Domstol ikke i tvivl: Logningsdirektiv er ugyldigt

Opdateret: Kontroversielt og omdiskuteret logningsdirektiv bryder med grundlæggende borger-rettigheder. Se netop offentliggjort dom her.

"Direktivet indebærer et meget omfattende og særligt alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger, uden at dette indgreb er begrænset til det strengt nødvendige."

Sådan indledes en ny dom fra EU-Domstolen, der erklærer det såkaldte EU-logningsdirektiv ugyldigt.

"Domstolen finder, at direktivet ved at stille krav om lagring af disse data og ved at give de kompetente nationale myndigheder adgang til disse i særligt alvorlig grad gør indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatliv og beskyttelse af personoplysninger."

EU's logningsdirektiv har skabt massive protester, og et land som Tyskland nægtede sågar på et tidspunkt at følge det.

Irland og Østrig havde bedt EU-Domstolen undersøge direktivets gyldighed.

Særligt har der været fokus på, om det bryder med to grundlæggende rettigheder - den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og den grundlæggende ret til beskyttelse af personoplysninger.

"Selv om den lagring af data, der kræves i henhold til direktivet, kan anses for egnet til at gennemføre det formål, der forfølges med direktivet, er det omfattende og særligt alvorlige indgreb i de omhandlede grundlæggende rettigheder ikke tilstrækkeligt afgrænset med henblik på at sikre, at det pågældende indgreb rent faktisk er begrænset til det strengt nødvendige," står der blandt andet i dommen.

"Domstolen fastslår endvidere, at direktivet ikke fastsætter tilstrækkelige garantier, der gør det muligt at sikre en effektiv beskyttelse af data mod risiko for misbrug samt mod ulovlig adgang til og benyttelse af data," lyder det også. 

"En kæmpe sejr"
Margrete Auken, medlem af EU-parlamentet, udtrykker over for Politiken stor tilfredshed med afgørelsen:

"Det er en kæmpe sejr og styrkelse af borgernes grundlæggende rettigheder over for myndighederne. Det handler om at finde den rette balance mellem at give politiet de nødvendige værktøjer og samtidig beskytte borgerne mod en politistat," siger hun.

Selv om EU-direktivet altså nu er kendt ugyldigt, er det stadig uvist, om og hvordan dommen vil få indflydelse på den danske logningsbekendtgørelse, der på flere områder er endnu mere vidtgående end EU-logningsdirektivet.

IT-Branchen mener dog, at EU-dommen må få konsekvenser.

"De danske regler er endnu mere vidtgående end EU-reglerne, der nu er erklæret for at være for vidtgående og krænkende af privatlivets fred. Dommen fra EU-domstolen understreger behovet for at få ændret de danske regler," lyder det fra administrerende direktør Morten Bangsgaard.

"De europæiske regler er nu erklæret ulovlige, fordi de er i strid med reglerne om privatlivets fred. Vi er i Danmark gået endnu længere, og teleselskaberne er blevet pålagt at gennemføre en endnu mere omfattende overvågning. Vi vil opfordre Justitsministeriet til hurtigst muligt at få afklaret de juridiske konsekvenser af EU-dommen for de danske regler," fortsætter Morten Bangsgaard.

Læs også:

Få overblikket: Alle disse steder bliver du overvåget

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan øger du medarbejdertilfredshed og produktivitet
En af de mest effektive måder at øge medarbejdernes produktivitet og tilfredshed med arbejdspladsen er ved at give frit valg mellem Windows eller Mac, når der skal vælges arbejdscomputer. Samtidig mindskes presset på supporten, mens sikkerhedsniveauet højnes. Med en client-as-a-service aftale kan du lade medarbejderne selv træffe valget, men uden at uden at det behøver at være udfordrende eller ressourcekrævende for virksomheden. Eksempelvis kan du lade partneren håndtere alt fra finansiering, leverance, klargøring og implementering til support og lifecycle-management. Læs mere i denne hvidbog.