Artikel top billede

Amerikansk dommer: NSA-overvågningen er ulovlig

En amerikansk dommer har dømt, at NSA's omfattende overvågning af amerikanere og deres telefonsamtaler er forfatningsstridig. Læs her, hvad dommen kan få af konsekvenser.

Dommer Richard J. Leon fra den føderale domstol i District of Columbia har i går mandag beordret den amerikanske regering til at stoppe den omfattende dataindsamling af amerikanske telefonsamtaler og samtidig destruere data fra indsamlingen.

Den noget overrumplende udvikling i sagen kommer efter et søgsmål fra den konservative borgerrettighedsaktivist Larry Klayman, som står i spidsen for en gruppe amerikanske borgere.

Larry Klarman er gået til domstolene, fordi han mener, at overvågningen strider mod den amerikanske forfatnings beskyttelse af personlige oplysninger mod urimelige ransagninger.

Og her har han fundet en støtte i dommer Richard J. Leon, som i en 68-sider lang dom kalder overvågningen for "Orwellsk", skriver The Washington Post, med reference til forfatteren George Orwell, der i 1948 udgav bogen '1984' om et totalitært overvågningssamfund.

"Jeg kan ikke forestille mig en mere diskriminerende og vilkårlig invasion end denne højteknologiske indsamling og opbevaring af data på nærmest hver eneste amerikaner med henblik på analyse uden forudgående retslig godkendelse," lød det i går fra dommer Richard J. Leon ifølge The Washington Post.

Benzin på bålet

Dommen går kun på overvågningen af amerikanerne og berører dermed ikke NSA's omfattende overvågning af borgere uden for USA's grænser.

Den amerikanske regering har nu seks måneders appelfrist, hvilket forventes at blive brugt, da regeringen tidligere har understreget, at den kun indsamler metadata som eksempelvis telefonnumre og samtale-længder - og altså ikke selve samtalerne.

Jura-professor Orin Kerr fra George Washington Universitetet fortæller til The Washington Post, at dommen vil give mere benzin til bålet for NSA-modstandere.

"Men de juridiske konsekvenser er ret begrænsede, fordi sagen nu bare ryger til appeldomstolen," forklarer jura-professoren.

Dommer Richard J. Leon fastslår dog, at når regeringens juridiske hjemmel til den omfattende dataindsamling stammer fra 1979, så kunne man dengang slet ikke forestille sig, hvad teknologien i dag kan bruges til.
IT-JOB

inforevision a/s

IT-Revisor

Strandmøllen A/S

IT udvikler

IBM Client Innovation Center

Senior Developer – IBM CIC

Capgemini Danmark A/S

Cyber Security Consultant
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere