Dårlige kunder førte til Netgroup-konkurs

Datacenter-selskabet Netgroup er gået konkurs efter en fejlslagen millionsatsning på at udvikle nye betalingssystemer. Selskabet genopstår dog med en ny koncern-struktur og stifter Jacob Thomsen i førersædet. Han har nu en million-gæld til banken, men er klar til ny offensiv.

Netgroup fra København, der blandt andet driver et datacenter og udvikler betalingssystemer, er gået konkurs med en gæld til banken på ti millioner kroner. Konkursen får dog ingen konsekvenser for hverken medarbejdere eller for driften af aktiviteterne, der fortsætter i nye selskaber.

Ifølge stifter og ejer Jacob Thomsen skyldes konkursen, at Netgroup slæbte rundt på en stor gæld og derfor også en negativ egenkapital efter en fejlslagen satsning på nye funktioner til selskabets systemer til at behandle betalinger med kreditkort.

Kunderne betalte ikke

Systemerne fejler ikke noget, men tre store internationale kunder, som bestilte udviklingen af nye funktioner, betalte ikke deres regninger. Jacob Thomsen afviser at sætte navn på kunderne.

De dårlige kunder er ifølge Netgroup-ejeren årsag til, at selskabet endte med en gæld til banken på ti millioner kroner, som igen er den væsentligste baggrund for konkursen.

Samtidig ønskede Jacob Thomsen at rydde op i selskabskonstruktionen. For det første er de forskellige aktiviteter skilt ud i selvstændige selskaber, så kunderne ikke behøver at bekymre sig om gælden, når den del af forretningen, de handler med, kører fint.

For det andet er ejerskabet flyttet over i et af Jacob Thomsens danske holding-selskab, hvor det tidligere lå i hans selskab på skattelyet Jersey. De fem millioner kroner, som Jacob Thomsen skød ind i Netgroup fra starten, tjente han i USA, og han lagde dem i Jersey-selskabet for at slippe for at betale skat, inden de blev skudt i hans nye, danske virksomhed.

Forsøgte at skabe ro

Jacob Thomsen har købt aktiviteterne ud af det konkursramte selskab. Han vil ikke sige, hvor meget han har betalt, men understreger, at det er gået rigtigt til, og at der er foretaget en uafhængig vurdering af værdien.

Ifølge Netgroup-stifteren var det for at skabe ro om selskabet, at det blev besluttet at benytte konkursen til at rydde op i ejerkonstruktionen. Men ro har han ikke fået.

- Set i bakspejlet havde det nok været bedre bare at tage de ekstra udgifter og få det lavet i fred og ro. Konkursen har givet meget mere oprørte vande, end jeg lige havde forestillet mig, fortæller han.

Jacob Thomsen fremhæver dog, at alle leverandører, kunder og samarbejdsparter er informeret om og med på den nye konstruktion, og at alle får deres penge. Derfor håber han, at roen sænker sig i løbet af en måned.

Banken har dog ikke udsigt til at få sine penge fra konkursboet, men den har til gengæld et tilgodehavende i Jacob Thomsens nye holdingselskab.

Streaming-selskab solgt efter et år

Netgroups betalingssystemer ligger nu i selskabet Netgroup Processing, og datacentret har også fået sit eget selskab.

Desuden ejer Jacob Thomsen godt halvdelen af aktierne i selskabet Inforce, som ligger på samme fysiske adresse som datacentret i Glostrup. Inforce med ti medarbejdere specialiserer sig i Windows-hosting.

Endelig har Netgroup-stifteren købt BIQ, som driver en database med oplysninger om personer i ledelsen af danske virksomheder, fri af konkursboet.

Til gengæld solgte Jacob Thomsen ved årsskiftet sin halvdel af aktierne i selskabet Xstream tilbage til stifteren, Frank Thorup. Xstream leverer, som navnet siger, streaming-tjenester over internet. Heller ikke prisen for den handel kan lokkes ud af Netgroup-stifteren, som kun nåede at være medejer af Xstream i godt et år.

- Men jeg har i hvert fald ikke tabt på det, siger han.

Jacob Thomsen forklarer, at Netgroups datacenter har en del store streaming-kunder, og at det blandt andet var faren for at blive konkurrent til Xstream, som fik de to parter til at gå hver for sig.

På vej med ny satsning

De fire tilbageværende selskaber i koncernen benytter i dag samme administration, selv om de teknisk er adskilt. Selv ser Jacob Thomsen sin rolle som "teknisk katalysator", der skal sørge for at udnytte de tekniske synergier, der er i selskaberne.

Og Netgroup-ejeren er oven på konkurs-oprydningen klar til at satse på nye initiativer.

- Du må kalde mig Mads, hvis ikke vi inden for et halvt år er klar med et nyt selskab, siger han.

Belært af de dyrekøbte erfaringer bliver det nye selskab dog adskilt fra alle de nuværende, så en eventuel fiasko ikke berører resten af Jacob Thomsens koncern.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?