Artikel top billede

Voldsomme tømmermænd: Sådan forløb nytårs-nedbruddet hos Post Danmark

Post Danmarks it-teknikere måtte trække i arbejdstøjet tidligt nytårsmorgen på grund af en brand i et svensk datacenter.

Post Danmarks it-teknikere vågnede nytårsmorgen til mere end blot almindelige tømmermænd.

En brand, hos datacenter-leverandøren for moderselskabet PostNord betød, at postdanmark.dk røg i hegnet med et brag.

"Vi blev hurtigt friske om morgenen nytårsdag. Det var jo omkring klokken 00.30, branden ramte," fortæller Herman Petersson, der er it-chef i Post Danmark.

Selv om nytårsmorgen stod på brat opvågning, kunne de danske teknikere hurtigt etablere en midlertidig hjemmeside, der afløste de ramte systemer.

Virksomhedens backend-servere, der indeholder hjemmesidens bagvedliggende data, snurrede sig nemlig fortsat ind i det nye år i rackskabe placeret i Danmark.

Sådan blev midlertidig løsning banket sammen

Selv om det danske og svenske postvæsen fusionerede i 2009, drifter Post Danmark stadig selv en lang række tjenester internt i Danmark.

Her bruger virksomheden leverandøren Atos, som blandt andet sørger for at holde Post Danmarks backend-servere i luften.

"Det betød, at vi kunne oprette en midlertidig hjemmeside, som stadig kører lige nu, hvor vi har etableret links til en række services. Blandt andet track and trace til danske pakker fra danske leverandører med danske stregkoder," siger Herman Petersson.

Nordisk track and trace blev dog berørt. Det gjaldt leverancer af norske, finske og svenske pakker, som ikke kunne spores på grund af branden, oplyser it-chefen.

Selv om branden i det svenske datacenter betød, at hjemmesiden blev utilgængelig for kunderne, kunne de danske borgere stadig tjekke leverancen af deres pakker gennem Post Danmarks mobile app.

Redundans rækker kun et stykke ad vejen

Selv om en lang række af PostNords servere i det svenske datacenter var spejlet på forskellige systemer og var oprettet med redundans, hjalp det ikke i dette tilfælde, fordi branden væltede alt i centeret.

"Der er redundans på serverne internt i datacenteret, men vi har ikke et helt spejlet datacenter et andet sted, når det kommer til frontend-serverne. Men flere af backend-systemerne, som er kritiske produktions-systemer, har vi fysisk og lokations redundans på."

Heldigt at branden kom nytårsmorgen

Selv om systemerne væltede, og det krævede en ekstra indsats at få systemerne midlertidigt i luften igen, er Herman Petersson positiv omkring hændelsen.

"Det var heldigt, at det var netop denne dag, da det nok er de færreste, der vælger at gå på postdanmark.dk nytårsmorgen," siger Herman Petersson og tilføjer:

"Jeg forventer, at vi er fuldt kørende igen i denne uge. Så har jeg ikke sagt for meget."

Læs også:
Post Danmarks webside sendes i hegnet af brand
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere