Artikel top billede

Foto: Mstyslav Chernov (Foto: ©2013 Mstyslav Chernov, all rights reserved / Mstyslav Chernov/ UnFrame)

Dansk it-firma ramt i krigszone: Så vildt går det for sig

Dansk it-selskab med flere tusinde medarbejdere i Ukraine er mærket af den meget voldelige situation i hovedstaden Kiev. Læs her, hvordan selskabet navigerer i den nuværende situation.

Det danske it-firma Ciklum har masser af folk i Ukraine, hvor der i disse dage og uger foregår voldsomme kampe mellem en regering beskyldt for korruption og demonstranter, der ønsker nye magthavere og adgang til EU.

Selskabets direktør for Norden, Arne Hansen, fortæller til Computerworld, at Ciklum i skrivende stund har 2.300 medarbejdere i hele Ukraine, hvoraf 1.200 af dem befinder sig i hovedstaden Kiev, hvor de værste kampe mellem demonstranterne og politiet finder sted.

"Vi har ingen tilskadekomne, men selvfølgelig er mange af vores medarbejdere i Kiev påvirket af situationen, da flere jo nok kender nogle blandt demonstranterne, og så er det også fysisk svært for dem at komme på arbejde," fortæller Arne Hansen, som selv er i Kiev omkring en gang om måneden.

Han fortæller, at Ciklums kontorer ligger cirka 2,5 kilometer fra området med Uafhængighedspladsen, præsidentpaladset og rådhuset, hvor de mest voldelige sammenstød mellem parterne finder sted.

"I resten af Ukraine og uden for de voldelige områder i Kiev er der egentlig ganske fredeligt, mens det er helt forfærdeligt, hvad der sker i det lille koncentrerede område omkring Uafhængighedspladsen," siger Arne Hansen.

Falder lidt i produktionen

Ciklums nordiske direktør fortæller, at selskabets ukrainske afdeling i Kiev i disse dage oplever et mindre produktionsfald, hvilket skyldes to ret konkrete ting.

"Dels er det ret svært at komme på arbejde, da regeringen en af dagene har lukket for metroen og busserne, så folk måtte carpoole igennem regeringens checkpoints eller arbejde hjemme. Dels følger folk jo naturligvis også ekstra meget med i begivenhedernes udvikling, hvilket man jo godt kan forstå," lyder det fra Arne Hansen.

"Vi kan derfor ikke sige os fri fra, at vi har været ret uproduktive på det seneste, men ingen kunder har forladt os på grund af situationen, og vi ville være ude i de rene spekulationer, hvis vi skulle tabe noget i det lange løb på grund af disse uroligheder," fortsætter han.

Sådan kan urolighederne blive afsluttet

Derfor er han på selskabets vegne på ingen måde utilfreds med, at Ciklum er blevet rodfæstet i Ukraine, trods urolighederne mellem regeringsmagten, den usammenhængende opposition og demonstranterne på gaden.

"Mig bekendt har ingen medarbejdere lidt overlast i den nuværende situation, og landet er i det store og hele ellers meget velfungerende med mange veluddannede og en god infrastruktur, så længe man kan se bort fra problemerne med korruption og kleptokrati (magthavernes tyveri, red.), som demonstranterne er frustrerede over."

Håber på snarligt stop

I disse dage går Arne Hansen sammen med resten af Ciklum-medarbejderne og vel også flertallet i hele Ukraine og i den omgivende verden og håber på, at urolighederne snart vil stoppe.

Det kan i Arne Hansens helt personlige optik ske på to måder:

Enten forlader den i øvrigt tidligere røveridømte og fængslede præsident Viktor Janukovitj selv magten, ellers fremrykker han det præsidentvalg, der alligevel skal afholdes inden for et år.

"Jeg tror ikke på den store borgerkrig, som mange vestlige medier ellers taler om. Der er ingen tegn på etniske stridigheder i landet, hvor naboer vil myrde hinanden. Derimod er der store problemer med kleptokrati og korruption på disse kanter," lyder det fra Ciklums direktør for Norden.

Computerworld har forsøgt at få en kommentar fra den danske ambassade i Kiev om situationen, men det er desværre ikke lykkedes inden redaktionens deadline.

Ud over Ciklum findes et hav af andre danske it-selskaber sig også i Ukraine, som i øvrigt klarer sig rigtig godt, hvilket du kan læse mere om her.

Læs også:
Danske it-huse kører med klatten i Ukraine

Berlingske: Sådan bankede vi en it-afdeling i Ukraine op på lyntid