Artikel top billede

Microsoft sænker licens-prisen. Det kan betyde billigere hardware til dig. Foto Mikkel W. Nielsen.

Microsoft sænker sine priser - priskrig skal skæppe i kassen

ComputerViews: Microsoft sænker både priser og performance-krav til hardware, hvilket vil gøre det langt billigere for dig at købe Microsoft-baserede computere. Hvad har selskabet egentlig gang i? Få svaret her.

Der er grund til at forberede sig på billigere computere og tabletter forsynet med Windows-styresystemet.

Microsoft har nemlig annonceret to tiltag, der dumper priserne.

Først blev det annonceret, at Windows 8.1-licenser til enheder, som sælges for under 250 dollar (cirka 1.350 danske kroner) sænkes med 70 procent til 80 kroner.

Det er en nedsættelse, der er til at føle på for producenterne og efterfølgende for dig.

Ligeledes vil den næste store opdatering af Windows 8.1 (update 1) til april føre til en hardware-lettelse.

Den vil nemlig halvere maskinkravene til enheder, der kører Windows 8.1 med den nye opdatering, så styresystemet kan afvikles med en gigabyte hukommelse og 16 gigabyte lagerplads.

Lavere performance-krav giver billigere komponenter og derved igen billigere hardware til dig.

Graver stridsøksen op

Oprustningen skyldes, at Google er trådt ind på Microsofts jagtmarker.

Android-tabletter er nemlig på vej til at erobre markedet, der har været domineret af Apple, samtidig med at Google satser benhårdt på selskabets billige Chromebook-bærbare.

Apple blev fjernet fra tablet-tronen sidste år, mens bådew tablet-computere og Chromebook-computere for alvor er begyndt at dukke op i en lind strøm fra stadig flere producenter.

Faktisk er de på vej til at æde sig ind på det lukrative marked for professionelle brugere i virksomhederne, som Microsoft ellers traditionelt har haft i et jernhårdt greb.

Oven i hatten er der også kommet flere af de såkaldte alt-i-et-produkter baseret på Android og med store skærme, eksempelvis fra leverandører som HP.

Google har i den senere tid plukket Android-kunder i store buketter.

Det er ikke mindst sket på grund af spændvidden i produkterne. Den rækker fra meget avancerede og dyre premium-enheder til de helt billige enheder til under en tusse, der forhandles i dagligvarebutikker som Fakta.

De sidstnævnte har producenterne ikke kunnet levere med Microsofts system som platform fordi en OEM-licens har kostet cirka 300 kroner.

Og det er i dette segment, at slaget nu skal stå.

Det handler om økosystemer

Priskrig er et velafprøvet værktøj i Microsofts værktøjskasse.

Historisk set har Redmond-giganten brugt prissænkninger til at knuse konkurrencen på markedet.

Det så vi blandt andet i forbindelse med netbook-computere - altså de Atom-baserede mini-computere til en lav pris - der blev populære i slutningen af det sidste årti.

Her blev Linux udråbt til sejrherre på styresystemfronten, men det blev open source-systemet som bekendt ikke.

Microsoft mødte udfordringen ved at gøre XP-licenserne til netbooks meget billig, og udraderede konkurrencen totalt.

I følge Intel blev der solgt i omegnen af 100 millioner Atom-drevne mini-pc'er, hvoraf langt hovedparten altså har været udstyret med Windows.

Læs også: Tablet-pc'er overhaler netbooks

At firmaet nu bruger den samme taktik mod Chromebooks er derfor helt oplagt. Måske endda endnu mere oplagt end tidligere, fordi det nu i stigende grad handler om at hive folk ind i online-økosystemer.

Priskrig virker

Atom-processorerne er siden gået i retning af mobilplatformen, og Apple har med iPad suget livet ud af netbook-markedet og i øvrigt bidraget til, at pc-salget er raslet ned i de seneste år.

Microsoft har da også ændret selskabets strategi over de seneste år for at ruste sig bedre til ændringerne i markedet.

Software er ikke længere det eneste kerneprodukt fra kodefabrikken. I dag handler det i meget høj grad om at nettjenester skal generere en lind strøm af penge til Redmond.

For at lokke nye medlemmer ind i Microsofts økosystem (fremfor Googles) sænker firmaet nu licenspriserne. Følger producenterne med, vil kunderne også komme - det viser historien, som Microsoft bygger strategien på.

Microsoft vil have alt ud i cloud-løsninger. Det er her, pengene skal tjenes i fremtiden.

Det betyder, at brugerne skal indsamles via hardware, og derfor sænkes priserne, så kunderne kan strømme til Microsoft-skyen.

Det er med andre ord et forsøg på at tjene pengene på gyngerne, mens prisen for en karusseltur dræner i kassebeholdningen.

For dig som kunde bliver udvalget større og konkurrencen om priserne hårdere, og det er jo god politik i et samfund baseret på de frie markedskræfter.

Microsoft og Nokia er i øvrigt i gang med en lignende manøvre på mobilområdet.

Her bruges Android bare som løftestang.

Læs mere om det her: Derfor tager Nokia nu Android om bord - her er forklaringen

Læs også:
Tablet-pc'er overhaler netbooks

Google udvikler Chromebook med touch
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.