Artikel top billede

Foto: iStockphoto.

Danskere jamrer over Facebooks regler: Helt umulige

Test: Brugervenligheds-test afslører stor usikkerhed om, hvilke regler Facebook spiller efter. Læs og hør her, hvad danskerne ikke forstår i Facebook-reglerne.

Støn. Pust. Gab.

Sådan reagerer fem helt almindelige danskere, som Computerworld i samarbejde med brugervenlighedsfirmaet Usertribe har bedt om at læse servicevilkår for brugen af Facebook.

Servicevilkår er den indledende tekst, som de fleste bruger under 10 sekunder på at skimme, inden de sætter et flueben i 'accepter betingelserne', trykker 'okay' og kommer i gang med at bruge tjenesten.

"Tørt og kedeligt"

Men ved vi egentlig, hvad vi siger ja til? Og hvordan er det egentlig at pløje sig igennem vilkårene hos det sociale medie med mere end en milliard brugere?


Umulige at overskue: En testperson kommer med gode råd til Facebook, om hvordan selskabet fremover kan skrive sine servicevilkår.

Det har Computerworld sat sig for at undersøge med disse bruger-tests, hvor der er afsat små 10 minutter til at komme lidt mere i bund og læse servicevilkår igennem, hvilket en testperson opsummerer på følgende måde:

"Det bliver hurtigt tørt og kedeligt," lyder skudsmålet, efter at hun har brugt en halv time af sit liv til at kigge på licensbetingelser og besvare Computerworlds spørgsmål.

Ja, ja, vi forstår det godt

De fem testpersoner tilkendegiver alle i deres gennemgang, at de på de overordnede linjer er med på, hvad servicevilkår-teksten handler om.

Men en ting er at tilkendegive forståelse. En anden sag er, at man også rent faktisk forstår vilkårene.

Hvem ejer mine Facebook-billeder?

En gennemgang af Facebooks meget omdiskuterede servicevilkår i testen afslører således tvivl mellem testpersonerne om, hvem de uploadede billedfiler egentlig tilhører. 

"De har krav på alle ting, jeg lægger op, så måske skal jeg bare være fornuftig og ikke lægge noget op, som jeg ikke ønsker skal deles med andre, eller som bliver brugt i en anden sammenhæng," fortæller en testperson. 

En anden bruger udtaler i løbet af testen om Facebooks servicevilkår:

"Tidligere stod der, at Facebook ejede alt indhold, nu står der, at brugeren ejer indholdet. Det må jo komme an på en prøve."

Flere overraskelser hos Facebook 
Alle test-brugere mener, at de har forstået reglerne, blandt andet fordi de har fulgt med i medierne.

Samtidig er der flere, som finder opsigtsvækkende passager i teksten.

"Jeg blev faktisk lidt overrasket over, at du ikke må bruge Facebook, hvis du er en dømt seksualforbryder," siger en testperson.

"Men kun, hvis du er dømt," funderer en anden. 

En tredje testperson sætter spørgsmålstegn ved, om Facebook overhovedet kontrollerer, om folk lever op til det langhårede regelsæt.

For efter at have læst Facebooks Sikkerheds-afsnit, hvor der blandt andet står, at man ikke må mobbe, oprette falske profiler og oprette yderligere konti uden Facebooks tilladelse, konstaterer hun tørt:

"Mange af disse ting gør folk jo alligevel, så jeg ved ikke, om Facebook har nogen kontrol".

Læs Facebooks svar på kritikken her 

Giv din mening til kende: Har du nogensinde selv læst licensbetingelser helt igennem? Hvad er din personlige oplevelser med software-selskabernes servicevilkår?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere