Tophacker klager: Mister Playstation og bøger

Mistænkt tophackers advokat klager over de vilkår, som manden er fængslet under i Danmark.

Den mistænkte tophacker Gottfrid Svartholm, der er varetægtsfængslet i Politigårdens Arresthus, har via sin advokat klaget over de vilkår, han er fængslet under.

Det oplyser advokat Luise Høi.

"For det første er der tale om, at danske myndigheder pt. holder min klient isolationsfængslet uden dommerkendelse," skriver hun i en mail til Computerworld. 

"I stedet for at anmode en dommer om en kendelse, anvender Kriminalforsorgen en bestemmelse i straffuldbyrdelsesloven - en paragraf 63 - som giver Kriminalforsorgen lov til at udelukke min klient fra fællesskab med andre end fængslets personale og advokaten," oplyser hun. 

Tidligere har advokaten berettet, at Gottfrid Svartholm, der er politiets hovedmistænkte i Danmarks største hackersag, hvor oplysninger fra politiets Schengen-system med oplysninger om efterlyste og overvågede personer blev blottet, er blevet nægtet en Playstation.

Det samme gælder bøger, ligesom han ifølge advokaten kun har lov at komme udenfor en time i døgnet.

Læs mere om det her.

"Ud over det helt indlysende problem - at en person holdes isolationsfængslet i mere end en uge uden en dommerkendelse - så gør Kriminalforsorgen sig ikke engang den ulejlighed at overholde helt grundlæggende regler," lyder beskyldningerne fra advokaten. 

For det første skal hendes klient orienteres om, at han er udelukket fra fællesskab, og hvilke regler afgørelsen er truffet på baggrund af. 

"Dette er først sket én uge efter isolationen begyndte," oplyser hun. 

For det andet indeholder Kriminalforsorgens afgørelse ikke nogen begrundelse, ifølge advokaten. 

"Man henviser i afgørelsen blot til, at der kan klages over afgørelsen. Dette er i strid med grundlæggende forvaltningsretlige regler," mener advokaten. 

Hun har nu valgt at klage, selvom hun ikke er blevet stillet en hurtig sagsbehandlingstid i udsigt.

"Telefonisk er jeg desuden blevet oplyst om, at det ikke kan betale sig at klage, da sagsbehandlingen af min klage formentlig vil tage længere tid end det tidsrum, som min klient skal udelukkes fra fællesskab," udtaler hun. 

"Uværdigt for et retssamfund"
Hun forklarer, at hun har tilbudt Kriminalforsorgen at dokumentere, at der aldrig tidligere har været episoder med hendes klient i forbindelse med hans ophold i svensk fængsel, som kan begrunde en isolation af hendes klient. 

"Det afslår Kriminalforsorgen med henvisning til, at man selv har kontakt til de svenske myndigheder," udtaler hun. 

"Det har heller ikke været muligt for mig at få oplyst, hvor længe denne isolation skal finde sted," lyder det via fra forsvarsadvokaten. 

Hun er tydeligvis fortørnet over forløbet og behandlingen af Gottfrid Svartholm, hvis kaldenavn er Anakata.

"Det er uværdigt for et retssamfund, hvor myndighederne bør vurderes på, hvordan man behandler de svageste i samfundet, herunder indsatte i danske arresthuse," lyder svadaen fra den danske advokat.

En del af begrundelsen for varetægtsfængslingen af Gottfrid Svartholm, har været, at ukendte gerningsmænd skulle være på fri fod.

På et tidspunkt har myndighederne også frygtet, at Gottfrid Svarholm ville offentliggøre data. Hvilke og hvordan er dog ikke blevet nærmere oplyst.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Ny sikkerheds-formand vil skrive SMV’erne ind i den nationale cyberstrategi: Bare se, hvad der skete med SolarWinds
Interview. "Det kan ikke nytte noget, vi har god sikkerhed på infrastrukturen, hvis leverandørerne ikke har det.” Så enkelt er budskabet fra formanden i det nystiftede forum, Virksomhedsforum for Digital Sikkerhed, Tom Engly.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.