Foto: Bornholms Efterskole/Berit Hvassum

På disse skoler klarer iPad-børn sig rigtig godt

iPad-børn kritiseres for ikke at opnå de samme resultater som deres kammerater uden iPad. Den kritik afviser man i en kommune, der har givet en iPad til alle elever.

Interview: I Odder kommune i Østjylland er man gået planken ud, når det handler om at bruge iPad i undervisningen.

Som den første kommune i Europa besluttede Odder Kommune, at samtlige elever, lærere og skolepædagoger i 2012 skulle have udleveret en iPad.

Nu kan kommunens otte folkeskoler slet ikke genkende den kritik, der har været i forbindelse med Pisa-undersøgelsen.

Det kan du læse mere om her: Her er tre grunde til iPad-fiasko i folkeskolen

Her er det blandt andet kommet frem, at elever, der anvender en iPad, ikke scorer så høje karakterer som kammeraterne, der ikke bruger tabletten.

"Den kritik kan vi slet ikke genkende fra de erfaringer, vi har på vores skoler," siger Rikke Dahl Thonbo, skole-it-konsulent i kommunen.

"Vi kan eksempelvis se, at drengene i de små klasser er begyndt at skrive langt tidligere, end vi havde regnet med," eksemplificerer hun.

Der er masser af gode apps
Rikke Dahl Thonbo peger også på, at teknologien giver mulighed for en differentieret afleveringsform.

"Man behøver ikke kunne læse eller skrive for at fremlægge en opgave. Derved kan elever få en bedre følelse af at være en del af klassen. Tabletten bliver en makker til børnene, og man spilder ikke så meget tid, når man eksempelvis kan aflevere på denne måde."

Et af kritikpunkterne fra Pisa-rapporten har handlet om, at de apps, der er tilgængelige til platformen, er af alt for ringe kvalitet.

"Der findes dårlige apps, men vi har en standardpakke med produktions-apps, som vi har udvalgt. De dårlige apps bliver hurtigt sorteret fra. Men simple apps kan være gode til eksempelvis at øve sig på bogstaver eller udtale."

"Gamificering kan ligeledes have sine gode sider, og man kan ikke bare kritisere denne metode," siger hun.

Så du ser ikke dårlige apps som et stort problem for jer?

"Nej, de dårlige bliver hurtigt sorteret fra. Lærerne har masser af entreprenørskab og gode ideer."

Svært at sidde stille
Et andet kritikpunkt har handlet om, at eleverne ikke kan holde koncentrationen, fordi de bliver forstyrret af eksempelvis Facebook i undervisningssituationen.

Men igen afviser Rikke Dahl Thonbo kritikken.

"Når eleverne bliver bedt om at være stille, gælder det ikke kun med munden, men også med teknologien. Det er de rigtig gode til," siger hun, og fortsætter:

"Vores erfaring er, at eleverne får langt større fokus, på det de laver, fordi de skal fremlægge det for klassen, og det giver bedre resultater. Det styrker elevernes ansvarsfølelse."

Har i slet ikke problemer med, at eleverne bliver distraheret af eksempelvis Facebook, mens undervisningen foregår?

"Eleverne kan godt blive distraheret, og det er en udfordring, men man skal også huske på, at sådan er deres hverdag, og det er ikke et stort problem i undervisningen. Der er ikke så mange børn, der kan være koncentreret i 45 minutter ad gangen, men det har ikke noget med en iPad at gøre."

Pisa-undersøgelsen peger også på, at elever, der bruger iPad, får lavere karakterer. Er det noget, I kan genkende?

"Vi har set på afgangsprøverne og på de nationale test, men vi må ikke oplyse resultaterne. Jeg kan dog godt fortælle, at vores resultater viser, at i nogle fag går det rigtig godt, og at vi ikke ser en tendens til, at man får lavere karakterer, når man bruger en tablet. Men det er stadig for tidligt at drage en samlet konklusion," lyder det fra Rikke Dahl Thonbo fra Odder kommune.

Læs også:

Ipad-børn får lavere karakterer end kammeraterne

Her er tre grunde til iPad-fiasko i folkeskolen

I Odder er iPads det nye sort
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan rammer krisen virksomheder, medarbejdere og support
Alle ved, at COVID-19 har haft store konsekvenser for virksomheder, indkøbsmønstre og medarbejdere – men præcis hvilke? Seneste indblik fra Zendesk Benchmark kortlægger udvalgte effekter af pandemien på tværs af 23.000 virksomheder verden over.