Artikel top billede

Kendt it-direktør efter fyringsrunde: Ekstremt dyre udbuds-runder kan koste os alle dyrt

Interview: Det kan ramme hele Danmark, at det er blevet så omkostningstungt for virksomhederne at byde på offentlige ordrer, mener dansk it-boss, der netop har fyret 27 ansatte efter tabte udbud.

Det vil på sigt få konsekvenser for både det offentlige og for virksomhederne, at det er så omkostningstungt at byde på offentlige udbud.

Sådan lyder det fra koncernchefen i den århusianske it-kæmpe Systematic, Michael Holm, der netop har afskediget 27 ansatte, efter at selskabet har tabt to store udbuds-runder, som selskabet havde satset ihærdigt på at vinde.

Det kan du læse mere om her: Trods million-overskud: Dansk it-kæmpe fyrer 27 ansatte.

"Det har været rigtigt dyrt," siger Michael Holm.

Systematic havde forventet et overskud i omegnen af 35 millioner kroner i det seneste regnskabsår, hvor resultatet før skat imidlertid nu er landet på blot 20,4 millioner kroner samt en omsætningsnedgang på cirka fem procent.

Ifølge Michael Holm er den direkte årsag de to udbudsrunder, der har trukket mange ressourcer og mandskabstimer ud af selskabet, som dermed ikke har genereret omsætning og indtjening.

Vil få konsekvenser

"Vi er ret sikre på, at vi ikke er de eneste, der vil revurdere vores villighed til at deltage i sådanne kæmpetilbud fremadrettet. Færre og færre vil byde," lyder det Michael Holm.

"Det kan medføre, at flere arbejdspladser lægges i udlandet"

I dag sigter det offentlige efter at først prækvalificere og senere modtage tilbud fra mere end en håndfuld spillere på de store ordrer.

Dette sker i sagens natur for at få et bredt felt af tilbud på banen, så der er flere muligheder at vælge imellem, ligesom mange rivaler om samme ordrer potentielt giver bedre priser og bedre kvalitet, fordi alle opper sig.

Men sådan vil det ikke nødvendigvis blive ved med at være, mener Michael Holm efter de to nederlag.

"Man kan ikke regne med, at man kan få 8-10 stykker til at byde, når det kræver så store investeringer. Virksomhederne vil blive mere og mere selektive i de projekter, som de går efter," siger Michael Holm.

Michael Holm peger på, at de omkostningstunde udbudsrunder ikke mindst rammer skoven af danske virksomheder i mellemlaget, der ikke er så velpolstrede, at de har råd til at investere større millionbeløb i tilbud, der så ikke bliver til noget.

Rammer masser af virksomheder - og kunderne

"Man får ikke udviklet nogen underskov af mindre og mellemstore danske virksomheder med den politik. Og det kan også ramme produkterne, hvis dem, der egentlig har det rigtige produkt, ikke har råd til at byde. For mellemlaget af virksomheder bliver det rigtigt svært at få vækst her," siger han.

Det kan betyde, at det offentliges udbuds-politik fører til, at det på sigt kun er de store virksomheder, der er i stand til byde på de offentlige stor-udbud.

"Og det kan medføre, at flere arbejdspladser lægges i udlandet, og Danmark går glip af videnstunge arbejdspladser, " siger Michael Holm.

To vindere - seks tabere

Det store milliardudbud om levering af et EPJ-system til Region Hovedstaden og Region Sjælland havde to vindere og seks tabere.

Vindere af udbuddet blev nemlig NNIT og Epic, mens IBM, Systematic, Cerner og CGI tabte - og altså måtte vinke farvel til hele den investering, som de havde foretaget i udbuddet.

Efterfølgende har Cerner klaget over afgørelsen. Det kan du læse mere om her: Taber klager over milliard-stort it-udbud.

Det store udbud er blevet regnet for et af de vigtigste i årtier.

Det kan du læse mere om her: Dette danske it-udbud er et af de vigtigste i årtier.

Michael Holm understreger dog, at Systematic også fremadrettet vil være offensiv på netop EPJ-området, der er et kerneområde for selskabet.

Systematic leverer i dag sin EPJ-løsning til Region Midtjylland, men der er især grøde i udlandet, hvor selskabet øjner muligheder.

I de kommende år vil det imidlertid blive afgørende for selskabet at lande nye regioner herhjemme som kunder til EPJ-løsningen.

"EPJ-området vil jo nok ligge stille nu i et år til halvandet, men der er ved at ske en konsolidering. Om højst fem år vil der kun være to - og højst tre - EPJ-leverandører herhjemme, og dem skal vi være en af. Og det bliver vi også," siger Michael Holm.

Han tror fortsat, at Systematic med tiden vil kunne vinde milliard-ordren i København.

"Vi har en god løsning, der allerede kører. I Region Syd har man arbejdet i fire-fem på at få en svensk løsning op at køre [Cambio Healthcare Systems, red.], og nu må vi jo se, om København kan levere varen. Vi glæder os i hvert fald til næste gang, hvor det kommer til at handle om at sammenligne direkte, hvilket system der er mest effektivt," siger han.

Læs også:

Trods million-overskud: Dansk it-kæmpe fyrer 27 ansatte.

Taber klager over milliardstort it-udbud.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


Fremtidens ERP – træf de rigtige strategiske valg

Automatisering, fuld udnyttelse data og muligheden for at knytte leverandører og kunder endnu tættere til virksomheden, og kravene til et moderne forretnings- eller ERP-system er mange. Vær med når vi sætter fremtiden ERP på dagsordnen og diskuterer nogle af de vigtigste og mest relevante spørgsmål om ERP.

13. oktober 2022 | Læs mere


Dell Technologies Forum

Se hvilke løsninger, der kan give jeres virksomhed de næste banebrydende resultater Mød brancheeksperter, vær med til spændende breakout-sessioner og interaktive oplevelser, og lær mere om løsninger inden for alt fra multicloud-strategi som as-a-Service, AI-baserede beslutningsprocesser i edge-miljøer til moderne og sikker cyber resilience.

25. oktober 2022 | Læs mere


Computerworld
Efter 15 år med iPhone: Her er Computerworlds favorit-modeller - og vores karakter til hver enkelt model
CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital