Artikel top billede

Amerikansk dommer: NSA-overvågningen er ulovlig

En amerikansk dommer har dømt, at NSA's omfattende overvågning af amerikanere og deres telefonsamtaler er forfatningsstridig. Læs her, hvad dommen kan få af konsekvenser.

Dommer Richard J. Leon fra den føderale domstol i District of Columbia har i går mandag beordret den amerikanske regering til at stoppe den omfattende dataindsamling af amerikanske telefonsamtaler og samtidig destruere data fra indsamlingen.

Den noget overrumplende udvikling i sagen kommer efter et søgsmål fra den konservative borgerrettighedsaktivist Larry Klayman, som står i spidsen for en gruppe amerikanske borgere.

Larry Klarman er gået til domstolene, fordi han mener, at overvågningen strider mod den amerikanske forfatnings beskyttelse af personlige oplysninger mod urimelige ransagninger.

Og her har han fundet en støtte i dommer Richard J. Leon, som i en 68-sider lang dom kalder overvågningen for "Orwellsk", skriver The Washington Post, med reference til forfatteren George Orwell, der i 1948 udgav bogen '1984' om et totalitært overvågningssamfund.

"Jeg kan ikke forestille mig en mere diskriminerende og vilkårlig invasion end denne højteknologiske indsamling og opbevaring af data på nærmest hver eneste amerikaner med henblik på analyse uden forudgående retslig godkendelse," lød det i går fra dommer Richard J. Leon ifølge The Washington Post.

Benzin på bålet

Dommen går kun på overvågningen af amerikanerne og berører dermed ikke NSA's omfattende overvågning af borgere uden for USA's grænser.

Den amerikanske regering har nu seks måneders appelfrist, hvilket forventes at blive brugt, da regeringen tidligere har understreget, at den kun indsamler metadata som eksempelvis telefonnumre og samtale-længder - og altså ikke selve samtalerne.

Jura-professor Orin Kerr fra George Washington Universitetet fortæller til The Washington Post, at dommen vil give mere benzin til bålet for NSA-modstandere.

"Men de juridiske konsekvenser er ret begrænsede, fordi sagen nu bare ryger til appeldomstolen," forklarer jura-professoren.

Dommer Richard J. Leon fastslår dog, at når regeringens juridiske hjemmel til den omfattende dataindsamling stammer fra 1979, så kunne man dengang slet ikke forestille sig, hvad teknologien i dag kan bruges til.
IT-JOB

SDC A/S

Agil Team Coach

Centrica Energy Trading A/S

Commodities Trading Analyst

TMK/Svane Køkkenet

IT-supporter

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Manager Projects – SAP PM Lead
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere