Foto: Bornholms Efterskole/Berit Hvassum

På disse skoler klarer iPad-børn sig rigtig godt

iPad-børn kritiseres for ikke at opnå de samme resultater som deres kammerater uden iPad. Den kritik afviser man i en kommune, der har givet en iPad til alle elever.

Interview: I Odder kommune i Østjylland er man gået planken ud, når det handler om at bruge iPad i undervisningen.

Som den første kommune i Europa besluttede Odder Kommune, at samtlige elever, lærere og skolepædagoger i 2012 skulle have udleveret en iPad.

Nu kan kommunens otte folkeskoler slet ikke genkende den kritik, der har været i forbindelse med Pisa-undersøgelsen.

Det kan du læse mere om her: Her er tre grunde til iPad-fiasko i folkeskolen

Her er det blandt andet kommet frem, at elever, der anvender en iPad, ikke scorer så høje karakterer som kammeraterne, der ikke bruger tabletten.

"Den kritik kan vi slet ikke genkende fra de erfaringer, vi har på vores skoler," siger Rikke Dahl Thonbo, skole-it-konsulent i kommunen.

"Vi kan eksempelvis se, at drengene i de små klasser er begyndt at skrive langt tidligere, end vi havde regnet med," eksemplificerer hun.

Der er masser af gode apps
Rikke Dahl Thonbo peger også på, at teknologien giver mulighed for en differentieret afleveringsform.

"Man behøver ikke kunne læse eller skrive for at fremlægge en opgave. Derved kan elever få en bedre følelse af at være en del af klassen. Tabletten bliver en makker til børnene, og man spilder ikke så meget tid, når man eksempelvis kan aflevere på denne måde."

Et af kritikpunkterne fra Pisa-rapporten har handlet om, at de apps, der er tilgængelige til platformen, er af alt for ringe kvalitet.

"Der findes dårlige apps, men vi har en standardpakke med produktions-apps, som vi har udvalgt. De dårlige apps bliver hurtigt sorteret fra. Men simple apps kan være gode til eksempelvis at øve sig på bogstaver eller udtale."

"Gamificering kan ligeledes have sine gode sider, og man kan ikke bare kritisere denne metode," siger hun.

Så du ser ikke dårlige apps som et stort problem for jer?

"Nej, de dårlige bliver hurtigt sorteret fra. Lærerne har masser af entreprenørskab og gode ideer."

Svært at sidde stille
Et andet kritikpunkt har handlet om, at eleverne ikke kan holde koncentrationen, fordi de bliver forstyrret af eksempelvis Facebook i undervisningssituationen.

Men igen afviser Rikke Dahl Thonbo kritikken.

"Når eleverne bliver bedt om at være stille, gælder det ikke kun med munden, men også med teknologien. Det er de rigtig gode til," siger hun, og fortsætter:

"Vores erfaring er, at eleverne får langt større fokus, på det de laver, fordi de skal fremlægge det for klassen, og det giver bedre resultater. Det styrker elevernes ansvarsfølelse."

Har i slet ikke problemer med, at eleverne bliver distraheret af eksempelvis Facebook, mens undervisningen foregår?

"Eleverne kan godt blive distraheret, og det er en udfordring, men man skal også huske på, at sådan er deres hverdag, og det er ikke et stort problem i undervisningen. Der er ikke så mange børn, der kan være koncentreret i 45 minutter ad gangen, men det har ikke noget med en iPad at gøre."

Pisa-undersøgelsen peger også på, at elever, der bruger iPad, får lavere karakterer. Er det noget, I kan genkende?

"Vi har set på afgangsprøverne og på de nationale test, men vi må ikke oplyse resultaterne. Jeg kan dog godt fortælle, at vores resultater viser, at i nogle fag går det rigtig godt, og at vi ikke ser en tendens til, at man får lavere karakterer, når man bruger en tablet. Men det er stadig for tidligt at drage en samlet konklusion," lyder det fra Rikke Dahl Thonbo fra Odder kommune.

Læs også:

Ipad-børn får lavere karakterer end kammeraterne

Her er tre grunde til iPad-fiasko i folkeskolen

I Odder er iPads det nye sort
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.