Artikel top billede

Så faldt 10-øren: Derfor er it-chefen så vigtig for firmaet

Virksomhedslederne er først nu for alvor ved at fatte, hvad digitalisering er og kan. Nu klynger de sig til it-chefernes viden og kunnen.

Analysefirmaet Gartner har interviewet 410 virksomhedsledere, der blandt andet er blevet spurgt, hvem de mener, der skal lede den digitale innovation og de digitale forandringer i de næste to år?

"CIO'en kommer ud som en klar profil nummer et," skriver vores kolleger på CIO UK.

Samtidig forklarer Gartner dog, at mange CEO'er ser hele det digitale område som et fælles ansvar.

"Forventningen om, at CIO'en skal være den primære drivkraft for digitalisering er en ret pludselig og stor ændring af forventningerne og vægtningen," udtaler Gartner-analytiker Mark Raskino til CIO UK.

I Gartners 2012-undersøgelse var CIO'erne langt nede på listen over de ledere, som CEO'erne forventede var innovations-ledere, men digitalisering handler i dag netop om nytænkning i forhold til ikke mindst kunderne, og det kan være forklaringen på de øgede forventninger til CIO'erne.

Har brug for it-chefens viden

Mark Raskino har et bud på, hvorfor forventningerne til CIO'erne vokser ikke mindst i forhold til digital innovation:

"Mange virksomhedsledere halter bagefter i deres forståelse af, hvad digital virksomhed betyder og af de omvætlninger, der venter lige om hjørnet."

"En af de vigtigste ting, CIO'en kan gøre i de kommende par år, er at lukke det meget store gab i forståelsen ved at arbejde med uddannelse af bestyrelsen, topledelsen og senior og ledelse-lagene."

"Et årti, hvor man har ment, at it mest var en standard-funktion, der skulle outsources, har efterladt mange virksomhedsledere i en relativ svag position. Deres syn på og viden om de ændringer, teknologier kan skabe, er ikke stærk nok," udtaler Gartner-analytikeren til CIO UK.

Vil ikke længere spare på it

For nylig viste en Forrester-undersøgelse blandt 1.254 virksomhedsledere i virksomheder med flere end 250 ansatte, at arbejdet med at udnytte digitaliseringen slet ikke er prioriteret højt nok.

74 procent af virksomhedslederne svarer ganske vist, at de har en digital strategi i virksomheden, men kun 15 procent mener, at man i virksomheden har de kompetencer, der skal til for at forfølge strategien.

Der er i dag også kommet et mindre fokus på at spare på it-området, end der var for bare få år siden.

Hvor det ifølge McKinsey i 2012 var 52 procent af virksomhedslederne, der pegede på, at en reducering af it-omkostningerne var en vigtig prioritering, er det i den seneste undersøgelse faldet til 31 procent.

Samtidig er det opsigtsvækkende, at det i 2012 blot var 49 procent, der udpegede "forbedre forretnings-processernes effektivitet" som en vigtig it-prioritering, og at det nu er steget til 61 procent.

"Bekymringer om at styre omkostningerne er faldet, mens en større del af forretningslederne nu siger, at deres organisationer bruger it til at forbedre forretningens effektivitet og adgangen til information," skriver McKinsey blandt andet.

Læs også:

Dansk CIO toptuner it-afdelingen: Her er opskriften

Derfor mister din it-afdeling indflydelæse i virksomheden

Kan it-chefen løse den vigtigste opgave af alle?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere