Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Flertal ikke i tvivl: Derfor er det en rigtig god ide at sælge Nets

Et stort flertal i Folketinget er ikke i tvivl: Det er en rigtig god ide at sælge Nets, der står bag bankernes betalingssystem. Se hvorfor her.

Størstedelen af de politiske partier er enige om, at salget af Nets er en god ide og kan føre til et bedre udviklet betalingssystem.

Kun Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF er imod, at Nets bliver sat til salg.

SF forlangte fornylig, at det planlagte salg af Nets afblæses.

Det kan du læse mere om her: Politisk krav: Stop salget af Nets

"Jeg har tidligere tilkaldt til samråd med ministeren, for jeg ser det som et stort problem, at vores betalingsinfrastruktur kan ende med at ende hos en udenlandsk investorfond," siger Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti til Computerworld.

Han ser ingen problemer i, at staten kan tilkøbe sig mere ejerskab i Nets.

Den danske stat ejer i øjeblikket lige over 10  procent af Nets igennem Nationalbanken, mens de resterende 90 procent bliver kontrolleret af 209 forskellige banker, heriblandt Danske Bank og Nordea.

"Ender det med, at et kinesisk firma opkøber Nets og efterfølgende går konkurs i en potentiel kinesisk økonomisk boble, jamen hvad sker der så med vores infrastruktur?" lyder det fra  Hans Kristian Skibby.

Debatten kommer i kølvandet på den storm, der har rejst i sig forbindelse med godkendelsen af salget af en del af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Det kan du læse mere om her: Bliver salget af Nets danskernes næste Dong-sag?

Vil kunne fremme udviklingen
I den modsatte lejr sidder blandt andet erhvervsordfører i Liberal Alliance, Joachim B. Olsen.

Her er man for et salg og kan slet ikke se, hvorfor staten over hovedet skal blande sig ind i sagen.

"Hvis politikerne skal blande sig hver eneste gang, at et privat selskab skal sælges, så kunne vi jo ikke rende rundt og foretage os andet," siger Joachim B. Olsen.

Han påpeger, at det jo er de nuværende ejere af Nets, der ønsker at sælge.

Derfor er det en god ide at sælge

På samme linje står Socialdemokraternes Benny Engelbrecht.

Nets har altid været samejet af 209 skandinaviske banker.

Skulle størstedelen af et salg gå til en udenlandsk kapitalfond, så mener Benny Engelbrecht, at det kan fremme udviklingen af betalingssystemerne, NemID og betalingservicen.

"Vi har jo ikke særlig gode erfaringer med de nuværende ejere. Danske Bank har jo ikke haft de store interesser i Nets og dankortene, og bankerne har jo flere gange forsøgt at indføre gebyrer," siger Benny Engelbrecht.

Det samme siger erhvervsordfører Andreas Steenberg fra det Radikale Venstre.

"Danske Bank og de andre storinvestorer har udtalt, at de ikke vil bruge penge på at udvikle og investere i Nets. Og så er det en god ide at sælge det fra," siger Andreas Steenberg.

Fremtidssikret mod gebyrer
Et af argumenterne fra blandt andet SF for, at Nets ikke skal sælges, er, at brugerne, det vil sige danskerne og de andre skandinaviske borgere, vil få flere gebyrer, da investeringsfonde kun har fokus på en øget indtjening.

Men det frygter Benny Engelbrecht ikke for.

Ved et kommende salg følger de allerede aftalte handelsaftaler, der er indgået med staten, nemlig med.

Samtidig har staten sidste år lovgivet mod stigende gebyrer.

"Sidste år gennemførte regeringen en lov, hvor vi ulovliggjorde gebyrer på dankort og andre betalingskort, og det kan ikke ændres før der en dag er et enigt Folketing," siger Benny Engelbrecht og tilføjer:

"Loven mod gebyrer blev endda gennemført efter et forslag fra SF, så det undrer mig, at de i dag er imod et salg af Nets med begrundelsen, at de frygter flere gebyrer."

Læs også:

Politisk krav: Stop salget af Nets

Bliver salget af Nets danskernes næste Dong-sag?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere