Amerikansk dommer: NSA-overvågningen er ulovlig

En amerikansk dommer har dømt, at NSA's omfattende overvågning af amerikanere og deres telefonsamtaler er forfatningsstridig. Læs her, hvad dommen kan få af konsekvenser.

Dommer Richard J. Leon fra den føderale domstol i District of Columbia har i går mandag beordret den amerikanske regering til at stoppe den omfattende dataindsamling af amerikanske telefonsamtaler og samtidig destruere data fra indsamlingen.

Den noget overrumplende udvikling i sagen kommer efter et søgsmål fra den konservative borgerrettighedsaktivist Larry Klayman, som står i spidsen for en gruppe amerikanske borgere.

Larry Klarman er gået til domstolene, fordi han mener, at overvågningen strider mod den amerikanske forfatnings beskyttelse af personlige oplysninger mod urimelige ransagninger.

Og her har han fundet en støtte i dommer Richard J. Leon, som i en 68-sider lang dom kalder overvågningen for "Orwellsk", skriver The Washington Post, med reference til forfatteren George Orwell, der i 1948 udgav bogen '1984' om et totalitært overvågningssamfund.

"Jeg kan ikke forestille mig en mere diskriminerende og vilkårlig invasion end denne højteknologiske indsamling og opbevaring af data på nærmest hver eneste amerikaner med henblik på analyse uden forudgående retslig godkendelse," lød det i går fra dommer Richard J. Leon ifølge The Washington Post.

Benzin på bålet
Dommen går kun på overvågningen af amerikanerne og berører dermed ikke NSA's omfattende overvågning af borgere uden for USA's grænser.

Den amerikanske regering har nu seks måneders appelfrist, hvilket forventes at blive brugt, da regeringen tidligere har understreget, at den kun indsamler metadata som eksempelvis telefonnumre og samtale-længder - og altså ikke selve samtalerne.

Jura-professor Orin Kerr fra George Washington Universitetet fortæller til The Washington Post, at dommen vil give mere benzin til bålet for NSA-modstandere.

"Men de juridiske konsekvenser er ret begrænsede, fordi sagen nu bare ryger til appeldomstolen," forklarer jura-professoren.

Dommer Richard J. Leon fastslår dog, at når regeringens juridiske hjemmel til den omfattende dataindsamling stammer fra 1979, så kunne man dengang slet ikke forestille sig, hvad teknologien i dag kan bruges til.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.