Artikel top billede

(Foto: Ingen ved redaktionel omtale af programmer)

Storage-kollaps i X Factor: Sådan reddede vi hele Danmarks fredagsunderholdning

Et storage-system med det digitale tv-indhold til X- Factor går i hegnet, og panikken breder sig, fordi alle data forsvinder. Her er tre helt vilde historier om dataredning fra X Factor, Kræftens Bekæmpelse og en meget uheldig ægtemand.

Alle computerbrugere har en risiko for, at harddisken erklærer sig død, uden at backup'en er på plads.

Vi har bedt en ekspert i datagenskabelse om en stribe eksempler på, hvor galt det kan gå, uden at man vel at mærke behøver at sige evigt farvel til sine data.

Her er tre af de vildeste redninger af danske data.

I 2011 blev København udsat for et skybrud, der oversvømmede mange kældre i hovedstaden.

Det skete også hos Kræftens Bekæmpelse, der havde deres serverudstyr og SAN placeret i den ene side af kælderen, mens backup-udstyret var placeret i den anden side af kælderen.

Placeringen af udstyret betød, at begge dele blev lagt under vand, da regnen tvang kloakkerne til at give op og sende indholdet ind i bygningen i stedet for ud mod rensningsanlægget.

"Det lugtede helt forfærdeligt, og vi var simpelthen nødt til at bære beskyttelse foran ansigterne"

Ud over produktionsdata blev uerstattelige data fra 18 års studier og undersøgelser også oversvømmet.

Redningsaktionen blev sat i værk, og datagenskabelsesfirmaet Ibas' ingeniører modtog SAN og backup bånd i våd og fugtig tilstand, tilsølet af kloakvandet.

"Det lugtede helt forfærdeligt, og vi var simpelthen nødt til at bære beskyttelse foran ansigterne på grund af det forurenede vand," fortæller Henrik Andersen, der er landechef for den virksomhed, der skulle i gang med det beskidte oprydningsarbejde.

De våde diske havde dog en enkelt fordel, nemlig at de var våde.

"Det var faktisk optimalt, at diskene og båndene stadig var våde. Det medførte nemlig at korrosionen ikke var startet, hvilket gør det nemmere at udtrække data."

Er en disk eller et backup-bånd blevet våd, skal den således holdes under vand, hvis man gerne vil beholde sine data.

Remedier fra Olsen-banden

Ingeniørerne begyndte nu arbejdet, der kom til at omfatte remedier, der også kunne indgå i Olsen-bandens næste kup.

Blandt andet Lego-klodser og karklude.

Lego blev redningen for Kræftens Bekæmpelses backup-bånd. Foto: Ibas

"Vi rensede backup-båndene i en speciel rensevæske, og herefter byggede vi et lille stillads i Lego, som vi forsynede med nogle ruller omviklet med karklude. Løsningen minder lidt om en gammel spolebåndoptager," fortæller han.

Redningsaktionen lykkedes, og Lego-klodserne gjorde det muligt at genskabe alt indholdet igen.

X Factor-kollaps

Gemte computeren i ovnen

En mand skulle på ferie, og for at indbrudstyve ikke skulle stjæle hans computer, valgte han på snedig vis at anbringe den i ovnen.

Her var han sikker på, at ingen ville kigge, og det fik han helt ret i.

"Desværre kom konen først hjem fra ferie. Hun begyndte at lave mad, og det blev til grillet kylling med pc," fortæller Henrik Andersen.

Da kyllingen blev taget ud af ovnen, var den brun og lækker, mens computeren var smeltet og mest af alt lignede en klump plastik.

Redningsaktionen blev sat i gang for ar redde feriebillederne.

"Det lyder selvfølgelig helt vildt, men teknisk set var det ikke en speciel svær opgave. En ovn kommer ikke over temperaturer på et par hundrede grader, og den kasse, der omslutter en bærbar computer, yder faktisk en udmærket beskyttelse, så selve pladerne i diskene havde ikke taget skade."

Den opfindsomme ægtemand mistede således ikke sine feriebilleder eller data på trods af en hed omgang.

Fredag uden X Factor

En tredje redningsaktion, der kunne have udløst et ramaskrig i hele Danmark, handler om et populært tv-program.

Fredagsunderholdningen i massevis af danske hjem består nemlig af X Factor.

Derfor bredte panikken sig også, da en systemfejl lukkede for adgangen til samtlige data fra det storage-system, der lagrede store dele af det indhold, som skulle sendes i forbindelse med 2013-udgaven af programmet.

Svedpletterne under armene blev ikke mindre af, at det skete, blot fire dage før udsendelsen skulle gå i luften.

"I et setup med 34 diske i software RAID 6 skete der en fejl, da man ville udvide kapaciteten fra 57 terabyte til 90 terabyte. Data var meget vigtige, da materialet skulle bruges til et tv-program. Og det var ikke muligt at optage materialet igen," fortæller Henrik Andersen.

Ibas' ingeniører var heldigvis i stand til at rekonstruere al data inden for de fire dage.

Data blev leveret retur på 14 styk 3 terabyte diske til de uheldige producenter, der kunne sende programmet på det planlagte tidspunkt.

Læs også:

Husk det nu: Tag backup af din Gmail- og Facebook-konto

Her er den nye backup-funktion i Windows 8
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere