Artikel top billede

Flertal ikke i tvivl: Derfor er det en rigtig god ide at sælge Nets

Et stort flertal i Folketinget er ikke i tvivl: Det er en rigtig god ide at sælge Nets, der står bag bankernes betalingssystem. Se hvorfor her.

Størstedelen af de politiske partier er enige om, at salget af Nets er en god ide og kan føre til et bedre udviklet betalingssystem.

Kun Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF er imod, at Nets bliver sat til salg.

SF forlangte fornylig, at det planlagte salg af Nets afblæses.

Det kan du læse mere om her: Politisk krav: Stop salget af Nets

"Jeg har tidligere tilkaldt til samråd med ministeren, for jeg ser det som et stort problem, at vores betalingsinfrastruktur kan ende med at ende hos en udenlandsk investorfond," siger Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti til Computerworld.

Han ser ingen problemer i, at staten kan tilkøbe sig mere ejerskab i Nets.

Den danske stat ejer i øjeblikket lige over 10  procent af Nets igennem Nationalbanken, mens de resterende 90 procent bliver kontrolleret af 209 forskellige banker, heriblandt Danske Bank og Nordea.

"Ender det med, at et kinesisk firma opkøber Nets og efterfølgende går konkurs i en potentiel kinesisk økonomisk boble, jamen hvad sker der så med vores infrastruktur?" lyder det fra  Hans Kristian Skibby.

Debatten kommer i kølvandet på den storm, der har rejst i sig forbindelse med godkendelsen af salget af en del af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Det kan du læse mere om her: Bliver salget af Nets danskernes næste Dong-sag?

Vil kunne fremme udviklingen
I den modsatte lejr sidder blandt andet erhvervsordfører i Liberal Alliance, Joachim B. Olsen.

Her er man for et salg og kan slet ikke se, hvorfor staten over hovedet skal blande sig ind i sagen.

"Hvis politikerne skal blande sig hver eneste gang, at et privat selskab skal sælges, så kunne vi jo ikke rende rundt og foretage os andet," siger Joachim B. Olsen.

Han påpeger, at det jo er de nuværende ejere af Nets, der ønsker at sælge.

Derfor er det en god ide at sælge

På samme linje står Socialdemokraternes Benny Engelbrecht.

Nets har altid været samejet af 209 skandinaviske banker.

Skulle størstedelen af et salg gå til en udenlandsk kapitalfond, så mener Benny Engelbrecht, at det kan fremme udviklingen af betalingssystemerne, NemID og betalingservicen.

"Vi har jo ikke særlig gode erfaringer med de nuværende ejere. Danske Bank har jo ikke haft de store interesser i Nets og dankortene, og bankerne har jo flere gange forsøgt at indføre gebyrer," siger Benny Engelbrecht.

Det samme siger erhvervsordfører Andreas Steenberg fra det Radikale Venstre.

"Danske Bank og de andre storinvestorer har udtalt, at de ikke vil bruge penge på at udvikle og investere i Nets. Og så er det en god ide at sælge det fra," siger Andreas Steenberg.

Fremtidssikret mod gebyrer
Et af argumenterne fra blandt andet SF for, at Nets ikke skal sælges, er, at brugerne, det vil sige danskerne og de andre skandinaviske borgere, vil få flere gebyrer, da investeringsfonde kun har fokus på en øget indtjening.

Men det frygter Benny Engelbrecht ikke for.

Ved et kommende salg følger de allerede aftalte handelsaftaler, der er indgået med staten, nemlig med.

Samtidig har staten sidste år lovgivet mod stigende gebyrer.

"Sidste år gennemførte regeringen en lov, hvor vi ulovliggjorde gebyrer på dankort og andre betalingskort, og det kan ikke ændres før der en dag er et enigt Folketing," siger Benny Engelbrecht og tilføjer:

"Loven mod gebyrer blev endda gennemført efter et forslag fra SF, så det undrer mig, at de i dag er imod et salg af Nets med begrundelsen, at de frygter flere gebyrer."

Læs også:

Politisk krav: Stop salget af Nets

Bliver salget af Nets danskernes næste Dong-sag?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.