Artikel top billede

Foto: Nordisk Film.

Filmanmeldelse: "Need For Speed" kører i grøften

Spilserien "Need For Speed" er forvandlet til en film, hvor helte og skurke i toptunede superbiler kører om kap og stikker af fra politiet. Men er det værd at bruge tid og penge på? Her er dommen.

Det er en latterliggjort og ikke særlig populær genre: spil der filmatiseres.

Nogle af de værste tæller Super Mario Bros. og Alone in the Dark, og nu er det "Need For Speed", som får lov at fræse op på det store lærred.

Det sker, efter at Electronic Arts (EA) har brugt flere år på at vurdere mulighederne for at få den populære spil-serie filmatiseret.

Det første spil udkom i 1994, og det seneste er fra 2013. Samlet er spillene solgt i over 150 millioner eksemplarer.

Historien i "Need For Speed" er ikke meget længere, end den kan skrives på bagsiden af et Wunderbaum-træ, der dingler i snoren fra bakspejlet: Giv den gas som en fartdjævel og undgå at hidsige strissere får held til at hive dig ind til siden til en skamklipning af kørekortet.

Der kan køres i de vildeste oktanslæder, og det er muligt at vinde penge samt købe ekstraudstyr og lir til bilerne.

Derfor har det været ret sparsomt, hvad manuskriptforfatterne til Need For Speed har haft at arbejde med.

Ingen håndbremsevendinger i historien

Handlingen i filmen er da også lige ud ad landevejen som en søndagsudflugt med moster Oda bag rattet i en gammel Skoda, og der er absolut ingen overraskende håndbremsevendinger i plottet.

Tobey Marshall ejer et værksted og kører ulovlige gaderæs om natten. Men økonomien halter, og han risikerer at miste sit værksted, som er tilholdssted for en håndfuld mekanikere, der forguder Tobey.

Hans gamle rival Dino dukker op med et økonomisk tilbud, der kan redde forretningen. Tobey slår til, og Dino foreslår, at de kører gaderæs om beløbet. Kvit eller dobbelt.

Med i løbet er Tobeys bedste ven Pete, der på tragisk vis ender med at miste livet, da Dino med vilje kører ham af vejen i sin Koeniggsegg Agera R.

Det bliver ikke Dino, men derimod Tobey, som ender bag tremmer, og da han kommer ud, er han opsat på hævn.

Legendarisk løb

Han får fingre i en Shelby Mustang, som han selv har specialbygget til at køre endnu hurtigere, og med den forsøger han at få adgang til det legendariske og eksklusive DeLeon-undergrundsløb.

Her er der nemlig mulighed for at stå ansigt til ansigt med Dino igen og få hævn over Pete.

Undervejs får Tobey hjælp af sine mekanikervenner, der som en flok hengivne cheerleaders hepper og hjælper ham i bestræbelserne på at nå frem mod målstregen.

For at det hele ikke skal drukne i mandehørm, sniger blondinen Julia sig med ind på passagersædet hos Tobey. Det viser sig naturligvis, at hun ved mere om biler, end man lige skulle tro.

Klassisk Hollywood-opskrift rørt rundt i motorolie

Det er Aaron Paul, der spiller hovedrollen som Tobey Marshall.

Han er især kendt for sin rolle som den hårdt plagede og følelsesmæssigt uligevægtige Jesse Pinkman i tv-serien "Breaking Bad".

Det er også følelser på spil i "Need For Speed", hvor Tobey Marshall både skal tøjle sin vrede og de buldrende hestekræfter.

Han er den lille, stille mand, der lader motoren brøle for sig, og Tobey er ikke mere macho, end at han kan lade en tåre trille.

Der er dog ingen Oscar-statuetter til nogen af de medvirkende i "Need For Speed", og for de flestes vedkommende ender deres optræden med at være en omgang klichéfyldt hjulspin.

Begrænset computeranimation

Heldigvis opvejes den forudsigelige historie af adskillige hidsige biljagter filmen igennem, og de er for det meste glimrende optaget.

I dag bruges CGI (computer-generated imagery) vanvittigt meget i filmproduktioner, men "Need For Speed" slipper gaspedalen i den henseende.

Her er mange stunts udført og optaget 'rigtigt', og der er også en del sekvenser, hvor point of view er direkte fra førersædet. Det er med til at give biljagterne endnu mere liv.

Undervejs er der også henvisninger til andre film, og i begyndelsen går vejen forbi en drive-in biograf, hvor der vises Bullitt på lærredet.

Denne film indeholder en af filmhistoriens mest ikoniske biljagter gennem San Franciscos stejle gader, og storbyen på den amerikanske vestkyst kommer da også til at spille en rolle senere i "Need for Speed".

Sæt hjernen i tomgang

Filmen er en klassisk opskrift fra Hollywood-fabrikken med good guys og bad guys rørt sammen i en olietønde tilsat en god portion bil-action og et hævnmotiv.

"Need For Speed" er glemt lige så hurtigt, som det tager at køre en omgang på Jyllandsringen. Men for drengerøve eller fan af spil-serien byder den på to timer i selskab med toptunet gaderæs i lækre øser.

Husk dog at sætte hjernen i tomgang, inden du parkerer din bagdel i biografsædet.

"Need For Speed" ender på karakteren to ud af seks.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere