Artikel top billede

Foto: Google.

Google vil sende jpeg og png på pension med sit eget billedformat

Google skaber en alvorlig konkurrent til jpeg og png. Et alternativt billedformat fra søgegiganten har fokus på hastighed og kvalitet.

Internet-giganten Google har mange bolde i luften samtidig, og en af dem er et billedformat, der er blevet døbt WebP.

Udviklingen har været i gang i siden 2010, men nu begynder de digitale ender at finde sammen, og Google begynder nu for alvor at anvende WebP.

WebP-formatet er et led i Googles vision om at gøre nettet hurtigere gennem bedre komprimering af billeder uden at slække på kvaliteten.

Googles blog kan du nu læse, at en ny og mere potent udgave af formatet ligger klar til brug.

Ikke en standard

Versionen er blevet bygget ind i den nye Chrome-beta, og den skal ifølge Google optimere renderingsprocessen.

Kvaliteten taber ikke i værdi med formatet, men læsehastigheden bliver ifølge firmaet 25 procent hurtigere end med det meget udbredte jpeg-format.

Hvis det holder stik, vil det give en solid forbedring af indlæsningstiden for websider på din maskine. Der er dog en hurdle, der lige skal overkommes først.

Det er nemlig kun Googles egen browser og den lille norske Opera-browser, der i dag understøtter formatet som standard. Med de nye forbedringer i WebP kan interessen fra Mozilla og Microsoft måske vækkes.

Der findes dog alternative løsninger, der kan gøre formatet læseligt for alle.

Ligeledes findes løsninger i form af plugins til billedbehandlingsprogrammer som Photoshop og Gimp.

Tocifret antal terabyte

Google presser selv på for at sprede budskabet og optrapper nu brugen af WebP i forbindelse med firmaets egne tjenester.

Eksempelvis er er png-formatet allerede blevet udskiftet med WebP i Google Play-butikken. Det bytte har angivelig reduceret billedstørrelsen med 35 procent, skriver Google på bloggen.

Virksomheden fortæller ligeledes, at man er i gang med at rulle thumbnail-billeder på Youtube ud i WebP-formatet, hvilket giver en hastighedsforøgelse på 10 procent på det populære video-site.

Overgangen til WebP har allerede sparet Google for et tocifret antal terabyte dataoverførsler hver eneste dag, vurderer firmaet.

Der er mere læsning om formatet på Google Devolopers.

Læs også:
Gadgetfreak? Gå til tandlægen - og mød de vildeste dimser

Klog på tre minutter: Alt hvad du behøver vide om billed-filformater

Nyt billedformat halverer filstørrelsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere