Artikel top billede

Skal iOS og Mac OS X virkelig smeltes sammen til et helt nyt system?

ComputerViews: Apple pønser måske på at smelte iOS og Mac OS X sammen. Men giver det egentlig nogen mening?

ComputerViews: Skal man være noget ved musikken, skal man som software-leverandør i dag levere solide systemer til både smartphone, tablet-computere og de to klassiske computerformater, pc og bærbar.

Microsoft har for længst set skriften på væggen og har udviklet en vision om, at data, programmer og måske endda selve styresystemet skal kunne køre gnidningsfrit mellem både pc'er, tablet-computere og smartphones.

Men hvordan med Apple?

Apples vækstrater er efter års jubelridt begyndt at flade ud, og selskabet har ikke siden iPad'en - der blev udviklet før navnkundige Steve Jobs' død - lanceret særligt opsigtsvækkende eller banebrydende produkter.

Vi må derfor formode, at selskabet er på jagt efter 'The next big thing - det produkt, der igen kan katapultere Apple godt ind i fremtiden.

Det kan du læse mere om her: Alt er ikke godt for Apple trods rekordsalg: Her er Apples store udfordringer

'iAnywhere'

Analysehuset J.P. Morgan mener, at denne jagt kan udmønte sig i et helt nyt og frit flydende styresystem, 'iAnywhere,' der med enkelte småvariationer skal kunne anvendes på alle typer enheder - fra smartphone og tablet til en full blown computer til tung brug.

Med andre ord: En sammensmeltning af Mac OS X og iOS.

Microsoft har lagt samme ide til grund med udviklingen af den kakkel- og touch-baserede Windows 8, hvis nye design-tanker imidlertid har udløst lidt af et chok for mange Windows-brugere, som har haft svært ved for alvor at tage tablet-inspirationen til sig, når de sidder ved en pc.

Det har uden den mindste tvivl givet stof til eftertanke hos Apple, hvis brugere traditionelt går væsentligt mere op i design, lækkerhed og polish end Windows-brugerne, der som udgangspunkt bare vil have skidtet til at fungere.

Teknologisk hviler iOS og Mac OS X allerede i dag på samme fundament med en række fælles frameworks, der kan anvendes relativt gnidningsfrit på både Mac og iPhone.

Det understreger, at Apple i hvert fald dengang helt bevidst valgte at videreudvikle til henholdsvis smartphone og computer.

Men det var på den anden side dengang, hvor ingen rigtigt kunne se, hvilken indflydelse iPhonen og iOS ville få i markedet. Og hvor smartphonen var væsentligt svagere og havde væsentligt færre hestekræfter end computeren - en forskel, der imidlertid langsomt, men støt, er ved at blive udlignet.

Mobilen bestemmer - desktop som sekundær

Desktop skal indrettes efter mobil

Skal Apple følge den retning, som Microsoft har sat med Windows, skal denne udvikling føres endnu videre: Det er mobil-styresystemet - og ikke det klassiske desktop-system - der skal sætte den kurs, som den anden part skal indrette sig efter.

Her er det altså mobil-behovene, der (i store træk) bestemmer, hvordan desktop-systemet fremover skal designes.

Meget har dog tydet på, at Microsoft tog munden lige lovlig fuld med Windows 8's touch-inspirerede design, men kritikken har gradvist lagt sig i takt med, at brugerne har vænnet sig til det nye design.

For Apple kan det altså se anderledes ud. Selskabet har hidtil satset på specialisering og på at udnytte den enkelte produkttypes karakteristika fuldt ud. Det var på mange måder netop denne tilgang, der lå til grund for iPhonens enorme succes: At udvikle et styresystem på en smartphones særlige præmisser fremfor på en computers præmisser som konkurrenterne.

I det billede kan det være svært at se en forening af Mac OS X og iOS, der er bygget specifikt til disse enkelte formater.

Istedet vil Apple måske lægge vægt på øgede synkroniserings-muligheder, øget udvikling af funktionaliteter, der kan deles (hvor det giver mening), og øget fokus på at udvikle smartphones med flere hestekræfter, så de er stærke nok til at kunne hamle op Mac-computerne.

Men dette er selvfølgelig bare spekulationer. Apple mangler 'The next big thing.'

Måske har Microsoft fat i noget af det rigtige med det frit flydende Windows og den (på sigt) totale sammensmeltning af styresystemer til alle enheder, og måske er Apple faktisk i gang med at udtænke nye, banebrydende tanker.

Hvad mener du? Hvad bør Apple satse på?

Læs også:

Alt er ikke godt for Apple trods rekordsalg: Her er Apples store udfordringer

Bill Gates har store planer: Sådan bliver fremtidens Microsoft-satsninger

De næste teknologi-bomber på vej: Verden venter i spænding
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere