En relativ afslappet påklædning kan være en god ide, hvis du går efter et job i it-branchen. Den danske it-iværksætter Mogens Nørgaard trækker dog grænsen ved skotsk kilt og fedtet hår. Foto: lamenta3 , CC BY-SA 2.0

På jagt efter et it-job: Snup et bad, drop slipset og lad den skotske kilt blive hjemme

Hvad tager du på, når du skal til jobsamtale i den danske it-branche?

It-branchen er fyldt med nørder i fleecetrøjer og hvide tennissokker.

Sådan lyder en fordom, der i fjor fik ny næring, da socialdemokraternes it-ordfører Trine Bramsen i et kontroversielt og efterhånden berømt blog-indlæg opfordrede "nørderne" til at droppe de hvide tennisssokker.

Men hvordan er dresskoden i virkeligheden i it-branchen? Og hvad betyder det, hvis du skal til jobsamtale i it-branchen?

'Over-dresser' du, hvis du ankommer til jobsamtalen i et jakkesæt, eller risikerer du omvendt at blive til grin, hvis du tror på fordommene og møder op iklædt en gammel T-shirt?

Fagforening: Forældet fordom
Niels Bertelsen, der er formand for it-fagforeningen Prosa, bedyrer, måske ikke helt overraskende, at han ikke kan genkende fordommene om sine medlemmers påklædning.

Men fordomme opstår sjældent helt ud af det blå, og spoler vi tiden flere årtier tilbage, var der måske en større grad af overensstemmelse mellem fordomme og virkeligheden.

Dengang ville man sandsynligvis kunne opleve, at it-folk mødte op til jobsamtaler i forvaskede T-shirts, slidte cowboybukser og sandaler med tennissokker i, fortæller Niels Bertelsen.

Men på det tidspunkt var it-afdelingerne ofte små nørd-reservater. Afdelingen levede i mange virksomheder et isoleret liv afskærmet fra resten af organisationen. Mens it-afdelingen i dag er en integreret del af virksomhederne på linje med alle andre afdelinger.

"Ønsker du som projekterleder at sende et signal om, at det er dig, der bestemmer, og at du agter at køre en nazistisk projektleder-stil, møder du op i mørkt jakkesæt og hvid skjorte. Og du gør det hver gang!"


Denne udvikling har ifølge Prosa-formanden sat sine spor i it-afdelingernes kultur og medarbejdernes påklædning.

Derfor råder han i dag også folk til at klæde sig "mere konservativt," når de skal til en jobsamtale om en it-stilling.

"Helt konkret vil jeg ikke råde folk til at møde op i T-shirt. Det er muligt, at du kan slippe afsted med det, når du er startet i jobbet, men gør det ikke til samtalen. Jeg mener dog heller ikke, at det er nødvendigt at tage slips på. Jeg vil sige det sådan, at du skal være "pænt påklædt", og før samtalen kan du eventuelt forsøge at få en fornemmelse af, hvor formel en påklædning, der forventes i virksomheden," siger han.

Iværksættere skal passe på med slips
Men hvordan ser det ud, når vi bevæger os ud af it-afdelingerne og ind i det danske iværksætter-miljø? 

Især i hovedstadsområdet er der gennem de seneste år spiret et dansk miljø frem af danske "it-startups". Her har nogle af de unge iværksættere blikket rettet mod iværksættermiljøet i USA og i særdeles i Californien, og her er Steve Jobs eller den hættetrøjeklædte Facebook-stifter Mark Zuckerberg blandt forbillederne.

Og det sætter sine spor på de yngre iværksætters påklædning, mener Mogens Nørgaard, der har mange års erfaring i den danske it-branche som medstifter af it-virksomheden Miracle, men som nu har etableret it-virksomheden Fair & Square i lokaler på Ydre Nørrebro.

Han vurderer, at slips og jakkesæt signalerer respekt og magt, mens en mere afslappet stil, der afviger fra de traditionelle normer i erhvervslivet, sender et signal om kreativitet og tekniske kompetencer. 

Det sidste er noget, som mange iværksættere gerne vil udstråle.

"Ønsker du som projekterleder at sende et signal om, at det er dig, der bestemmer, og at du agter at køre en nazistisk projektleder-stil, møder du op i mørkt jakkesæt og hvid skjorte. Og du gør det hver gang! Men hvis du gerne vil signalere, at du har styr på teknologien og det sidste nye, møder du op i afslappet men pænt tøj. Især hvis du er en iværksætter, der skal tale med investorer. I dag er det sådan, at de simpelthen ikke tror på dig og din ide, hvis du møder op i ‘konfirmationstøjet'," siger han.

Den afslappede stil, der blandt andet er fremherskende i store dele af teknologi-miljøet, har fået sit eget navn. Normcore blev den for nylig døbt i en artikel i det amerikanske magasin New York Magazine.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
KMD kan nærme sig halvering af medarbejderstaben i Danmark på få år: Så mange ansatte har selskabet sagt farvel til
For fem år siden var KMD det største danske it-selskab, men over årene er medarbejderstaben i Danmark faldet dramatisk. Ifølge en lækket PowerPoint fortsætter tendensen i 2021. Se den voldsomme nedgang i antallet af ansatte hos KMD her.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.