Tophacker klager: Mister Playstation og bøger

Mistænkt tophackers advokat klager over de vilkår, som manden er fængslet under i Danmark.

Den mistænkte tophacker Gottfrid Svartholm, der er varetægtsfængslet i Politigårdens Arresthus, har via sin advokat klaget over de vilkår, han er fængslet under.

Det oplyser advokat Luise Høi.

"For det første er der tale om, at danske myndigheder pt. holder min klient isolationsfængslet uden dommerkendelse," skriver hun i en mail til Computerworld. 

"I stedet for at anmode en dommer om en kendelse, anvender Kriminalforsorgen en bestemmelse i straffuldbyrdelsesloven - en paragraf 63 - som giver Kriminalforsorgen lov til at udelukke min klient fra fællesskab med andre end fængslets personale og advokaten," oplyser hun. 

Tidligere har advokaten berettet, at Gottfrid Svartholm, der er politiets hovedmistænkte i Danmarks største hackersag, hvor oplysninger fra politiets Schengen-system med oplysninger om efterlyste og overvågede personer blev blottet, er blevet nægtet en Playstation.

Det samme gælder bøger, ligesom han ifølge advokaten kun har lov at komme udenfor en time i døgnet.

Læs mere om det her.

"Ud over det helt indlysende problem - at en person holdes isolationsfængslet i mere end en uge uden en dommerkendelse - så gør Kriminalforsorgen sig ikke engang den ulejlighed at overholde helt grundlæggende regler," lyder beskyldningerne fra advokaten. 

For det første skal hendes klient orienteres om, at han er udelukket fra fællesskab, og hvilke regler afgørelsen er truffet på baggrund af. 

"Dette er først sket én uge efter isolationen begyndte," oplyser hun. 

For det andet indeholder Kriminalforsorgens afgørelse ikke nogen begrundelse, ifølge advokaten. 

"Man henviser i afgørelsen blot til, at der kan klages over afgørelsen. Dette er i strid med grundlæggende forvaltningsretlige regler," mener advokaten. 

Hun har nu valgt at klage, selvom hun ikke er blevet stillet en hurtig sagsbehandlingstid i udsigt.

"Telefonisk er jeg desuden blevet oplyst om, at det ikke kan betale sig at klage, da sagsbehandlingen af min klage formentlig vil tage længere tid end det tidsrum, som min klient skal udelukkes fra fællesskab," udtaler hun. 

"Uværdigt for et retssamfund"
Hun forklarer, at hun har tilbudt Kriminalforsorgen at dokumentere, at der aldrig tidligere har været episoder med hendes klient i forbindelse med hans ophold i svensk fængsel, som kan begrunde en isolation af hendes klient. 

"Det afslår Kriminalforsorgen med henvisning til, at man selv har kontakt til de svenske myndigheder," udtaler hun. 

"Det har heller ikke været muligt for mig at få oplyst, hvor længe denne isolation skal finde sted," lyder det via fra forsvarsadvokaten. 

Hun er tydeligvis fortørnet over forløbet og behandlingen af Gottfrid Svartholm, hvis kaldenavn er Anakata.

"Det er uværdigt for et retssamfund, hvor myndighederne bør vurderes på, hvordan man behandler de svageste i samfundet, herunder indsatte i danske arresthuse," lyder svadaen fra den danske advokat.

En del af begrundelsen for varetægtsfængslingen af Gottfrid Svartholm, har været, at ukendte gerningsmænd skulle være på fri fod.

På et tidspunkt har myndighederne også frygtet, at Gottfrid Svarholm ville offentliggøre data. Hvilke og hvordan er dog ikke blevet nærmere oplyst.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Udviklings- og Forenklingsstyrelsen lancerer for første gang robot baseret på kunstig intelligens: Skal skære op mod 400 timers tastearbejde væk
En ny RPA-robot skal effektivisere sagsbehandlingen hos Motorstyrelsen med op mod 400 timer mindre tastearbejde årligt. Robotten er udviklet i Udviklings- og Forenklingsstyrelsens store kunstig intelligens- og RPA-afdeling, der nu vil sætte endnu mere turbo på kunstig intelligens i RPA-løsninger.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få øjeblikkelig og brugbar sikkerhedsindsigt med SIEM i skyen
En stigende del af virksomhedens kritiske IT-infrastruktur og applikationer driftes som hybridløsninger eller leveres online som SaaS eller PaaS. Alligevel er mange sikkerhedsprodukter stadig on-premise-baserede, tunge at implementere, kræver løbende vedligehold, er svære at overskue og bliver slet ikke udnyttet effektivt – hvis de da overhovedet installeres. Men det er under hastig forandring. Gartner venter, at 80% af alle Security Information and Event Management-løsninger (SIEM) om højst fem år vil have kernefunktioner, der udelukkende leveres via skyen, og det er der gode grunde til. Cloudbaseret SIEM er mere agilt, lettere at implementere, trækker på både AI og flere datakilder, er enkle at skalere og giver et markant bedre og mere prioriteret overblik over aktuelle trusler. Læs meget mere i denne hvidbog.