Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Flertal ikke i tvivl: Derfor er det en rigtig god ide at sælge Nets

Et stort flertal i Folketinget er ikke i tvivl: Det er en rigtig god ide at sælge Nets, der står bag bankernes betalingssystem. Se hvorfor her.

Størstedelen af de politiske partier er enige om, at salget af Nets er en god ide og kan føre til et bedre udviklet betalingssystem.

Kun Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF er imod, at Nets bliver sat til salg.

SF forlangte fornylig, at det planlagte salg af Nets afblæses.

Det kan du læse mere om her: Politisk krav: Stop salget af Nets

"Jeg har tidligere tilkaldt til samråd med ministeren, for jeg ser det som et stort problem, at vores betalingsinfrastruktur kan ende med at ende hos en udenlandsk investorfond," siger Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti til Computerworld.

Han ser ingen problemer i, at staten kan tilkøbe sig mere ejerskab i Nets.

Den danske stat ejer i øjeblikket lige over 10  procent af Nets igennem Nationalbanken, mens de resterende 90 procent bliver kontrolleret af 209 forskellige banker, heriblandt Danske Bank og Nordea.

"Ender det med, at et kinesisk firma opkøber Nets og efterfølgende går konkurs i en potentiel kinesisk økonomisk boble, jamen hvad sker der så med vores infrastruktur?" lyder det fra  Hans Kristian Skibby.

Debatten kommer i kølvandet på den storm, der har rejst i sig forbindelse med godkendelsen af salget af en del af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Det kan du læse mere om her: Bliver salget af Nets danskernes næste Dong-sag?

Vil kunne fremme udviklingen
I den modsatte lejr sidder blandt andet erhvervsordfører i Liberal Alliance, Joachim B. Olsen.

Her er man for et salg og kan slet ikke se, hvorfor staten over hovedet skal blande sig ind i sagen.

"Hvis politikerne skal blande sig hver eneste gang, at et privat selskab skal sælges, så kunne vi jo ikke rende rundt og foretage os andet," siger Joachim B. Olsen.

Han påpeger, at det jo er de nuværende ejere af Nets, der ønsker at sælge.

Derfor er det en god ide at sælge

På samme linje står Socialdemokraternes Benny Engelbrecht.

Nets har altid været samejet af 209 skandinaviske banker.

Skulle størstedelen af et salg gå til en udenlandsk kapitalfond, så mener Benny Engelbrecht, at det kan fremme udviklingen af betalingssystemerne, NemID og betalingservicen.

"Vi har jo ikke særlig gode erfaringer med de nuværende ejere. Danske Bank har jo ikke haft de store interesser i Nets og dankortene, og bankerne har jo flere gange forsøgt at indføre gebyrer," siger Benny Engelbrecht.

Det samme siger erhvervsordfører Andreas Steenberg fra det Radikale Venstre.

"Danske Bank og de andre storinvestorer har udtalt, at de ikke vil bruge penge på at udvikle og investere i Nets. Og så er det en god ide at sælge det fra," siger Andreas Steenberg.

Fremtidssikret mod gebyrer
Et af argumenterne fra blandt andet SF for, at Nets ikke skal sælges, er, at brugerne, det vil sige danskerne og de andre skandinaviske borgere, vil få flere gebyrer, da investeringsfonde kun har fokus på en øget indtjening.

Men det frygter Benny Engelbrecht ikke for.

Ved et kommende salg følger de allerede aftalte handelsaftaler, der er indgået med staten, nemlig med.

Samtidig har staten sidste år lovgivet mod stigende gebyrer.

"Sidste år gennemførte regeringen en lov, hvor vi ulovliggjorde gebyrer på dankort og andre betalingskort, og det kan ikke ændres før der en dag er et enigt Folketing," siger Benny Engelbrecht og tilføjer:

"Loven mod gebyrer blev endda gennemført efter et forslag fra SF, så det undrer mig, at de i dag er imod et salg af Nets med begrundelsen, at de frygter flere gebyrer."

Læs også:

Politisk krav: Stop salget af Nets

Bliver salget af Nets danskernes næste Dong-sag?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen
Læs hvordan en koncern satsede på en adoptiv, clouddreven fremtid – med udgangspunkt i standardisering, fleksibiitet og den eksisterende infrastruktur.