Artikel top billede

(Foto: Ingen ved redaktionel omtale af programmer)

Storage-kollaps i X Factor: Sådan reddede vi hele Danmarks fredagsunderholdning

Et storage-system med det digitale tv-indhold til X- Factor går i hegnet, og panikken breder sig, fordi alle data forsvinder. Her er tre helt vilde historier om dataredning fra X Factor, Kræftens Bekæmpelse og en meget uheldig ægtemand.

Alle computerbrugere har en risiko for, at harddisken erklærer sig død, uden at backup'en er på plads.

Vi har bedt en ekspert i datagenskabelse om en stribe eksempler på, hvor galt det kan gå, uden at man vel at mærke behøver at sige evigt farvel til sine data.

Her er tre af de vildeste redninger af danske data.

I 2011 blev København udsat for et skybrud, der oversvømmede mange kældre i hovedstaden.

Det skete også hos Kræftens Bekæmpelse, der havde deres serverudstyr og SAN placeret i den ene side af kælderen, mens backup-udstyret var placeret i den anden side af kælderen.

Placeringen af udstyret betød, at begge dele blev lagt under vand, da regnen tvang kloakkerne til at give op og sende indholdet ind i bygningen i stedet for ud mod rensningsanlægget.

"Det lugtede helt forfærdeligt, og vi var simpelthen nødt til at bære beskyttelse foran ansigterne"

Ud over produktionsdata blev uerstattelige data fra 18 års studier og undersøgelser også oversvømmet.

Redningsaktionen blev sat i værk, og datagenskabelsesfirmaet Ibas' ingeniører modtog SAN og backup bånd i våd og fugtig tilstand, tilsølet af kloakvandet.

"Det lugtede helt forfærdeligt, og vi var simpelthen nødt til at bære beskyttelse foran ansigterne på grund af det forurenede vand," fortæller Henrik Andersen, der er landechef for den virksomhed, der skulle i gang med det beskidte oprydningsarbejde.

De våde diske havde dog en enkelt fordel, nemlig at de var våde.

"Det var faktisk optimalt, at diskene og båndene stadig var våde. Det medførte nemlig at korrosionen ikke var startet, hvilket gør det nemmere at udtrække data."

Er en disk eller et backup-bånd blevet våd, skal den således holdes under vand, hvis man gerne vil beholde sine data.

Remedier fra Olsen-banden

Ingeniørerne begyndte nu arbejdet, der kom til at omfatte remedier, der også kunne indgå i Olsen-bandens næste kup.

Blandt andet Lego-klodser og karklude.

Lego blev redningen for Kræftens Bekæmpelses backup-bånd. Foto: Ibas

"Vi rensede backup-båndene i en speciel rensevæske, og herefter byggede vi et lille stillads i Lego, som vi forsynede med nogle ruller omviklet med karklude. Løsningen minder lidt om en gammel spolebåndoptager," fortæller han.

Redningsaktionen lykkedes, og Lego-klodserne gjorde det muligt at genskabe alt indholdet igen.

X Factor-kollaps

Gemte computeren i ovnen

En mand skulle på ferie, og for at indbrudstyve ikke skulle stjæle hans computer, valgte han på snedig vis at anbringe den i ovnen.

Her var han sikker på, at ingen ville kigge, og det fik han helt ret i.

"Desværre kom konen først hjem fra ferie. Hun begyndte at lave mad, og det blev til grillet kylling med pc," fortæller Henrik Andersen.

Da kyllingen blev taget ud af ovnen, var den brun og lækker, mens computeren var smeltet og mest af alt lignede en klump plastik.

Redningsaktionen blev sat i gang for ar redde feriebillederne.

"Det lyder selvfølgelig helt vildt, men teknisk set var det ikke en speciel svær opgave. En ovn kommer ikke over temperaturer på et par hundrede grader, og den kasse, der omslutter en bærbar computer, yder faktisk en udmærket beskyttelse, så selve pladerne i diskene havde ikke taget skade."

Den opfindsomme ægtemand mistede således ikke sine feriebilleder eller data på trods af en hed omgang.

Fredag uden X Factor

En tredje redningsaktion, der kunne have udløst et ramaskrig i hele Danmark, handler om et populært tv-program.

Fredagsunderholdningen i massevis af danske hjem består nemlig af X Factor.

Derfor bredte panikken sig også, da en systemfejl lukkede for adgangen til samtlige data fra det storage-system, der lagrede store dele af det indhold, som skulle sendes i forbindelse med 2013-udgaven af programmet.

Svedpletterne under armene blev ikke mindre af, at det skete, blot fire dage før udsendelsen skulle gå i luften.

"I et setup med 34 diske i software RAID 6 skete der en fejl, da man ville udvide kapaciteten fra 57 terabyte til 90 terabyte. Data var meget vigtige, da materialet skulle bruges til et tv-program. Og det var ikke muligt at optage materialet igen," fortæller Henrik Andersen.

Ibas' ingeniører var heldigvis i stand til at rekonstruere al data inden for de fire dage.

Data blev leveret retur på 14 styk 3 terabyte diske til de uheldige producenter, der kunne sende programmet på det planlagte tidspunkt.

Læs også:

Husk det nu: Tag backup af din Gmail- og Facebook-konto

Her er den nye backup-funktion i Windows 8




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere