Artikel top billede

The Age of Wonder - da de moderne videnskaber blev født

Computerworld læser: Er månens kratere lavet af de lokale beboere? Faldt det berømte æble virkelig ned på Newton? Og hvordan startede de videnskaber, som er grundlaget for vore dages teknologiske revolution. Richard Holmes' spændende bog tager dig med på en rejse til de moderne videnskabers barndom.

I 1768 satte kaptajn Cook ud med skibet "Endeavour" for at sejle jorden rundt - og blandt andet besøge Tahiti.

I 1831 rejste "Beagle", med blandt andre Charles Darwin om bord, af sted på et togt, der ledte forbi Galapagosøerne.

Imellem de to begivenheder, som skulle kaste lange skygger ind i den videnskabelige verden, oplevede Europa et kvantespring inden for næsten samtlige videnskabelige discipliner. I én vild, sagnomspunden og uregerlig periode præget af nationalistisk konkurrence og tilfældigheder blev grundsten lagt, hevet op igen og lagt igen.

Var elektricitet grundlaget for liv? Hvad med gud? Hvor gammel var Jorden egentlig? Hvad er distancen til de nærmeste stjerner? Hvor mange planeter findes der egentlig i solsystemet? Og hvordan lever folk uden for vores umiddelbare kulturkreds?

De spørgsmål stillede pionererne 1700- og 1800-tallet sig og det er den historie, som Richard Holmes veloplagt fortæller.

Studerede sydhavsøers botanik - og kvinder 

Først gennem adelsmanden Joseph Banks, som skulle studere botanik om bord på "Endueavour", men som endte som en af verdens første antropologer med omfattende studier på Tahiti - ikke mindst af øens kvinder, langt fra det mere dydige London.

Dernæst gennem historien om (amatør)astronomen William Herschel, som om dagen underviste i musik og om natten byggede sine egne teleskoper - og endte med at opdage Uranus.

"Den ensomme geniale forsker er en konstruktion fra den romantiske periode"

Myten om det ensomme geni
Mest interessant for læseren af videnskabshistorie er Richard Holmes' understregning af, at den ensomme geniale forsker er en konstruktion fra den romantiske periode. Ligesom i dag, hvor boghandlerne flyder over med portrætter af ikoniske erhvervsledere, fodboldspillere, hvis selvbiografi udgives, inden de er 30, og politikere der ønsker at minde eftertiden om, at de var med, da det skete - så passede billedet af den ensomme forsker på sit mørke kammer perfekt ind i romantikken.

Men forskning er hårdt arbejde - og det at stå på skuldrene af sine forgængeres arbejde - og meget sjældent åbenbares indsigten med ét. Hvad også Richard Holmes understreger med historien om, at myten om Newton og æblet første gang blev fortalt efter Newtons død.

Astronomen Herschel troede også først, at Uranus var en komet, brugte en del af sin tid på at argumentere for, at månens kratere var skabt af månens beboere (!) og en masse andre forestillinger, som passede ind i tiden.

Eftertiden har nådigt glemt meget vrøvl - men uden den basis og det feedback fra samtiden ville der ikke være samme videnskabsmand til at skabe de, ofte meget færre, rigtige pointer. 

Alene på grund af den pointe er "The Age of Wonder - How the romantic generation discovered the beauty and terror of science" værd at læse. Den er ikke så morsomt skrevet som "En kort historie om næsten alt" af Bill Bryson, som tager et mere generelt overblik over naturvidenskabens landvindinger, og hvordan erkendelserne opstod, men vinder til gengæld på detaljen.

Detaljer som moderne it-gennembrud ultimativt står på skuldrene af, men som man let glemmer, mens man venter på den næste generation af telefoner eller fjernsyn.

Richard Holmes: The Age of Wonder. Udgivet af Harper Press i 2008. 530 sider. Anmeldelsen er bragt i samarbejde med Bogblogger.dk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere