituation via deres smartphones.

De offentlige data vil også kunne integreres med eksisterende applikationer som eksempelvis Rejseplanen, så folk i den kollektive trafik vil få et mere reelt billede af deres rejsetider.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere