Artikel top billede

Sådan løser du problemet med alt for sløve websider

Der er en række ting, man kan gøre for at gøre websider hurtigere at indlæse, så brugerne ikke mister tålmodigheden. Her er best practice.

Hvor meget må en god webside fylde? Hvor mange forespørgsler må den have? Og hvor lang må svartiden egentlig være, før brugerne smutter igen, fordi de mister tålmodigheden?

Det er nogle af de spørgsmål, mange webudviklere må forholde sig til, når de koder nye sider og arbejder med web performance.

Som Computerworld har skrevet, er den gennemsnitlige top 1000-webside i dag 1.575 KB - det er en stigning på 151 procent på tre år.

Samtidig er antallet af forespørgsler, siderne skal foretage, kraftigt stigende, hvilket også kan give problemer.

Eksempelvis viser undersøgelser, at de danske webbutikker under FDIH i gennemsnit består af 81 forespørgsler.

"Det vil sige, at webserveren, hvorpå webshoppen er placeret, bliver forespurgt 81 gange, hvorved der leveres komponenter såsom billede-, JavaScript og CSS-filer. Dette belaster webserveren og tager tid," skriver firmaet Digicure i en rapport om web performance.

Her er de gode råd

Selv om der nok er forskellige holdninger til, hvordan man egentlig udvikler de mest funktionelle, lækre og performance-optimerede websider, er der - som på så mange andre it-områder - nogle generelle retningslinjer, man kan følge, hvis man vil undgå at gå helt galt i byen.

Et sted at starte er Googles Web Performance Best Practices.

Google har en række anbefalinger til, hvordan man bør gribe udviklingen an i forhold til at optimere caching, round trip-tider, forespørgsler, browser renderinger og en række andre ting.

Det er ikke nødvendigvis en indiskutabel samling af best practices, men der er faktisk mange gode råd i den - og man må trods alt give Google, at selskabet har bevist, at det forstår det der med at udvikle webtjenester.

"PNG'er er næsten altid GIF'er overlegne og er som regel det bedste valg ... Brug JPG'er til alle fotografiske billeder," lyder et af rådene fra Google.

Der er dog også en række mere kode-specifikke anbefalinger, som de fleste webudviklere måske nok har hørt et par gange før - men som langt fra alle formår at efterfølge 100 procent.

"Komprimering af HTML-code, inklusiv inline JavaScript og CSS, der ligger i det, kan spare mange data-bytes og sætte fart på download, parsing og execution-tiden," lyder det fra Google.

Men Google er langt fra det eneste sted, man finder anbefalinger til at optimere websider.

Flere anbefalinger til web performance

Et andet sted at hente inspiration er i Yahoos performance-anbefalinger:

"80 procent af svartiden for slut-brugeren bruges på front-end'en," skriver Yahoo indledningsvist. 

"Det meste af denne tid går med at downloade alle komponenterne på siden: billeder, stylesheets, scripts, Flash etc. Ved at reducere antallet af komponenter reduceres antallet af HTTP-forespørgsler, der kræves, for at siden kan indlæses. Dette er nøglen til hurtigere sider."

Også World Wide Web Consortium, W3C, har naturligvis har gode, konkrete anbefalinger til performance inden for eksempelvis JavaScript og HTML5.

En række Computerworld-læsere har også givet deres bud på, hvad der afgør load-tider med videre på websiderne. Følg den debat her.

Tjek dine egne websider

Du kan nemt tjekke, hvor meget dine egne websider fylder. 

Hvis du anvender Chrome som browser, trykker du på F12, vælger netværk og reloader siden.

Nederst i venstre hjørne ser du nu, hvor meget data der loades, og hvor længe siden er om at blive læst ind i browseren. 

Du kan også se de elementer, der loades, og hvor meget de fylder.

Størrelsen kan variere fra gang til gang, hvis der eksempelvis er forskellige annoncer, men det giver et indtryk af, om siden er tung eller let at loade. 

Du skal også være opmærksom på, at der typisk indlæses mest data, første gang du besøger siden. 

Læs også:

For tunge websider: Her er de store load-problemer

Derfor er websiderne så lang tid om at loade

Sådan skal webudviklere designe til gigant-skærme
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Efter kæmpeinvestering: Danske Dixa skal firdoble antallet af udviklere
På halvandet år skal det unge it-selskab Dixa firdoble holdet af produktudviklere fra 75 til 300. Sådan lyder ambitionen hos det danske selskab, der netop har modtaget en kapitalindsprøjtning på 660 millioner kroner.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.