Artikel top billede

Kapløb om rummet - da russerne snød amerikanerne

Computerworld læser: Forhærdede nazister og amerikanske forskere gik efter anden verdenskrig sammen om at udvikle raketteknologi til atombomben baseret på tyskernes V1-bomber. Men i sidste ende var det russerne som snød alle. Kapløb om rummet giver et spændende indblik i en vanvittig tid.

Da anden verdenskrig sluttede, gik den vilde skattejagt ind. Ikke kun efter nazi-guld og stjålne kunstskatte, men i lige så høj grad efter raketeksperter. For mens russerne og amerikanerne havde raketter i arsenalerne der i sidste ende besejrede Tyskland, så havde de hverken teknologi eller teknikere der kunne måle sig med tyskernes V1 og V2 teknologi.

Raketter badet i blod

Tyskernes raketteknologi og fremmeste raketforskere var godt nok vædet i blodet fra tusindvis af dræbte slavearbejdere på det hemmelige underjordiske Mittelwerke, hvor tvangsarbejderne sled over samlebåndene i minegange med deres hængte medfanger dinglende i hovedhøjde, men på den anden side var resultaterne for gode til at ignorere.

Så amerikanerne pakkede titusindvis af stumper ned fra Mittelwerke, rekrutterede Tysklands fremmeste raketingeniør og lederen af Mittelwerke Wernher von Braun og efterlod kun gabene tomme minegange til russerne, som egentligt havde den hemmelige base i deres sektor i det besatte Tyskland.

En ægte Dr. Strangelove

Ironisk nok er det russerne, som dermed må starte med blot stumperne af nazi-tysklands overlegne raketteknologi, der for alvor ser perspektivet i raketteknologien kombineret med atombomber - mens amerikanerne blot parkerer den ekstremt dygtige Wernher von Braun på en ørkenbase og senere som raket- og fremtidsekspert på Disney-tv samt model for film-karakteren Dr. Strangelove (!!).

Men historien er langt mere omfattende, kompliceret og spændende end som så og involverer også rumhunde, spionfly, kosmonauter, amerikanske senatorer med præsidentambitioner, russiske kup og tvangsarbejdere.

Heldigvis formår historikeren Matthew Brzezinski at holde historien vedkommende og give det komplette billede af hvordan videnskab, personlige ambitioner og storpolitik konstant flettes sammen i den koldeste del af den kolde krig.

Jeg læste i hvert fald de 344 sider som en spændingsroman og nød specielt indblikkene i den til tider absurde russiske del af historien om kapløbet om rummet.

Matthew Brzezinski, Kapløb om rummet. Udkom på TV2 forlag i 2007. I alt 344 sider. Anmeldelsen er udgivet i samarbejde med Bogblogger.dk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere