Artikel top billede

Masten på billedet her er fra Vejle-området.

Telefirma sætter vindmølle på telemast i Danmark

Telegigant vil sætte en vindmølle i toppen af telemast. Vestas skal ikke udkonkurreres, men der er en særlig grund til at gøre det.

Punkt 13 på en dagsorden fra teknik- og miljøudvalget i Lemvig byråd afslører, at en televirksomhed vil sætte en lille mølle i toppen af en telemast. Der er tale om en såkaldt vertikal mølle - der altså står lodret.

Tanken er, at møllen skal levere strøm til mobilmasten.

Bag ideen står telegiganten Telenor.

"Ansøgningen om en vindturbine på vores gittermast i Lemvig kommune er ud fra et ønske om at få noget mere erfaring med vedvarende energi," forklarer netplanlægger Morten Skorstengaard fra Telenor.

Han oplyser, at Telenor har ønsket at få sat en vindturbine op i den pågældende mast for at se forskellen i effekt og antal dage, hvor vinden blæser så meget, at vindturbinen kan bidrage positivt til driften af mobilmasten.

Lignende mast i Vejleområdet

"For at vide hvor stor forskellen er på vindintensitet og middelvind, har vi allerede opsat en lignende vindturbine på en mast i Vejle-området, hvor middelvinden er væsentlig lavere end i Lemvig," forklarer han.

Projektet er åbenbart relativt nyt hos telegiganten. I hvert fald er det for tidligt at fortælle om erfaringerne.

"Vi kan ikke fortælle noget om erfaringerne på nuværende tidspunkt, men ser selvfølgelig frem til at få noget erfaring med, hvad effekt og antal dage er i forskel på den geografiske placering og vindzoner 27 m/s vs. 24 m/s," forklarer netplanlæggeren.

Masten i Lemvig er en maste på 48 meter i højden.

Vindmøllen er 2,6 meter

Vindmøllen som skal opsættes er 2,6 meter høj og 1,9 meter i vindfang.

"Det vil sige at den passer nogenlunde med bredden af masten i toppen," forklarer Telenor-netplanlæggeren.

Telenor har ikke fået nogen godkendelse fra Lemvig Kommune på nuværende tidspunkt. Sagsbehandlingstiden forventes at være 12- 14 uger.

Energiforbruget er i øvrigt meget afhængig af hvor mange teknologier der er indplaceret på masten.

"Vi forventer på denne mast at vindmøllen kan bidrage med op til 70 procent af energiforbruget," oplyser han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere