Artikel top billede

Derfor skal it-afdelingen acceptere dette BI-bøvl

Business intelligence-markedet er inde i en rivende udvikling, men nogle af de mest klassiske udfordringer er bare ikke til at slippe af med. Og det skal man heller ikke forsøge på.

Der er mange gode grunde til, at der investeres massivt i nye BI-løsninger i disse år. 

Den teknologiske udvikling har betydet, at eksempelvis tablet-apps, sociale medier, mobile devices og big data åbner for helt nye muligheder på BI-fronten, og det afspejler sig i markedets omsætning.

Gartner har vurderet, at det globale marked for business intelligence-software vil vokse med syv procent i år, så det i alt omsætter for 79 milliarder kroner.

I 2016 ventes den omsætning at være steget til næsten 100 milliarder kroner.

"Selv om det er et modent marked og har været en CIO-topprioritet i årevis, er der fortsat en masse efterspørgsel. Enhver virksomhed har en række områder - som HR, marketing, social og så videre - hvor man endnu ikke er startet med BI og analytics," lyder forklaringen fra Gartner.

Kender du til dette?

Men selv om mange nye muligheder er kommet til, er der stadig nogle klassiske udfordringer, som enhver it-organisation kæmper med på BI-fronten.

Det er blandt andet det klassiske problem med, at it-afdelingen og forretningen ikke synger helt den samme sang - eller er aligned, som det hedder på moderne dansk.   

Det kommer blandt andet til udtryk ved, at man ikke formår at kommunikere med hinanden på en måde, så man rent faktisk omsætter forretningens ønsker og behov til konkrete, brugbare BI-løsninger.

Og endelig er der problemet med, at helt op til 80 procent af BI-indholdet i nogle organisationer bliver til via såkaldte skygge-applikationer, typisk regneark, som det ikke er it-afdelingen, der har stillet til rådighed.

Forrester BI-rådgiver Boris Evelson skriver derfor i et blogindlæg, at man bør forholde sig til den praktiske virkelighed som it-afdeling.

Tre vigtige BI-regler

Forrester-rågiveren opstiller følgende tre regler:

1) It-afdelingen skal omfavne, ikke bekæmpe, det faktum, at størstedelen af BI-indholdet altid vil være i hænderne på forretningsbrugerne, ikke i it-afdelingen.

2) It-afdelingen er nødt til at omorganisere sig og reorientere sig for at kunne monitorere og analysere, hvad forretningsbrugerne gør og ud fra det arbejde med nogle grundlæggende krav til BI-arkitektur og -applikationer.

3) Hvis du er uenig i punkt nummer 2, bør du læse nummer 1 igen.

"Hvordan balancerer du forretningsbrugernes behov for at kunne producere deres eget indhold uden den store afhængighed af bureaukratiske it-processer, mens du samtidig minimerer risici for virksomheden, opnår stordriftsfordele og slipper af med siloer?" lyder den grundlæggende BI-problemstilling ifølge Boris Evelson.

For nylig har en rapport fra rådgivningsfirmaet Consulting League konkluderet, at der alene det seneste år har været en stigning i BI-investeringerne hos private kunder i Danmark på 20 procent, men der i det offentlige er tale om en stigning på hele 125 procent.

Undersøgelsen bygger på indsamling af data fra blandt andet 2.700 danske BI-projekter.

Læs også:

Vil vækst på BI-markedet: Derfor sælger det så godt

Ét område går amok: Her er de stærkeste it-firmaer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere