Artikel top billede

Screenshot af brugervejledningen fra Rejsekortets hjemmeside.

Ekspert: Rejsekort-funktion er grotesk og ubrugelig

Du må vente flere dage, og besøge stationer med Rejsekort-adgang af to omgange, hvis du vil skifte betalingskort til Rejsekortets automatiske optankning.

Brugerne af Rejsekortet skal være væbnet med yderst stor tålmodighed, når det kommer til at ændre det betalings, som Rejsekortet automatisk kan bruge til at hæve penge fra.

Se hele Rejsekortets procedure til ændring af betalingskort på billedet øverst.

Den umiddelbart simple handling kræver nemlig, at brugeren følger en vejledning på seks punkter, venter minimum tre dage og laver to udflugter til en vilkårlig Rejsekort-station.

Den kringlede proces får en af Danmarks førende eksperter i brugervenlighed til at dumpe funktionen.

"Det er helt grotesk, og jeg vil rangere ændringsmuligheden som nærmest ubrugeligt eller uladsiggørligt," vurderer usability specialist Ole Gregersen.

Derfor er funktionen ubrugelig

Ifølge Ole Gregersen opstår Rejsekortets brugervenlighedsproblemer på grund af to ting.

"Den primære problemstilling er, at vejledningen er asynkron. Den ligger et andet sted, end der hvor man rent faktisk skal udføre ændringerne," mener Ole Gregersen og fortsætter:

"Det andet problem er ventetiden. Jeg skal gøre noget nu, og så skal jeg vente minimum 24 timer, så skal jeg gøre noget igen, vente i minimum 24 timer igen og så skal jeg gøre et eller andet igen,"

Ole Gregersen, der til daglig underviser ITU-studerende i usability, tester løbende private- og offentlige digitale produkter, lægger ikke fingrene i mellem i sin kritik.

"Det er helt grotesk, fordi jeg lige nu og her, har et behov for at skifte mit betalingskort. Den arbejdsgang er bare helt skæv," mener Ole Gregersen.

Se Rejsekortets svar på kritikken: Vi er ikke stolte af den nuværende løsning

Sådan burde funktionen være

I den perfekte verden burde Rejsekortets automatiske tank-op-funktion strikkes sammen helt anderledes, mener Ole Gregersen.

"Rejsekortet burde lave skiftet så intuitivt og efter de samme principper og standarder, som andre virksomheder bruger. Det vil være min forventning som bruger, og mit mål, hvis det var mig, som skulle designe sådan en løsning,"

Her handler det først og fremmest om at bygge sin applikation eller service op omkring de principper, som ligner andre producerters, for at undgå at forvirre forbrugerne unødigt.

"Hvis jeg som forbruger tænker på det fra toppen af mit hoved, så vil det være noget med, at jeg skal ind i mine konto-oplysninger, og der kan jeg så ændre mit betalingskort,"

Ekspert: Stil ikke høje krav til forbrugerne
Rejsekortets model for at ændre betalingskort adskiller sig direkte fra den gængse måde at udføre ændringen på, og det stiller høje krav til brugerne.

"Rent fagligt snakker man om den mentale model, at forestillingen om, hvordan tingene fungerer. Der kan man sige, at den bryder mod almindelige menneskers opfattelse af, hvordan sådan et skifte skal foregå," siger han og fortsætter:

"Forventningen til hvordan man skifter sit betalingskort, vil være en anden end den, der er tale om her. Derfor må man som udgangspunkt forudsætte, at det er noget, som ikke er typisk, og derfor vil folk også synes, at det er svært at skrifte."

Se Rejsekortets svar på kritikken: Vi er ikke stolte af den nuværende løsning
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere