Artikel top billede

Forslag: Lad husejere låne til fiberforbindelser

Giv husejere lov til at belåne fiberforbindelser på lige fod med fast ejendom. Det vil booste udbygningen af fiber, lyder det fra en af branchens store spillere.

De danske realkreditinstitutter bør lukke op for at finansiere nedgravning af fiberforbindelser til boligejerne. Sådan lyder opfordringen fra Niels Zibrandtsen, direktør i fiberselskabet Global Connect.

Han peger på, at udrulningen af fiberforbindelser i dag begrænses af, at udgifterne skal finansieres over tre til fem år. På den korte tid kan man ikke tjene pengene ind i tyndt befolkede områder. Med et realkreditlån ville tilbagebetalingstiden i stedet kunne strækkes i op til 40 år med både lavere afdrag og rente.

"I dag finansierer staten højspændingsledninger via realkreditten, men man kan ikke gøre det med datainfrastrukturen. Det er uheldigt, fordi datainfrastrukturen snart bliver lige så vigtig som strøm i kontakten," siger Niels Zibrandtsen.

Konkret foreslår han, at realkreditten giver lån til den såkaldte rørinfrastruktur - dvs. de rør som selve fiberen føres igennem for at nå frem til brugeren.

Nedgravningen af rørene udgør ifølge Niels Zibrandtsen 80 procent af udgiften til en fiberforbindelsen, og der er ikke noget til hinder for at betragte fiberrørene som en del af installationerne i en ejendom.

Med et realkreditlån kunne prisen for en fiberforbindelse blive sat betydeligt ned.

"Det kunne booste udrulning af fremtidssikret kommunikationsnetværk til tyndt befolkede områder, hvilket vil gavne borgere og virksomheder," siger Niels Zibrandtsen.

Han foreslår konkret to modeller for den nye form for finansiering. Enten kan lånet gives til den enkelte husejer, eller også kan lånet gå til den udbyder, der står for udrulningen af fiber.

Investeringer ryger til udlandet

Finansiering over realkreditten ville også stoppe diskussionen om statsstøtte til fiberudrulning, som for eksempel er blevet prøvet af på Bornholm.

"Hvorfor skal staten have penge op af kassen, når man kunne finansiere det som en del af en ejendoms værdi," spørger Niels Zibrandtsen.

Han peger på, at investorer som ATP, Lønmodtagernes Dyrtidsfond og pensionskasser gerne vil investere i realkreditfinansiering, fordi man der får fast og stabil rente.

"Det er Realkreditrådet, som skal acceptere den her ændring, og det kræver ikke engang nogen lovændring, men der er brug for en politisk signalgivning om, at det er ok at lempe de regler, der findes i dag," siger Niels Zibrandtsen.

Han peger samtidig på, at de nuværende regler fører til, at danske fiberselskaber - som hans eget Global Connect - i stedet lægger investeringer, som der ellers er rigeligt brug for herhjemme, i udlandet.

Global Connect råder eksempelvis i dag over 2.000 kilometer fibernet i Tyskland og har for nylig investeret i en 650 kilometer lang fiberstrækning mellem Hamborg og Berlin.

Læs også:

Fiberselskab: Sådan beregner vi om fiber kan betale sig

Er nabo til TDC's fiberrør: Alligevel kan dansk it-mand ikke få hurtigt internet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere