Artikel top billede

Derfor skal it-afdelingen acceptere dette BI-bøvl

Business intelligence-markedet er inde i en rivende udvikling, men nogle af de mest klassiske udfordringer er bare ikke til at slippe af med. Og det skal man heller ikke forsøge på.

Der er mange gode grunde til, at der investeres massivt i nye BI-løsninger i disse år. 

Den teknologiske udvikling har betydet, at eksempelvis tablet-apps, sociale medier, mobile devices og big data åbner for helt nye muligheder på BI-fronten, og det afspejler sig i markedets omsætning.

Gartner har vurderet, at det globale marked for business intelligence-software vil vokse med syv procent i år, så det i alt omsætter for 79 milliarder kroner.

I 2016 ventes den omsætning at være steget til næsten 100 milliarder kroner.

"Selv om det er et modent marked og har været en CIO-topprioritet i årevis, er der fortsat en masse efterspørgsel. Enhver virksomhed har en række områder - som HR, marketing, social og så videre - hvor man endnu ikke er startet med BI og analytics," lyder forklaringen fra Gartner.

Kender du til dette?

Men selv om mange nye muligheder er kommet til, er der stadig nogle klassiske udfordringer, som enhver it-organisation kæmper med på BI-fronten.

Det er blandt andet det klassiske problem med, at it-afdelingen og forretningen ikke synger helt den samme sang - eller er aligned, som det hedder på moderne dansk.   

Det kommer blandt andet til udtryk ved, at man ikke formår at kommunikere med hinanden på en måde, så man rent faktisk omsætter forretningens ønsker og behov til konkrete, brugbare BI-løsninger.

Og endelig er der problemet med, at helt op til 80 procent af BI-indholdet i nogle organisationer bliver til via såkaldte skygge-applikationer, typisk regneark, som det ikke er it-afdelingen, der har stillet til rådighed.

Forrester BI-rådgiver Boris Evelson skriver derfor i et blogindlæg, at man bør forholde sig til den praktiske virkelighed som it-afdeling.

Tre vigtige BI-regler

Forrester-rågiveren opstiller følgende tre regler:

1) It-afdelingen skal omfavne, ikke bekæmpe, det faktum, at størstedelen af BI-indholdet altid vil være i hænderne på forretningsbrugerne, ikke i it-afdelingen.

2) It-afdelingen er nødt til at omorganisere sig og reorientere sig for at kunne monitorere og analysere, hvad forretningsbrugerne gør og ud fra det arbejde med nogle grundlæggende krav til BI-arkitektur og -applikationer.

3) Hvis du er uenig i punkt nummer 2, bør du læse nummer 1 igen.

"Hvordan balancerer du forretningsbrugernes behov for at kunne producere deres eget indhold uden den store afhængighed af bureaukratiske it-processer, mens du samtidig minimerer risici for virksomheden, opnår stordriftsfordele og slipper af med siloer?" lyder den grundlæggende BI-problemstilling ifølge Boris Evelson.

For nylig har en rapport fra rådgivningsfirmaet Consulting League konkluderet, at der alene det seneste år har været en stigning i BI-investeringerne hos private kunder i Danmark på 20 procent, men der i det offentlige er tale om en stigning på hele 125 procent.

Undersøgelsen bygger på indsamling af data fra blandt andet 2.700 danske BI-projekter.

Læs også:

Vil vækst på BI-markedet: Derfor sælger det så godt

Ét område går amok: Her er de stærkeste it-firmaer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.