Artikel top billede

Masten på billedet her er fra Vejle-området.

Telefirma sætter vindmølle på telemast i Danmark

Telegigant vil sætte en vindmølle i toppen af telemast. Vestas skal ikke udkonkurreres, men der er en særlig grund til at gøre det.

Punkt 13 på en dagsorden fra teknik- og miljøudvalget i Lemvig byråd afslører, at en televirksomhed vil sætte en lille mølle i toppen af en telemast. Der er tale om en såkaldt vertikal mølle - der altså står lodret.

Tanken er, at møllen skal levere strøm til mobilmasten.

Bag ideen står telegiganten Telenor.

"Ansøgningen om en vindturbine på vores gittermast i Lemvig kommune er ud fra et ønske om at få noget mere erfaring med vedvarende energi," forklarer netplanlægger Morten Skorstengaard fra Telenor.

Han oplyser, at Telenor har ønsket at få sat en vindturbine op i den pågældende mast for at se forskellen i effekt og antal dage, hvor vinden blæser så meget, at vindturbinen kan bidrage positivt til driften af mobilmasten.

Lignende mast i Vejleområdet

"For at vide hvor stor forskellen er på vindintensitet og middelvind, har vi allerede opsat en lignende vindturbine på en mast i Vejle-området, hvor middelvinden er væsentlig lavere end i Lemvig," forklarer han.

Projektet er åbenbart relativt nyt hos telegiganten. I hvert fald er det for tidligt at fortælle om erfaringerne.

"Vi kan ikke fortælle noget om erfaringerne på nuværende tidspunkt, men ser selvfølgelig frem til at få noget erfaring med, hvad effekt og antal dage er i forskel på den geografiske placering og vindzoner 27 m/s vs. 24 m/s," forklarer netplanlæggeren.

Masten i Lemvig er en maste på 48 meter i højden.

Vindmøllen er 2,6 meter

Vindmøllen som skal opsættes er 2,6 meter høj og 1,9 meter i vindfang.

"Det vil sige at den passer nogenlunde med bredden af masten i toppen," forklarer Telenor-netplanlæggeren.

Telenor har ikke fået nogen godkendelse fra Lemvig Kommune på nuværende tidspunkt. Sagsbehandlingstiden forventes at være 12- 14 uger.

Energiforbruget er i øvrigt meget afhængig af hvor mange teknologier der er indplaceret på masten.

"Vi forventer på denne mast at vindmøllen kan bidrage med op til 70 procent af energiforbruget," oplyser han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.