Artikel top billede

Ny retning for Nokia: Lægger mobiltelefonerne bag sig - her er det nye selskab

ComputerViews: Nokia lægger mobiltelefon-eventyret bag sig og omstrukturerer til et helt nyt selskab. Se her, hvad Nokia fremover vil arbejde med (og dem kommer vi næppe til at høre meget til fremover).

ComputerViews: Det har ligget i kortene i lang tid, at Nokia skal være noget andet end det Nokia, som vi kender.

Nu er tiden kommet.

Efter Microsofts køb af størstedelen af Nokia skal den resterende del bygges helt om på vejen væk fra det ellers mangeårige fokus på at bygge og sælge mobiltelefoner.

Læs også: Her er forklaringen: Derfor vil Microsoft overtage Nokia

Fremtiden for Nokia hedder netværk - og ikke mobiltelefoner.

Det giver derfor god mening, at Nokia nu udnævner Rajeev Suri som ny topchef for selskabet, hvor han afløser Risto Siilasmaa.

Læs mere om det her: Ny topchef til Nokia - erfaren topchef overtager ledelsen af selskabet

Egentlig skal Rajeev Suri bare fortsætte med det arbejde, som han hidtil har haft.

Rajeev Suri har nemlig siden 2009 været administrerende direktør for netværksselskabet Nokia Solutions and Networks (NSN), som Nokia indtil sidste sommer havde som joint venture med Siemens under navnet Nokia Siemens Networks med danskeren Jesper Ovesen som bestyrelsesformand.

Læs mere om købet her: Nokia køber Siemens ud: Betaler 12,5 milliarder.

Netværk og patenter

Efter Microsoft har overtaget selve mobil-forretningen, kommer det nye (eller 'gamle', om man vil) Nokia til at fokusere på tre hoveddele, nemlig netværksforretningen (som kommer til at udgøre 90 procent af forretningen), kort-teknologien Here samt en division med fokus på teknologi-udvikling.

Dermed bliver Nokia nu konkurrent med den svenske netværksgigant Ericsson, der engang også var blandt de førende på mobilmarkedet.

Siden indgik Ericsson - der fortsat er gigantisk på netværks-området - joint venture med Sony i den fælles mobilproducent Sony Ericsson.

Ericsson blev i oktober 2011 købt ud af Sony Ericsson af Sony, der overtog det hele.

Det kan du læse mere om her: Sony køber Ericsson ud af Sony Ericsson

Skal vendes

Det bliver nu Rajeev Suris opgave at få vendt skuden og få etableret Nokia som et troværdigt og fremtidssikret selskab.

Netværks-forretningens udvikling bliver afgørende for Nokias fremtid, men Nokia ser store muligheder.

Det skyldes, at mange netværks-operatører for alvor er begyndt at tage cloud-baseret infrastruktur og -teknologier til sig, hvilket deres netværk skal indrettes efter.

Patenter skal få pengene til at strømme

Samtidig vil Nokia forsøge at få størst muligt udbytte af den store patent-portefølje.

Det betyder kort og godt, at Nokia vil skrue på licens-håndtagene og forsøge at kratte solide beløb ind fra selskaber, der anvender Nokia-patenteret teknologi.

Det er med andre ord et noget andet Nokia end det, som vi kender.

Grunden er selvfølgelig, at selskabets nye ejer, Microsoft (som formelt overtog Nokia forleden), selv vil stå for at udvikle og bygge mobiltelefoner, der passer ind i de øvrige strategier og som kan udnytte Microsoft-varemærket.

Nokia Devices and Services skifter derfor navn til Microsoft Mobile Oy, mens den tidligere Nokia-topchef Stephen Elop bliver chef for Microsoft Device Group med ansvar for blandt andet mobiltelefoner, Xbox og Surface.

En æra er slut

Efter engang at have været verdens ubetinget største og mest indflydelsesrige mobilselskab missede Nokia smartphone-æraens begyndelse, da Apple i 2007 lancerede den første iPhone.

Siden har den finske stolthed kæmpet for at finde fodfæste igen og komme på omgangshøjde med ikke mindst Apple og en række asiatiske producenter, der var hurtigt ude af starthullerne og som i dag dominerer smartphone-markedet.

Rajeev Suri er ikke en hr-hvem-som-helst, og han har blandt andet gennemført en meget omfattende restrukturering af Nokia Siemens Network. Noget lignende kan vi meget vel komme til at se med det nye (eller 'gamle') Nokia.

På den anden side er Rajeev Suri en helt anden type end de tidligere mere flamboyante, højtråbende og eksponerede topchefer for Nokia.

Som altid afspejler topchefens facon selskabets mål og værdier.

Og her drosler Nokia nu væsentligt ned for lydniveauet.

Konklusionen er klar: Nokia kommer vi ikke til at høre meget til i fremtiden.

Nu er det amerikanske Microsoft, der bærer det store finske mobil-cirkus videre ud i fremtiden.

Læs også:

Ny topchef til Nokia - erfaren topchef overtager ledelsen af selskabet

Nokia styrtbløder - salget falder voldsomt

Her er forklaringen: Derfor vil Microsoft overtage Nokia

Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig - her er den nye fremtid

Her er de seks vigtigste opgaver for Microsofts nye topchef

Nu bliver Nokia til Microsoft
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere