Artikel top billede

Ups: Googles "danske" online-regler står på hollandsk

Test: En brugertest af Googles regelsæt afslører dårligt sprog og flere passager på hollandsk. Læs her, hvad en stribe danskere mener om servicevilkårene hos søge-giganten.

Computerworld har i samarbejde med usability-virksomheden Usertribe bedt fem danskere om at læse servicevilkår hos flere it-giganter.

Først jamrede de sig gennem Facebook-reglerne, og meget bedre bliver det ikke hos konkurrenten Google. 

En pine at læse sig igennem

Flere testbrugere korser sig over Googles tekstmængder med store og små bogstaver samt ikke mindst sprogbrugen - især da flere afsnit står på hollandsk.

"Der kan jo stå hvad som helst," konstaterer en testperson i gennemgangen af Googles betingelser, da hun støder på de hollandske passager i Googles servicevilkår.


En af testpersonerne kritiserer sprogbrugen i Googles brugerbetingelser

Google har efter at være blevet kontaktet af Computerworld angående de udenlandske passager i sine servicevilkår rettet teksten til dansk. 

Kan gøre hvad de vil

Tidligere er det ellers selve indholdet i Googles servicevilkår, der er blevet kritiseret skarpt af dansk it-advokat, da brugerne i betingelserne giver Google 'en verdensdækkende licens til at bruge, gemme, genskabe, modificere og lave afledte værker' af brugernes data.

"De ansvarsfraskriver sig alt"

Den pointe fanger en af brugerne under testen og udtrykker på følgende måde:

"De kan bruge mine ting, som de ønsker, uden jeg rigtig kan gøre noget ved det."

Redder egen røv

At læseoplevelsen hos Google ikke står helt mål med de slagfærdige pointer, er der flere af brugerne, der konstaterer under testen.

"Hvad fik jeg ud af at læse Googles servicevilkår? Ingenting," lyder konklusionen fra en mandlig testperson.


En testperson undrer sig over formidlingen og giver gode råd til, hvordan Google kunne sætte sin tekst op på en mere læsevenlig facon. 

En anden testbruger opsummerer sin nærkamp med Googles servicevilkår således:

"Hvis dokumentet er til for Googles skyld, så har de jo skrevet det på en måde, så det redder deres egen røv. Men hvis de rent faktisk mener, at der er informationer til forbrugerne, så kunne man starte med at sætte det op på en lidt mere modtagervenlig facon, for det er det absolut ikke lige nu."

En tredje testperson vælger dog at se Googles servicevilkår fra et mere humoristisk synspunkt:

"De ansvarsfraskriver sig alt, hvis noget går galt. Men udover det, så har de en masse vilkår til brugerne. Det synes jeg er lidt sjovt."

Her er Googles udmeldinger til kritikken af brugervilkårene

Giv din mening til kende: Har du nogensinde selv læst licensbetingelser helt igennem? Hvad er din personlige oplevelser med software-selskabernes servicevilkår?

Læs også de andre bruger-tests: 
Danskere jamrer over Facebooks regler: Helt umulige
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere