Artikel top billede

Forslag: Lad husejere låne til fiberforbindelser

Giv husejere lov til at belåne fiberforbindelser på lige fod med fast ejendom. Det vil booste udbygningen af fiber, lyder det fra en af branchens store spillere.

De danske realkreditinstitutter bør lukke op for at finansiere nedgravning af fiberforbindelser til boligejerne. Sådan lyder opfordringen fra Niels Zibrandtsen, direktør i fiberselskabet Global Connect.

Han peger på, at udrulningen af fiberforbindelser i dag begrænses af, at udgifterne skal finansieres over tre til fem år. På den korte tid kan man ikke tjene pengene ind i tyndt befolkede områder. Med et realkreditlån ville tilbagebetalingstiden i stedet kunne strækkes i op til 40 år med både lavere afdrag og rente.

"I dag finansierer staten højspændingsledninger via realkreditten, men man kan ikke gøre det med datainfrastrukturen. Det er uheldigt, fordi datainfrastrukturen snart bliver lige så vigtig som strøm i kontakten," siger Niels Zibrandtsen.

Konkret foreslår han, at realkreditten giver lån til den såkaldte rørinfrastruktur - dvs. de rør som selve fiberen føres igennem for at nå frem til brugeren.

Nedgravningen af rørene udgør ifølge Niels Zibrandtsen 80 procent af udgiften til en fiberforbindelsen, og der er ikke noget til hinder for at betragte fiberrørene som en del af installationerne i en ejendom.

Med et realkreditlån kunne prisen for en fiberforbindelse blive sat betydeligt ned.

"Det kunne booste udrulning af fremtidssikret kommunikationsnetværk til tyndt befolkede områder, hvilket vil gavne borgere og virksomheder," siger Niels Zibrandtsen.

Han foreslår konkret to modeller for den nye form for finansiering. Enten kan lånet gives til den enkelte husejer, eller også kan lånet gå til den udbyder, der står for udrulningen af fiber.

Investeringer ryger til udlandet

Finansiering over realkreditten ville også stoppe diskussionen om statsstøtte til fiberudrulning, som for eksempel er blevet prøvet af på Bornholm.

"Hvorfor skal staten have penge op af kassen, når man kunne finansiere det som en del af en ejendoms værdi," spørger Niels Zibrandtsen.

Han peger på, at investorer som ATP, Lønmodtagernes Dyrtidsfond og pensionskasser gerne vil investere i realkreditfinansiering, fordi man der får fast og stabil rente.

"Det er Realkreditrådet, som skal acceptere den her ændring, og det kræver ikke engang nogen lovændring, men der er brug for en politisk signalgivning om, at det er ok at lempe de regler, der findes i dag," siger Niels Zibrandtsen.

Han peger samtidig på, at de nuværende regler fører til, at danske fiberselskaber - som hans eget Global Connect - i stedet lægger investeringer, som der ellers er rigeligt brug for herhjemme, i udlandet.

Global Connect råder eksempelvis i dag over 2.000 kilometer fibernet i Tyskland og har for nylig investeret i en 650 kilometer lang fiberstrækning mellem Hamborg og Berlin.

Læs også:

Fiberselskab: Sådan beregner vi om fiber kan betale sig

Er nabo til TDC's fiberrør: Alligevel kan dansk it-mand ikke få hurtigt internet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere


Cloud & Enterprise Architecture

Blive klogere på cloud i en virkelighed, hvor selv de mest stringente it-landskaber har det med at knopskyde over tid. Ny services, nye teknologiske muligheder og stigende interne forventninger gør, at data, processer og applikationer ofte er fordelt ud over flere leverandører og leverancemodeller.

14. december 2022 | Læs mere


People Tech 2022 – der hvor HR møder IT

People Tech 2022 er stedet for dig, som arbejder med HR eller med it-løsninger til HR-branchen. Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk. Bliv inspireret af andre virksomheders konkrete erfaringer, og hvad eksperterne mener om de store linjer inden for digitaliseringen af ​​HR.

15. december 2022 | Læs mere