Artikel top billede

Masten på billedet her er fra Vejle-området.

Telefirma sætter vindmølle på telemast i Danmark

Telegigant vil sætte en vindmølle i toppen af telemast. Vestas skal ikke udkonkurreres, men der er en særlig grund til at gøre det.

Punkt 13 på en dagsorden fra teknik- og miljøudvalget i Lemvig byråd afslører, at en televirksomhed vil sætte en lille mølle i toppen af en telemast. Der er tale om en såkaldt vertikal mølle - der altså står lodret.

Tanken er, at møllen skal levere strøm til mobilmasten.

Bag ideen står telegiganten Telenor.

"Ansøgningen om en vindturbine på vores gittermast i Lemvig kommune er ud fra et ønske om at få noget mere erfaring med vedvarende energi," forklarer netplanlægger Morten Skorstengaard fra Telenor.

Han oplyser, at Telenor har ønsket at få sat en vindturbine op i den pågældende mast for at se forskellen i effekt og antal dage, hvor vinden blæser så meget, at vindturbinen kan bidrage positivt til driften af mobilmasten.

Lignende mast i Vejleområdet

"For at vide hvor stor forskellen er på vindintensitet og middelvind, har vi allerede opsat en lignende vindturbine på en mast i Vejle-området, hvor middelvinden er væsentlig lavere end i Lemvig," forklarer han.

Projektet er åbenbart relativt nyt hos telegiganten. I hvert fald er det for tidligt at fortælle om erfaringerne.

"Vi kan ikke fortælle noget om erfaringerne på nuværende tidspunkt, men ser selvfølgelig frem til at få noget erfaring med, hvad effekt og antal dage er i forskel på den geografiske placering og vindzoner 27 m/s vs. 24 m/s," forklarer netplanlæggeren.

Masten i Lemvig er en maste på 48 meter i højden.

Vindmøllen er 2,6 meter

Vindmøllen som skal opsættes er 2,6 meter høj og 1,9 meter i vindfang.

"Det vil sige at den passer nogenlunde med bredden af masten i toppen," forklarer Telenor-netplanlæggeren.

Telenor har ikke fået nogen godkendelse fra Lemvig Kommune på nuværende tidspunkt. Sagsbehandlingstiden forventes at være 12- 14 uger.

Energiforbruget er i øvrigt meget afhængig af hvor mange teknologier der er indplaceret på masten.

"Vi forventer på denne mast at vindmøllen kan bidrage med op til 70 procent af energiforbruget," oplyser han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere