Artikel top billede

Trods million-overskud: Dansk it-kæmpe fyrer 27 ansatte

Dansk it-succes fyrer trods million-overskud et større antal ansatte. Det sker ikke mindst som konsekvens af to kæmpeordrer. "Man må sætte tæring efter næring," siger direktøren.

Det store århusianske it-selskab Systematic fyrer 27 ansatte.

Det sker som en følge af, at selskabet for få måneder siden skuffet måtte erkende, at selskabet havde tabt kampen om dels et stort milliard-udbud til EPJ i Region Hovedstaden og Region Sjælland, dels en stor ordre om opdatering af sygesikringen.

Det kan du læse mere om her: Her er vinderen af dansk milliardudbud.

Systematic havde sigtet efter at vinde ordrerne, som selskabet vurderer ville have udløst 70 nye stillinger i selskabet foruden omkring 30 af de nuværende medarbejdere.

Men da selskabet ikke vandt ordrerne, er 27 medarbejdere nu blevet opsagt.

"Det er trist at skulle sige farvel til dygtige medarbejdere, men det er desværre nødvendigt for at holde lønomkostningerne under kontrol og bevare konkurrencekraften," lyder det fra koncernchef Michael Holm.

Fyringerne har ramt bredt i primært produktionen i selskabet.

Er fyringerne en direkte konsekvens af de tabte udbud?

"Ja, det kan man godt sige. Det er en del af det, for vi må sætte tæring efter næring. Vi har aldrig lagt skjul på, at vi havde lagt an på at vinde. Vi går jo ind i den slags udbud for at vinde, og det var vi klar til. Vi havde bestemt ikke lige regnet med, at vi skulle tabe dem begge," siger Michael Holm.

"Samlet set ved alle i virksomheden jo godt, at det er bedre at have travlt end at have for mange folk og for lidt at lave. Men det ændrer jo ikke på, at det er rigtigt kedeligt og trist for dem, som det går ud over," siger Michael Holm.

Dyr omgang

Ifølge ham er selskabets ambitioner på sundhedsområdet fortsat intakte.

Men de tabte udbudsrunder har været en dyr omgang for selskabet - faktisk så dyre, at de kan aflæses direkte på både omsætning og overskud.

Systematic oplyser, at selskabet kom ud af det netop overståede regnskabsår med et fald i omsætningen på fem procent samt næsten en halvering af overskuddet før skat.

Omsætningen landede på 393,3 millioner kroner, mens overskuddet før skat blev 20,4 millioner kroner.

Koncerndirektør Michael Holm siger, at Systematic på grund af de store omkostninger ved at byde på denne type udbud nu vil revurdere selskabets villighed til at deltage de store udbud.

"Vi vil være endnu mere selektive i de sager, som vi går ind i på grund af de omkostninger, der er forbundet med at byde," siger han.

Derfor har det været så dyrt

Ifølge ham har de to udbudsrunder kostet selskabet mange millioner kroner.

Selskabet havde ifølge direktøren sigtet efter at lande et overskud på 35-38 millioner kroner, men landede altså på [size= small]20,4[/size] millioner kroner.

"Det har været rigtigt dyrt, og det er bestemt ikke småpenge, det drejer sig om. Man sætter jo en masse mennesker på sådan en opgave, og de kan ikke lave indtjening samtidig. Så både omsætning og indtjening rammes," siger Michael Holm.

Fortryder du, at I har budt?

"Nej, det skulle vi fanme. Vi har en rigtig god løsning, og dette område er kerneforretning. Men vi hader at tabe," siger Michael Holm.

Han peger på, at Systematic alene har 'tabt muligheder og ikke kunder.'

"Det ville have været noget andet, hvis vi havde fyret, fordi vi havde mistet store kunder, men det er heldigvis ikke tilfældet. Nu har vi spist kirsebær med de store, og det har vi lært noget af. Men vi er da klar, når næste runde kommer, og så må vi vise, at de har taget fejl," siger Michael Holm.

Systematics EPJ-løsning er blevet prækvalificeret til en stor ordre i Finland, og selskabet har i det seneste år åbnet salgskontorer i Tyskland, Singapore og Frankrig.

"Vi har store ambitioner både nationalt og internationalt, hvor vi satser hårdt på vækst på områderne her. Vi vidste godt, at det som jyder ville være svært at komme ind i København, men så må vi bare til udlandet, hvor vores løsning er bredt anerkendt," siger Michael Holm.

Inden for sundhedsområdet har Systematic ikke mindst store forventninger til det såkaldte servicelogistik-område, hvor selskabet står bag systemet Columna Service Logistik.

Det dækker håndtering på sygehuse af eksempelvis mad, senge, instrumenter og andet fysisk udstyr, der løbende transporteres rundt.

Du kan læse mere om logistik-systemet her: Vildt: Dansk it-system sparer 250 timer om dagen.

Læs også:

Skuffet taber af milliardudbud: Vi brugte 50 mand

Stort nedbrud igen: Så ofte har dansk sundheds-system været nede på ni måneder

Her er Danmarks 100 bedste it-virksomheder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.