Forslag: Lad husejere låne til fiberforbindelser

Giv husejere lov til at belåne fiberforbindelser på lige fod med fast ejendom. Det vil booste udbygningen af fiber, lyder det fra en af branchens store spillere.

De danske realkreditinstitutter bør lukke op for at finansiere nedgravning af fiberforbindelser til boligejerne. Sådan lyder opfordringen fra Niels Zibrandtsen, direktør i fiberselskabet Global Connect.

Han peger på, at udrulningen af fiberforbindelser i dag begrænses af, at udgifterne skal finansieres over tre til fem år. På den korte tid kan man ikke tjene pengene ind i tyndt befolkede områder. Med et realkreditlån ville tilbagebetalingstiden i stedet kunne strækkes i op til 40 år med både lavere afdrag og rente.

"I dag finansierer staten højspændingsledninger via realkreditten, men man kan ikke gøre det med datainfrastrukturen. Det er uheldigt, fordi datainfrastrukturen snart bliver lige så vigtig som strøm i kontakten," siger Niels Zibrandtsen.

Konkret foreslår han, at realkreditten giver lån til den såkaldte rørinfrastruktur - dvs. de rør som selve fiberen føres igennem for at nå frem til brugeren.

Nedgravningen af rørene udgør ifølge Niels Zibrandtsen 80 procent af udgiften til en fiberforbindelsen, og der er ikke noget til hinder for at betragte fiberrørene som en del af installationerne i en ejendom.

Med et realkreditlån kunne prisen for en fiberforbindelse blive sat betydeligt ned.

"Det kunne booste udrulning af fremtidssikret kommunikationsnetværk til tyndt befolkede områder, hvilket vil gavne borgere og virksomheder," siger Niels Zibrandtsen.

Han foreslår konkret to modeller for den nye form for finansiering. Enten kan lånet gives til den enkelte husejer, eller også kan lånet gå til den udbyder, der står for udrulningen af fiber.

Investeringer ryger til udlandet
Finansiering over realkreditten ville også stoppe diskussionen om statsstøtte til fiberudrulning, som for eksempel er blevet prøvet af på Bornholm.

"Hvorfor skal staten have penge op af kassen, når man kunne finansiere det som en del af en ejendoms værdi," spørger Niels Zibrandtsen.

Han peger på, at investorer som ATP, Lønmodtagernes Dyrtidsfond og pensionskasser gerne vil investere i realkreditfinansiering, fordi man der får fast og stabil rente.

"Det er Realkreditrådet, som skal acceptere den her ændring, og det kræver ikke engang nogen lovændring, men der er brug for en politisk signalgivning om, at det er ok at lempe de regler, der findes i dag," siger Niels Zibrandtsen.

Han peger samtidig på, at de nuværende regler fører til, at danske fiberselskaber - som hans eget Global Connect - i stedet lægger investeringer, som der ellers er rigeligt brug for herhjemme, i udlandet.

Global Connect råder eksempelvis i dag over 2.000 kilometer fibernet i Tyskland og har for nylig investeret i en 650 kilometer lang fiberstrækning mellem Hamborg og Berlin.

Læs også:

Fiberselskab: Sådan beregner vi om fiber kan betale sig

Er nabo til TDC's fiberrør: Alligevel kan dansk it-mand ikke få hurtigt internet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.