Artikel top billede

Foto: Google.

Google vil sende jpeg og png på pension med sit eget billedformat

Google skaber en alvorlig konkurrent til jpeg og png. Et alternativt billedformat fra søgegiganten har fokus på hastighed og kvalitet.

Internet-giganten Google har mange bolde i luften samtidig, og en af dem er et billedformat, der er blevet døbt WebP.

Udviklingen har været i gang i siden 2010, men nu begynder de digitale ender at finde sammen, og Google begynder nu for alvor at anvende WebP.

WebP-formatet er et led i Googles vision om at gøre nettet hurtigere gennem bedre komprimering af billeder uden at slække på kvaliteten.

Googles blog kan du nu læse, at en ny og mere potent udgave af formatet ligger klar til brug.

Ikke en standard

Versionen er blevet bygget ind i den nye Chrome-beta, og den skal ifølge Google optimere renderingsprocessen.

Kvaliteten taber ikke i værdi med formatet, men læsehastigheden bliver ifølge firmaet 25 procent hurtigere end med det meget udbredte jpeg-format.

Hvis det holder stik, vil det give en solid forbedring af indlæsningstiden for websider på din maskine. Der er dog en hurdle, der lige skal overkommes først.

Det er nemlig kun Googles egen browser og den lille norske Opera-browser, der i dag understøtter formatet som standard. Med de nye forbedringer i WebP kan interessen fra Mozilla og Microsoft måske vækkes.

Der findes dog alternative løsninger, der kan gøre formatet læseligt for alle.

Ligeledes findes løsninger i form af plugins til billedbehandlingsprogrammer som Photoshop og Gimp.

Tocifret antal terabyte

Google presser selv på for at sprede budskabet og optrapper nu brugen af WebP i forbindelse med firmaets egne tjenester.

Eksempelvis er er png-formatet allerede blevet udskiftet med WebP i Google Play-butikken. Det bytte har angivelig reduceret billedstørrelsen med 35 procent, skriver Google på bloggen.

Virksomheden fortæller ligeledes, at man er i gang med at rulle thumbnail-billeder på Youtube ud i WebP-formatet, hvilket giver en hastighedsforøgelse på 10 procent på det populære video-site.

Overgangen til WebP har allerede sparet Google for et tocifret antal terabyte dataoverførsler hver eneste dag, vurderer firmaet.

Der er mere læsning om formatet på Google Devolopers.

Læs også:
Gadgetfreak? Gå til tandlægen - og mød de vildeste dimser

Klog på tre minutter: Alt hvad du behøver vide om billed-filformater

Nyt billedformat halverer filstørrelsen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere