Artikel top billede

Foto: Mstyslav Chernov. (Foto: ©2013 Mstyslav Chernov, all rights reserved / Mstyslav Chernov/ UnFrame)

På randen af krig: Fordele og ulemper ved at outsource til Ukraine

Krise, kampe og en mulig krig har været menuen for ukrainerne i de seneste par dage. Læs her, hvad der taler for og imod, at du outsourcer dine it-projekter til det plagede land.

"Nej, naturligvis ikke."

Så klar i spyttet er Thomas Tøth, der er selvstændig outsourcing-konsulent og ph.d.-fellow på Copenhagen Business School, når spørgsmålet går på, om Ukraine er et godt sted at outsource til for tiden.

Med forskellige sammenstød i de seneste par uger og senest med en russisk invasion på Krim-halvøen har det vist sig, at landet er i en seriøs krise og muligvis på vej i krig.

"Men man skal jo også tænke på, at it-outsourcing typisk er en langsigtet investering, og i det længere perspektiv kan Ukraine jo sagtens være et rigtigt godt valg," vurderer Thomas Tøth. 

"Lige nu har de fleste med aktuelle planer om at outsource til Ukraine dog nok sat deres planer på standby for at afvente den politiske situation," fortsætter han.

Du har vel en Plan B

Thomas Tøth forklarer, at de danske virksomheder, der i dag har outsourcet it-opgaver til Ukraine, næppe skal ryste i bukserne.

Og slet ikke, hvis de har gjort deres hjemmearbejde ordentligt, inden de satte underskriften på outsourcingkontrakten med en ukrainsk partner.

"Hvis man har kritiske udviklings- eller driftopgaver i Ukraine, har man formodentligt også en Plan B," forklarer Thomas Tøth.

Den helt store parentes

Selv om de fleste kunder i disse dage næppe forventer tiptop-serviceniveau fra ukrainske leverandører, forklarer Thomas Tøth, at der er masser eksempler på, at politisk uro ikke har den store betydning for it-opgaverne på længere sigt.

I outsourcingens hjemland, Indien, er der i de seneste år flere eksempler på stridigheder mellem hinduer og muslimer, uro omkring valghandlinger og terrorangreb i millionbyer som Bombay og Bangalore.

Thomas Tøth forklarer, at når man vurderer potentielle outsourcingpartnere, er omkostnings- og lønniveauet, sproglige og kulturelle forskelle, geografisk afstand til Danmark samt modenheds- og kompetenceniveauet typisk de væsentligste parametre. 

"Samtidig er det klart, at politisk stabilitet er parentesen om alt det andet, når det påvirker landet så kraftigt, som det er tilfældet med Ukraine. Det skal man selvfølgelig undersøge grundigt, før man går ind i sådan et land," forklarer Thomas Tøth.

Mange fordele i Ukraine

I Ukraine er der med it-outsourcingspecialistens øjne flere fordele - blandt andet en lavere løn i forhold til EU, et yderst velfungerende uddannelsessystem, fokus på nye teknologier og så kort afstand til Danmark, at man næsten kan nå at tage ud og hjem samme dag.

På den negative side vurderer Thomas Tøth, at den højaktuelle politiske ustabilitet lige nu overmatcher alle andre parametre, samt at ukrainske leverandører - under mere rolige omstændigheder - har et lavere modenhedsniveau end de store indiske leverandører, samt højere lønomkostninger sammenlignet med de indiske konkurrenter.

"Med Danmarks generelt lave modenhed på outsourcing er Ukraine normalt et rigtig godt sted at høste outsourcing-erfaringer, da kulturen, sproget og menneskene minder mere om os selv, og det derfor kan være lettere for danske medarbejdere at samarbejde med ukrainere end eksempelvis indere eller indonesere. Det er derfor en stor fejl at afskrive dem på længere sigt," lyder det.

Thomas Tøth peger på, at Indien med flere årtiers erfaring inden for outsourcing stadig er det klart største outsourcingland, mens Ukraine som den nye, dygtige dreng i klassen kan være godt på vej til at blive et attraktivt alternativ, hvis der ellers kommer mere ro i geledderne.

Læs også:
Dansk it-firma ramt i krigszone: Så vildt går det for sig
IT-JOB

Capgemini Danmark A/S

AWS Architect & AWS Developer

HCLTech Denmark ApS

IT-projektleder

Siemens Gamesa Renewable Energy A/S

Azure Cloud DevOps Engineer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Program Director
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere