Artikel top billede

Domstol ikke i tvivl: Logningsdirektiv er ugyldigt

Opdateret: Kontroversielt og omdiskuteret logningsdirektiv bryder med grundlæggende borger-rettigheder. Se netop offentliggjort dom her.

"Direktivet indebærer et meget omfattende og særligt alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger, uden at dette indgreb er begrænset til det strengt nødvendige."

Sådan indledes en ny dom fra EU-Domstolen, der erklærer det såkaldte EU-logningsdirektiv ugyldigt.

"Domstolen finder, at direktivet ved at stille krav om lagring af disse data og ved at give de kompetente nationale myndigheder adgang til disse i særligt alvorlig grad gør indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatliv og beskyttelse af personoplysninger."

EU's logningsdirektiv har skabt massive protester, og et land som Tyskland nægtede sågar på et tidspunkt at følge det.

Irland og Østrig havde bedt EU-Domstolen undersøge direktivets gyldighed.

Særligt har der været fokus på, om det bryder med to grundlæggende rettigheder - den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og den grundlæggende ret til beskyttelse af personoplysninger.

"Selv om den lagring af data, der kræves i henhold til direktivet, kan anses for egnet til at gennemføre det formål, der forfølges med direktivet, er det omfattende og særligt alvorlige indgreb i de omhandlede grundlæggende rettigheder ikke tilstrækkeligt afgrænset med henblik på at sikre, at det pågældende indgreb rent faktisk er begrænset til det strengt nødvendige," står der blandt andet i dommen.

"Domstolen fastslår endvidere, at direktivet ikke fastsætter tilstrækkelige garantier, der gør det muligt at sikre en effektiv beskyttelse af data mod risiko for misbrug samt mod ulovlig adgang til og benyttelse af data," lyder det også. 

"En kæmpe sejr"

Margrete Auken, medlem af EU-parlamentet, udtrykker over for Politiken stor tilfredshed med afgørelsen:

"Det er en kæmpe sejr og styrkelse af borgernes grundlæggende rettigheder over for myndighederne. Det handler om at finde den rette balance mellem at give politiet de nødvendige værktøjer og samtidig beskytte borgerne mod en politistat," siger hun.

Selv om EU-direktivet altså nu er kendt ugyldigt, er det stadig uvist, om og hvordan dommen vil få indflydelse på den danske logningsbekendtgørelse, der på flere områder er endnu mere vidtgående end EU-logningsdirektivet.

IT-Branchen mener dog, at EU-dommen må få konsekvenser.

"De danske regler er endnu mere vidtgående end EU-reglerne, der nu er erklæret for at være for vidtgående og krænkende af privatlivets fred. Dommen fra EU-domstolen understreger behovet for at få ændret de danske regler," lyder det fra administrerende direktør Morten Bangsgaard.

"De europæiske regler er nu erklæret ulovlige, fordi de er i strid med reglerne om privatlivets fred. Vi er i Danmark gået endnu længere, og teleselskaberne er blevet pålagt at gennemføre en endnu mere omfattende overvågning. Vi vil opfordre Justitsministeriet til hurtigst muligt at få afklaret de juridiske konsekvenser af EU-dommen for de danske regler," fortsætter Morten Bangsgaard.

Læs også:

Få overblikket: Alle disse steder bliver du overvåget
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere