Artikel top billede

Foto: Mstyslav Chernov. (Foto: ©2013 Mstyslav Chernov, all rights reserved / Mstyslav Chernov/ UnFrame)

På randen af krig: Fordele og ulemper ved at outsource til Ukraine

Krise, kampe og en mulig krig har været menuen for ukrainerne i de seneste par dage. Læs her, hvad der taler for og imod, at du outsourcer dine it-projekter til det plagede land.

"Nej, naturligvis ikke."

Så klar i spyttet er Thomas Tøth, der er selvstændig outsourcing-konsulent og ph.d.-fellow på Copenhagen Business School, når spørgsmålet går på, om Ukraine er et godt sted at outsource til for tiden.

Med forskellige sammenstød i de seneste par uger og senest med en russisk invasion på Krim-halvøen har det vist sig, at landet er i en seriøs krise og muligvis på vej i krig.

"Men man skal jo også tænke på, at it-outsourcing typisk er en langsigtet investering, og i det længere perspektiv kan Ukraine jo sagtens være et rigtigt godt valg," vurderer Thomas Tøth. 

"Lige nu har de fleste med aktuelle planer om at outsource til Ukraine dog nok sat deres planer på standby for at afvente den politiske situation," fortsætter han.

Du har vel en Plan B

Thomas Tøth forklarer, at de danske virksomheder, der i dag har outsourcet it-opgaver til Ukraine, næppe skal ryste i bukserne.

Og slet ikke, hvis de har gjort deres hjemmearbejde ordentligt, inden de satte underskriften på outsourcingkontrakten med en ukrainsk partner.

"Hvis man har kritiske udviklings- eller driftopgaver i Ukraine, har man formodentligt også en Plan B," forklarer Thomas Tøth.

Den helt store parentes

Selv om de fleste kunder i disse dage næppe forventer tiptop-serviceniveau fra ukrainske leverandører, forklarer Thomas Tøth, at der er masser eksempler på, at politisk uro ikke har den store betydning for it-opgaverne på længere sigt.

I outsourcingens hjemland, Indien, er der i de seneste år flere eksempler på stridigheder mellem hinduer og muslimer, uro omkring valghandlinger og terrorangreb i millionbyer som Bombay og Bangalore.

Thomas Tøth forklarer, at når man vurderer potentielle outsourcingpartnere, er omkostnings- og lønniveauet, sproglige og kulturelle forskelle, geografisk afstand til Danmark samt modenheds- og kompetenceniveauet typisk de væsentligste parametre. 

"Samtidig er det klart, at politisk stabilitet er parentesen om alt det andet, når det påvirker landet så kraftigt, som det er tilfældet med Ukraine. Det skal man selvfølgelig undersøge grundigt, før man går ind i sådan et land," forklarer Thomas Tøth.

Mange fordele i Ukraine

I Ukraine er der med it-outsourcingspecialistens øjne flere fordele - blandt andet en lavere løn i forhold til EU, et yderst velfungerende uddannelsessystem, fokus på nye teknologier og så kort afstand til Danmark, at man næsten kan nå at tage ud og hjem samme dag.

På den negative side vurderer Thomas Tøth, at den højaktuelle politiske ustabilitet lige nu overmatcher alle andre parametre, samt at ukrainske leverandører - under mere rolige omstændigheder - har et lavere modenhedsniveau end de store indiske leverandører, samt højere lønomkostninger sammenlignet med de indiske konkurrenter.

"Med Danmarks generelt lave modenhed på outsourcing er Ukraine normalt et rigtig godt sted at høste outsourcing-erfaringer, da kulturen, sproget og menneskene minder mere om os selv, og det derfor kan være lettere for danske medarbejdere at samarbejde med ukrainere end eksempelvis indere eller indonesere. Det er derfor en stor fejl at afskrive dem på længere sigt," lyder det.

Thomas Tøth peger på, at Indien med flere årtiers erfaring inden for outsourcing stadig er det klart største outsourcingland, mens Ukraine som den nye, dygtige dreng i klassen kan være godt på vej til at blive et attraktivt alternativ, hvis der ellers kommer mere ro i geledderne.

Læs også:
Dansk it-firma ramt i krigszone: Så vildt går det for sig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere