Artikel top billede

(Foto: Mike Reed)

Fra afdelingen for åbenlys videnskab: Internettrolde er dårlige mennesker

Onlinedebatter plages alt for ofte af hadefulde fjolser. En gruppe forskere har undersøgt, hvad der er galt med de aggressive og manipulerende internettrolde. Se resultatet her.

Det er ligesom visheden om, at vand er vådt og det faktum, at du bliver både kønnere og mere charmerende efter et par øl - helt åbenlyst sandt.

Alligevel har et hold forskere fra Manitoba Universitet i Canada undersøgt i alt 1.235 personer og gennemgået deres opførsel, når der kommenteres på nettet for at finde personlighedstrækkene for såkaldt internettrolde. Altså folk som hærger kommentarfelterne på nettet med personlige angreb, bevidst fejlagtige kommentarer eller generelt bare prøver at afspore debatten for at skabe splid.

Og resultaterne er slående, men måske knap så overraskende for folk, der ofte læser kommentarer på nettet: Trolde er ikke som os andre.

For i deres rapport, som har det sigende navn "Trolls just want to have fun", dokumenterer forskerne, at personer med en opførsel som en såkaldt internettrold oftere har personlighedstræk, som rammer ind i den såkaldte Dark Tetrad: At man er parat til at manipulere med andre, at man er narcissistisk / selvoptaget, at man savner empati og at man finder glæde i andres lidelse (sadisme).

Den lille gruppe blev dog blandt andet fundet ved, at de svarede ja til spørgsmål som "Jeg kan lide at trolle folk i debatforums eller i kommentarfelter på nettet", "Jeg holder af at genere andre spillere i multiplayer-spil" og "Jo smukkere og ren en ting er, jo mere tilfredsstillende er det at ødelægge".

Heldigvis for os andre var det kun 5,6 procent af deltagerne i studiet som angav, at de nød at opføre sig som en internettrold. Men derfor kan de hurtigt fylde uforholdsmæssigt meget, som talrige danske aviser har fundet ud af.

Læs også om fanboys, spejderdrenge og irriterende Kloge Åger: Her er de værste fjolser online
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere