Artikel top billede

Facebook efter dansk kritik: Sådan er reglerne altså

Efter at fem danskere i en usability-test har kritiseret forståelsen af Facebooks regler, svarer det sociale medie igen. Læs her, hvordan Facebook holder øje med, at du ikke forbryder dig mod reglerne.

Efter at Computerworld har fået brugertestet Facebooks regelsæt med fem danske testpersoner, der alle vender mundvigen nedad over det kringlede regelsæt, tager kæmpen inden for sociale medier til genmæle.

Facebook hævder i en mail til Computerworld, at selskabets regler netop er blevet opdaterede, for at de skal være nemmere for brugerne at finde og blive kloge på.

"Vi reviderer konstant vores standarder og lytter til feedback fra brugerne, hvilket er årsagen til, at Facebook for nylig opdaterede politik for blandt andet brugen af data ved at simplificere, hvordan vi forklarer dem," forklarer Frida Löwengren, PR-talsperson for Facebook i Norden.

Vores test viser noget andet

Men Computerworlds test viser netop, at teksterne er svære at læse, da de indeholder svære ord og lange sætninger.

Vi vil derfor gerne høre, hvor mange Facebook-brugere der egentlig læser betingelserne, inden de kaster sig ud i at dele data og meget personlige oplysninger på det sociale medie med mere end en milliard brugere.

"Vi har ikke nogen statistik for dette, men selvfølgelig opfordrer vi alle brugere til at gennemlæse brugerbetingelserne, når de begynder med at bruge en ny service, og det gælder også Facebook," svarer Facebooks talsperson, Frida Löwengren.

Hvem ejer dine billeder på Facebook?

Brugerne i vores brugervenlighedstest af Facebooks betingelser afslører en tvivl om, hvem der egentlig ejer de oploadede billeder.

Det har vi derfor også spurgt Facebook om, som svarer:

"Facebook har ret til at bruge dit foto (profilbillede) inden for platformen. Dette betyder så ikke, at Facebook kan dele dit billede uden for platformen, men derimod bruge det til forslag for ikke-venner, der så kan tilføje dig som ven," lyder forklaringen, som fortsætter:

"Hvis du ønsker at slette dine Facebook-konto, har Facebook ikke længere nogen rettigheder til at benytte dit billede på platformen, og dine informationer bliver fuldstændig slettet."

Ukendt antal karantæner

Flere brugere i Computerworlds test fremhæver også, at Facebook har en del regler omkring mobning, oprettelse af flere profiler og udelukkelsen af personer, der er dømte seksualforbrydere.

Hvor længe skal brugerne trækkes med uforståelige regler?

Hvordan sørger Facebook egentlig for, at disse regler bliver overholdt?

"Facebook har et vidtrækkende bruger-rapporteringssystem, som dækker al indholdet på platformen. Brugere kan nemt rapportere, hvis Facebooks regler bliver brudt, og så kan man fortælle, hvordan et billede, andet indhold eller en bruger misbruger vores vilkår," svarer Facebook til Computerworld og understreger, at Facebook reagerer hurtigt på den slags anmeldelser.

I den forbindelse vil Computerworld gerne have svar på, hvor mange der forbryder sig mod de svært forståelige regler via det vidtrækkende brugerrapporteringssystem, så de bliver smidt af tjenesten eller får karantæne fra det sociale medie.

Men datakæmpen Facebook fortæller, at selskabet ikke har tal over hverken danske eller internationale personer, der bliver smidt i skammekrogen eller helt ud af Facebook for at have forbrudt sig mod reglerne.

Kringlede regler fortsætter

En tilbagevendende pointe i Computerworlds brugertest er en generel trælshed over, at reglerne er svære at læse, og at stort set ingen af de fem testpersoner ville gøre det af egen fri vilje, hvis ikke de var med i et forsøg.

Den pointe har vi også vendt med Facebook i det følgende spørgsmål:

Hvor længe vil Facebook vedblive med at skrive/formulere brugervilkår, som ingen læser og - hvis de gør - ikke forstår?

Til det svarer Facebook i en mail:

"Hvad der er tilladt på platformen og ikke tilladt, samt hvordan brugerens informationer bliver brugt, er forklaret på forskellige måder på sitet. Desuden har vi udformet separate uddannelsessider for teenagere, forældre og lærere," svarer Facebooks nordiske pr-person Frida Löwengren.

For at blive klogere på disse regler henviser hun til Facebooks forside til de forskellige regelsæt, som altså får tommelfingeren nedad i Computerworlds brugervenlighedstest. 

Læs også: 
Dansker om Facebooks regler: Umulige at overskue
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Morten Boel Sigurdsson forlader livsværket Omada efter 21 år - nu begynder nyt kapitel: "Det er nærmest berusende spændende"
Interview: Efter 21 år har Morten Boel Sigurdsson endegyldigt forladt Omada, som han selv var med til at stifte i 1999. Teltpælene i det amerikanske er rykket op, og han og familien er tilbage i Danmark. "Der er én årsag til, at jeg stopper nu," fortæller han.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.