Artikel top billede

En tredimensionel udgave af gebisset lyser frem på fladskærmen i det lille klinikrum. Foto: Nicolai Devantier

Gadgetfreak? Gå til tandlægen - og mød de vildeste dimser

3D-modellering, laserpistoler og 3D-printere. Her er et kig på teknologien i en vild tandlægeklinik, og den ligger ikke på månen, men i Roskilde.

Min tandlæge er en gadgetfreak.

Det opdagede jeg bogstavelig talt liggende på ryggen i hans stol med åben mund.

Forskellen mellem ham og mig er et anseeligt antal nuller i den anskaffelsespris, som hans udstyr har i forhold til mit.

"Mit digitale udstyr betyder ikke, at jeg tjener flere penge på behandlingerne. Men det er helt sikkert den vej, tingene bevæger sig, og man skal nok have en interesse i moderne teknologi for at anskaffe sig disse ting," fortæller tandlæge hos Tandspecialisten Lars Jessen om sin digitale maskinpark.

Med andre ord: Han kan lide teknologien. 

Og måske kan digitaliseringen ligefrem lægge en dæmper på det ubehag, som langsomt breder sig i ens krop, når man nærmer sig matriklen med den væmmelige boremaskine?

Er du ved at lave en tegnefilm?

3D-skanninger har for alvor boret sig ind i denne del af erhvervslivet, der tidligere har været præget af millimeterpræcist håndværk efter mere traditionelle principper. 

"For få år siden brugte vi stadig papir og blyant, men der er sket en stor udvikling med hensyn til digitale hjælpemidler. Først kom journalsystemerne, siden røntgen, og nu er 3D-teknologier så på vej."

Jeg stødte som tidligere nævnt selv på et af hans værktøjer, da jeg skulle have skiftet en krone i overmunden.

I stedet for den gipsmasse, der traditionelt anvendes til afstøbninger af tænder, stak han en digital skanner ind i min mund.

Herefter lød der en hel stribe klik-lyde, og så begyndte billederne af mit tandsæt at dukke op på en fladskærm bag hans ryg i et billedformat, der kunne antyde, at han var i gang med at producerer en animeret tegnefilm.

En 3D-model af gebisset dukker frem på skærmen. Foto: Nicolai Devantier

Det blev nu i stedet til en detaljeret 3D-model af tænderne og ikke mindst til en arbejdstegning til tandteknikeren, der skal stå for fremstillingen af den kunstige tand.

En behagelig overraskelse, når man nu ligger der i stolen i den totale afmagt.

Besøget gjorde mig nysgerrig, og derfor aftalte jeg med ham, at jeg kunne komme forbi og få en forklaring på, hvor digital en tandlæge egentlig er i dagens Danmark.

Fra Roskilde til Kina

"Egentlig kunne jeg godt sende filerne til Kina eller Polen for at få lavet tandkronen et sted, hvor priserne er lave, men jeg sender dem nu bare få hundrede meter ned ad gaden til en kollega, fordi han dygtig," siger Lars Jessen. 

Samtidig betyder den høje grad af digitalisering, at det ikke altid er en fordel at sende tingene til Asien, hvor det er prisen på arbejdskraft, der trækker prisen ned, fortæller han.

Faktisk kunne kronen være blevet fremstillet på hans egen klinik.

Det er nemlig allerede muligt at købe en 3D-printer, der kan printe en ny tand, som patienten kan få sat i med det samme. 

"Jeg har ikke købt en, fordi kvaliteten endnu ikke er høj nok," fortæller Lars Jessen.

"Man kan ikke selv printe de helt hårde materialer, der egner sig til de større opgaver. Men der udvikles på porcelænstyper, som er meget holdbare, så det er bare et spørgsmål om tid."

Den forklaring er jeg ganske godt tilfreds med at høre, når et af hans produkter nu sidder i min mund.

3D-udgaven af tandsættet opmåles med en laserpistol, som affotograferer tænderne. Foto: Nicolai Devantier

Måler med laser

3D-udgaven af tandsættet opmåles med en laserpistol, som affotograferer gebisset.

"Tandarbejde er meget præcist, vi har tolerancer på maksimalt 50 my, for at tandkronerne er gode nok," fortæller han.

Lars Jessen vender læseenheden mod væggen for at vise, hvordan fem lyskilder kan måle sig frem til en 3D-model.

"Kort fortalt fungerer den som en skanner nede i Netto," konstaterer han tørt.

Laseren måler helt præcist tændernes placering. Foto: Nicolai Devantier

Og afløseren til gipsafstøbningerne har et par helt klare fordele.

Filerne taber ikke kvalitet, hvilket eksempelvis en afstøbning gør på grund af luftbobler, temperaturer, urenheder eller andre udefrakommende forureninger.

Ligeledes skulle afstøbningen sendes med posten til tandteknikeren, der igen skulle støbe kronen.

De arbejdsgange har Lars Jessen helt elimineret.

Vil du også se min store 3D-skanner?

"Når man skaber en tandkrone på denne måde, kan det laves, uden at den er berørt af menneskehænder."

Og han har svært ved at pege på ulemperne.

"Læseenheden, der skal ind i munden på patienten, er lidt stor og klodset, og så kunne jeg godt tænke mig en lidt mere brugervenlig læsevinkel for laserlyset, men præcisionen er der ikke problemer med. Det passer helt præcist hver gang."

Præcisionen fremhæver han faktisk som den helt store fordel.

"Det er en ret stor investering på omkring 300.000 kroner for at købe enheden. Derfor giver den ikke en besparelse på behandlingen, men teknisk er der rigtig mange fordele, og har man interesse for teknologi, er den jo oplagt," siger han med et smil på læben.

Samtidig er der en klik-betaling til producenten for billeder, der uploades.

"Jeg har haft maskinen i tre år, og den var en af de første på markedet, så der vil naturligvis ske noget med både pris og forretningsmodel i fremtiden."

En af de tendenser man ser, går i retning mod åbne systemer og åbne filtyper.

"I dag anvendes lukkede filsystemer, og det er lidt bøvlet," fortæller Lars Jessen.

Hele skanneren kommer fra et amerikansk firma, der hedder iTero, og den er samlet i en transportabel enhed, som er forsynet med hjul.

Smuk er den ikke. Designet tyder på, at det er udviklet af en ingeniør.

Bag de nederste låger gemmer sig en kraftig computer, der behandler billederne, der tages med laserpistolen øverst. Foto: Nicolai Devantier

En skærm viser 3D-modellen, og bag lågerne i en plastikkasse nederst behandles billederne af en computer.

Den har sit eget trådløse netværk, så der ikke opstår frekvensproblemer med andre netværk.

Han viser mig nogle billeder med tykke sorte streger ned igennem. De ødelagte fotos skyldes de dårlige netværksforhold.

Har det været svært at installere den?

"Ikke med hensyn til teknikken. Den lever sit eget liv, og er ikke en del at vores øvrige netværk. Men der har naturligvis været uddannelse. Vi er omkring 15 tandlæger i Danmark, der bruger maskinen, og vi har oprettet en brugergruppe for at dele erfaringer. Du skal være it-parat, hvis du vil være tandlæge i dag."

Hvad er den næste gadget, du skal have på klinikken?

"Jeg har faktisk kigget lidt på en maskine, der til forveksling minder om denne, men som blot består af et kamera med et usb-kabel, der sluttes til en computer. Men jeg har da også en stor 3D-skanner, vil du se den?"

Det vil jeg naturligvis gerne.

Vil du også se min store 3D-skanner?

Han gelejder mig ud af tandlægeværelset og ned for enden af gangen, hvor han åbner en dør, og bag den gemmer sig en 3D-røntgenskanner.

"Digitale røntgenbilleder har vi brugt i mange år, men når de bliver tredimensionelle, opnår man nogle fordele," fortæller han, mens han holder døren til det lille rum, der minder op et kosteskab udstyret med en meget futuristisk maskine i mandshøjde.

Den ekstra dimension giver et langt bedre overblik, muligheder for at måle og iagttage.

En anden fordel ved de moderne skannere er, at stråledosen er 1000 gange lavere end tidligere.

En CT-skanning sender de digitale røntgenbilleder på pension. Foto: Nicolai Devantier

"Vi startede faktisk med det trådløse røntgensystem, men der var problemer med frekvenserne fra alle de andre netværk, bankens alarmsystem og andet digital støj. Derfor har vi kablet det," fortæller han, mens han vender og drejer et gebis på computerskærmen.

Skanneren kører rundt om kæben og tager 236 billeder, som sættes sammen til en 3D-model, hvor man kan gå til et vilkårligt sted i kæben, når der skal foretages behandling af eksempelvis implantater.

Et implantat er betegnelsen for de titaniumskruer, tandlægen kan skrue fast i kæben til erstatning for mistede naturlige tænder. 

"Igen skal man nok synes, at teknologi er lidt sjovt, for den koster en lille million," fortæller den it-glade tandlæge fra Roskilde.

Værsgo at skylle.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.