Artikel top billede

Med denne nye app vil Facebook genopfinde avisen - og måske sig selv

Facebook fejrer sin 10 års fødselsdag med en ny app, der forbedrer Facebook-oplevelsen drastisk.

Mandag aften, aftenen før sin 10 års fødselsdag, lancerede Facebook en helt ny iPhone-app ved navn Paper. 

Derfor er det på mange måder symbolsk - og måske ikke helt tilfældigt - at de to begivenheder falder sammen. For Paper er en nytænkning af Facebook-oplevelsen.

Ja, nærmest en revolution, når man sammenligner med den langsomme og sikre evolution, som Facebook har været gennem de seneste 10 år.

Facebook Paper bliver en selvstændig app og kommer ikke til at afløse den allerede eksisterende og velkendte Facebook-app. Og indtil videre er den kun tilgængelig for amerikanske iPhone-brugere (eller folk med et amerikansk Apple-id). 

Vil undgå konflikt med brugerne

Det understreger også, at Facebook ikke har tænkt sig at omfavne den nye brugerflade fuldt ud, men måske snarere ser det som en slags eksperiment, der i første omgang testes på de mere forandringsvillige bruger.

Det er måske klogt. For Facebook-brugerne er kendt for notorisk at være dybt konservative og brokke sig over brugerfladeændringer. Og denne ændring vil sandsynligvis være den største enkelt-ændring nogensinde og vil kunne skabe et ramaskrig blandt brugere, der får den trukket ned over hovedet.

Farvel til newsfeed

Med Paper forsvinder Facebooks newsfeed i den form, vi kender det. Den er erstattet med en bladremekanisme, som kan minde en smule om den brugerflade, som mange sandsynligvis kender fra den populære app Flipboard. Og med Paper kan du ikke blot browse på Facebook. Ligesom med Flipboard kan du også indhente nyheder fra andre medier og kendte journalister.  

Selv siger Facebook, at app'en er inspireret af den oplevelse, som mange af os kender fra den fysiske avis. Og deraf også navnet, Facebook Paper.

Den er også helt i tråd med den vision, som Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, gennem de seneste år har ridset op for Facebook.

Facebook startede som et socialt netværk for universitetsstuderende. Men i dag ser han Facebook som en moderne avis. Ifølge Zuckerberg skal Facebook være "verdens bedste personaliserede avis".

Så mange år har Paper været undervejs

Tidligere åbnede folk deres avis som det første, når de stod op om morgen.

I dag tjekker folk i stedet sociale medier som Facebook og Twitter, og den udvikling skal Facebook understøtte ved hjælp af lækre brugerflader og algoritmer, der sikrer, at brugerne får leveret netop de nyheder, der har deres interesse. 

Paper-projektet har angiveligt været undervejs i knap to år, og her på Computerworld omtalte vi det for første gang sidste år. På daværende tidspunkt var det stadigvæk blot et projekt i Facebooks udviklingsafdeling, der angiveligt bar kodenavnet Reader. 

Tidligere Apple-designer står bag

Dengang skrev vi, at app'en formodentligt var et led i Facebooks projekt om at få brugerne til at bruge mere tid på det sociale netværk.

Og Facebook havde sat den tidligere Apple-designer Mike Matas til at løse opgaven. 

Som blot 19-årig blev Matas ansat i Apple, hvor han spillede en væsentlig rolle i udformingen af iPhonens brugerflade, og efterfølgende tog han med Tony Fadell til Nest, hvor han var med til at designe den grafiske brugerflade på virksomhedens termostat.

Og hvad der måske er mere interessant i denne sammenhæng er, at han også har været med til at udvikle en digital udgave af Al Gores bog "Our Choice". Projektet blev efterfølgende udråbt til at være en slags prototype på fremtidens digitale bog. 

Papers mange lækre animationer og intuitive brugerflade bærer helt tydeligt Matas fingeraftryk.

Brugeren tages ved hånden

Når du åbner Paper første gang, tager app'en dig ved hånden, og en stemme guider dig rundt i app'en. Fortæller dig, hvordan Paper skal bruges, og hvilke "gestures" du skal bruge for at zoome ind, bladre og så videre. 

På trods af det vil nogen måske opfatte app'en som forvirrende, men det er vores erfaring, at det lynhurtigt bliver naturligt at anvende Paper. Oplevelsen er så "smooth" og velfungerende, at man kan undre og ærgre sig over, at Facebook ikke har valgt at gøre den til "default" Facebook-app. 

Markant opgradering

For lad os bare slå det fast: Paper er en markant opgradering af Facebook-oplevelsen.

En opgradering der kan være tiltrængt i disse tider, hvor Facebook har mistet lidt af tidligere tiders "cool-faktor". 

Men når Facebook blot vælger at markedsføre den som et nicheprodukt, risikerer Paper at lide samme sørgelige skæbne som Facebook Home til Android eller Facebooks Snapchat-udfordrer, Poke, der hurtigt gled ud i glemslen og begge endte som enorme flop. 

Omvendt vil det også være en betydelig risiko for Facebook, hvis Paper bliver Facebooks "default app" på alle platforme. 

Ikke blot fordi den risikerer at frustrere mange millioner Facebook-brugere.

"Facebook is cool. You don't want to ruin it with ads. Because ads aren't cool. "

Men også fordi Facebook har valgt at prioritere den nye brugeroplevelse over annoncer. Paper er nemlig fuldstændig annonce-fri. Nærmest som et ekko af Facebook-medstifteren Sean Parker i filmen "The Social Network".

Her slår hans figur, der spilles af Justin Timberlak,e fast: "Facebook is cool. You don't want to ruin it with ads. Because ads aren't cool." 

Men netop som Facebook er begyndt at tjene penge ved mobilannonceringer, kan prisen for en revolution af brugerfladen risikere at blive høj. Derfor skal Facebook Paper i første omgang næppe ses som andet end en prøveballon. Men dog en forbandet god en af slagsen.

Læs også:
Afinstalleret! Facebook Home - nej tak 

Kommende app skal forvandle Facebook til "fremtidens avis"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.