Artikel top billede

(Foto: Bryce Vickmark/WpN / ? Bryce Vickmak/WpN)

Efter 50 års indsats for it-branchen: Computerworlds stifter er død

Det er få af os forundt at påvirke en branche i 50 år - men Pat McGovern formåede det. På sin helt egen måde.

Du har sandsynligvis aldrig hørt om Patrick "Pat" McGovern, men hans indsats og vision skabte både Computerworld, PC World, MacWorld, analysefirmaet IDC og mange andre.

Pat døde forleden i en alder af blot 76 år i Palo Alto i Californien, men det hele begyndte for 50 år siden. For i 1964, efter at have færdiggjort sin uddannelse fra det kendte MIT i 1959, stiftede Pat International Data Group, det firma som i 1967 for første gang udgav Computerworld i USA.

1964 lyder måske ikke af så længe siden, men i teknologi-år taler vi om flere menneskealdre. Og igennem årene stod Pat bag en ekspansion, som ultimativt fik IDG's brands ud i så forskellige lande som Indien, Kina, Danmark, Sverige og Iran - i alt når IDG's brands 280 millioner mennesker i 97 lande.

Uanset om de enkelte lande var direkte ejet af IDG's hovedkontor i Boston eller såkaldte licenstagere, var værdierne klare og baseret på Pats vision om, at teknologien er en positiv forandringskraft for menneskeheden. Det er således ikke en tilfældighed, at IDG's firma-værdi nummer ét fortsat er at levere information om teknologi af højest mulige kvalitet.

Fokus på viden og forretning

Pat, som indtil for nylig tog aktiv del i IDG's fremtid, var også helt og aldeles overbevist om fordelene ved decentralisering og vidensdeling. Og levede efter det.

Det mærkede jeg personligt, da jeg efter kort tid hos IDG, Computerworlds daværende moderselskab, endte som keynote-speaker til en global konference for salgs- og redaktionsledere - med Pat på forreste række.

For måske udgjorde Danmark blot en dråbe i havet i den store Computerworld-forretning, men ideerne og visionerne var vigtigere end firma-skabte hierarkier.

Det, sammen med Pats gavmildhed i form af donationer som f.eks. det 350 millioner dollar store hjerneforskningscenter på MIT, gjorde IDG og Computerworld til et sted, man var stolt af at arbejde - også selv om forbindelsen, efter Jobindex' køb af Computerworld i Danmark, er mindre direkte.

Med sin vision og sin decentraliserede ledelsesstil skabte Pat et verdensomspændende forretnings- og videnssystem - og rejste i mange år selv rundt til de enkelte lande for at mødes med medarbejdere og chefer lokalt.

Og havde han ikke tid til at kigge forbi, fik man i stedet en note med ros - altid trykt på Pats eget papir, som med en farvestrålende regnbue i toppen altid startede med "GOOD NEWS!". Ofte trak man lidt på smilebåndet af brevet, men det virkede - og selv i lande langt fra hovedkontoret var Pat McGovern altid bare Pat.

Nyheden om Pats død er langt fra good news, men til gengæld fik Pat igennem 50 års konstant arbejde for udbredelsen af kendskabet til it skabt et unikt eftermæle, som er få forundt.