Artikel top billede

Voldsomme tømmermænd: Sådan forløb nytårs-nedbruddet hos Post Danmark

Post Danmarks it-teknikere måtte trække i arbejdstøjet tidligt nytårsmorgen på grund af en brand i et svensk datacenter.

Post Danmarks it-teknikere vågnede nytårsmorgen til mere end blot almindelige tømmermænd.

En brand, hos datacenter-leverandøren for moderselskabet PostNord betød, at postdanmark.dk røg i hegnet med et brag.

"Vi blev hurtigt friske om morgenen nytårsdag. Det var jo omkring klokken 00.30, branden ramte," fortæller Herman Petersson, der er it-chef i Post Danmark.

Selv om nytårsmorgen stod på brat opvågning, kunne de danske teknikere hurtigt etablere en midlertidig hjemmeside, der afløste de ramte systemer.

Virksomhedens backend-servere, der indeholder hjemmesidens bagvedliggende data, snurrede sig nemlig fortsat ind i det nye år i rackskabe placeret i Danmark.

Sådan blev midlertidig løsning banket sammen

Selv om det danske og svenske postvæsen fusionerede i 2009, drifter Post Danmark stadig selv en lang række tjenester internt i Danmark.

Her bruger virksomheden leverandøren Atos, som blandt andet sørger for at holde Post Danmarks backend-servere i luften.

"Det betød, at vi kunne oprette en midlertidig hjemmeside, som stadig kører lige nu, hvor vi har etableret links til en række services. Blandt andet track and trace til danske pakker fra danske leverandører med danske stregkoder," siger Herman Petersson.

Nordisk track and trace blev dog berørt. Det gjaldt leverancer af norske, finske og svenske pakker, som ikke kunne spores på grund af branden, oplyser it-chefen.

Selv om branden i det svenske datacenter betød, at hjemmesiden blev utilgængelig for kunderne, kunne de danske borgere stadig tjekke leverancen af deres pakker gennem Post Danmarks mobile app.

Redundans rækker kun et stykke ad vejen

Selv om en lang række af PostNords servere i det svenske datacenter var spejlet på forskellige systemer og var oprettet med redundans, hjalp det ikke i dette tilfælde, fordi branden væltede alt i centeret.

"Der er redundans på serverne internt i datacenteret, men vi har ikke et helt spejlet datacenter et andet sted, når det kommer til frontend-serverne. Men flere af backend-systemerne, som er kritiske produktions-systemer, har vi fysisk og lokations redundans på."

Heldigt at branden kom nytårsmorgen

Selv om systemerne væltede, og det krævede en ekstra indsats at få systemerne midlertidigt i luften igen, er Herman Petersson positiv omkring hændelsen.

"Det var heldigt, at det var netop denne dag, da det nok er de færreste, der vælger at gå på postdanmark.dk nytårsmorgen," siger Herman Petersson og tilføjer:

"Jeg forventer, at vi er fuldt kørende igen i denne uge. Så har jeg ikke sagt for meget."

Læs også:
Post Danmarks webside sendes i hegnet af brand
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere