Artikel top billede

Foto: Mstyslav Chernov.

På randen af krig: Fordele og ulemper ved at outsource til Ukraine

Krise, kampe og en mulig krig har været menuen for ukrainerne i de seneste par dage. Læs her, hvad der taler for og imod, at du outsourcer dine it-projekter til det plagede land.

"Nej, naturligvis ikke."

Så klar i spyttet er Thomas Tøth, der er selvstændig outsourcing-konsulent og ph.d.-fellow på Copenhagen Business School, når spørgsmålet går på, om Ukraine er et godt sted at outsource til for tiden.

Med forskellige sammenstød i de seneste par uger og senest med en russisk invasion på Krim-halvøen har det vist sig, at landet er i en seriøs krise og muligvis på vej i krig.

"Men man skal jo også tænke på, at it-outsourcing typisk er en langsigtet investering, og i det længere perspektiv kan Ukraine jo sagtens være et rigtigt godt valg," vurderer Thomas Tøth. 

"Lige nu har de fleste med aktuelle planer om at outsource til Ukraine dog nok sat deres planer på standby for at afvente den politiske situation," fortsætter han.

Du har vel en Plan B

Thomas Tøth forklarer, at de danske virksomheder, der i dag har outsourcet it-opgaver til Ukraine, næppe skal ryste i bukserne.

Og slet ikke, hvis de har gjort deres hjemmearbejde ordentligt, inden de satte underskriften på outsourcingkontrakten med en ukrainsk partner.

"Hvis man har kritiske udviklings- eller driftopgaver i Ukraine, har man formodentligt også en Plan B," forklarer Thomas Tøth.

Den helt store parentes

Selv om de fleste kunder i disse dage næppe forventer tiptop-serviceniveau fra ukrainske leverandører, forklarer Thomas Tøth, at der er masser eksempler på, at politisk uro ikke har den store betydning for it-opgaverne på længere sigt.

I outsourcingens hjemland, Indien, er der i de seneste år flere eksempler på stridigheder mellem hinduer og muslimer, uro omkring valghandlinger og terrorangreb i millionbyer som Bombay og Bangalore.

Thomas Tøth forklarer, at når man vurderer potentielle outsourcingpartnere, er omkostnings- og lønniveauet, sproglige og kulturelle forskelle, geografisk afstand til Danmark samt modenheds- og kompetenceniveauet typisk de væsentligste parametre. 

"Samtidig er det klart, at politisk stabilitet er parentesen om alt det andet, når det påvirker landet så kraftigt, som det er tilfældet med Ukraine. Det skal man selvfølgelig undersøge grundigt, før man går ind i sådan et land," forklarer Thomas Tøth.

Mange fordele i Ukraine

I Ukraine er der med it-outsourcingspecialistens øjne flere fordele - blandt andet en lavere løn i forhold til EU, et yderst velfungerende uddannelsessystem, fokus på nye teknologier og så kort afstand til Danmark, at man næsten kan nå at tage ud og hjem samme dag.

På den negative side vurderer Thomas Tøth, at den højaktuelle politiske ustabilitet lige nu overmatcher alle andre parametre, samt at ukrainske leverandører - under mere rolige omstændigheder - har et lavere modenhedsniveau end de store indiske leverandører, samt højere lønomkostninger sammenlignet med de indiske konkurrenter.

"Med Danmarks generelt lave modenhed på outsourcing er Ukraine normalt et rigtig godt sted at høste outsourcing-erfaringer, da kulturen, sproget og menneskene minder mere om os selv, og det derfor kan være lettere for danske medarbejdere at samarbejde med ukrainere end eksempelvis indere eller indonesere. Det er derfor en stor fejl at afskrive dem på længere sigt," lyder det.

Thomas Tøth peger på, at Indien med flere årtiers erfaring inden for outsourcing stadig er det klart største outsourcingland, mens Ukraine som den nye, dygtige dreng i klassen kan være godt på vej til at blive et attraktivt alternativ, hvis der ellers kommer mere ro i geledderne.

Læs også:
Dansk it-firma ramt i krigszone: Så vildt går det for sig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Windows 11 lækket: Her er Microsofts kommende styresystem - se det her
Microsoft kommende styresystem tager form. En lækket version viser allerede nu store dele af, hvordan Windows 11 er i brug.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.