Artikel top billede

(Foto: Kim Stensdal)

Facebook-chef giver seks tip: Sådan finder du de mest talentfulde it-folk

Det kan være svært at finde de bedste medarbejdere, men det kan disse trick ændre på.

Efterhånden kender vi alle historien om Facebook. Virksomheden der på et årti gik fra kollegieværelse til en af verdens største og mest toneangivende virksomheder. 

En del af forklaringen på virksomhedens succes er formodentligt, at Facebook gennem tiden har haft held til at ansætte en række yderst talentfulde unge folk.

En af dem er Julie Zhuo. Hun blev ansat i Facebook i 2006 som blot 22-årig. I dag er hun chef for Facebooks produkt-design, hvor hun blandt andet er med til ansætte virksomhedens nye design-talenter.

Noget der ikke altid er en helt let opgave. For som vi tidligere har fortalt, udspiller der sig en hård kamp om de største talenter i Silicon Valley, og derfor må virksomheder som blandt andet Facebook tage alternative metoder i brug for at sikre sig den bedste arbejdskraft. 

Et af de nye våben i krigen er såkaldte "searchlight meetings", hvor arbejdsgiverne i festlige rammer forsøger at få medarbejderne til at deltage aktivt i jagten på deres nye kolleger. 

Men i et nyt interview med den amerikanske iværksætter-blog First Round fortæller Julie Zhuo mere indgående om de mange andre trick, hun bruger, når hun skal finde de mest talentfulde designere til Facebook.

1. Find folkene bag de produkter du beundrer

Julie Zhuo anbefaler, at du sætter dig ned med dine kolleger og får dem alle til at lave en liste over produkter eller apps, som de er vilde med.

Det behøver ikke være de helt store og populære apps. Det kan også være mindre virksomheder, der har lavet en app eller et andet produkt, hvori der indgår nogle af de ting, som I leder efter. 

"Det kan være en særlig effektiv brugerflade, en innovativ funktion eller et meget strømlinet og veludført menusystem," siger hun og anbefaler, at du herefter går på eksempelvis Google eller LinkedIn og jagter de folk, der har udviklet netop de dele af det pågældende produkt.

Ifølge Julie Zhuo skal du ikke være bange for at tage kontakt til de folk, som du udser dig. Selv hvis de ikke er interesseret i et jobtilbud, bliver folk næsten altid glade, når de hører fra folk, der sætter pris på deres arbejde.

"Det var på denne måde, at vi hyrede en del af vores tidligste designere," siger Julie Zhuo.

2. Opbyg relationer med tålmodighed

Når du opbygger relationer til potentielle kandidater, skal du være tålmodig og ikke forvente, at du kan ansætte vedkommende øjeblikkeligt, lyder rådet fra Julie Zhuo.

"Nogle gange tager vi kontakt til designere, fordi vi er vilde med deres arbejde. Men i starten fører vi kun en afslappet dialog. Det er på denne måde, vi lærer folk at kende. Det er ikke bare: 'Okay, vil du arbejde for os,'" siger hun

Ifølge Julie Zhuo skyldes det, at især designere ofte udvælger arbejdspladser på baggrund af passion. Derfor kan de være i gang med et projekt, som de føler meget stærkt for, når du kontakter dem første gang. Men hvis du opbygger en relation og er villig til at vente, har du forbedret din mulighed for at slå til senere, når timingen er bedre. 

3. Gør brug af folks netværk

Det kan være en fordel at gøre brug af dine medarbejderes netværk. Ifølge Julie Zhuo er netværket blandt designere relativt lille. Selv i dag, hvor det er boom-tid i Silicon Valley.

"Det faktum at netværket er så lille og tæt, kan være din fordel som arbejdsgiver," siger hun.

Når en ny designer bliver ansat hos Facebook i dag, spørger Julie Zhuo altid vedkommende:

"Hvem har du arbejdet med tidligere, og hvem vil du elske at arbejde sammen med igen," fortæller hun.

Deres anbefalinger kan ifølge Zhuo være med til at sikre, at du også i fremtiden får rekrutteret folk, der passer ind i virksomheden.

Sådan gør de bedste ansøgere til jobsamtalen

4. Vurder deres arbejde

Allerede tidligt i ansættelsesprocessen inviterer Facebook interessante kandidater ind til en samtale, hvor kandidaten kan fremvise eksempler på tidligere projekter. 

Ifølge Zhuo er det helt afgørende at blive præsenteret for folks tidligere arbejde. 

"Jeg vil ikke kunne ansætte folk alene på en samtale om deres evner," siger hun. 

Derfor bliver der hos Facebook også lagt betydeligt mere vægt på kandidaternes baggrund end på nogle af de mange tests, som nogle arbejdsgivere udsætter kandidater for. 

Hun forklarer, at nogle kandidater møder op med detaljerede slideshow-præsentationer, mens andre vælger blot at medbringe en folder med eksempler på tidligere projekter og taler løst ud fra den. 

Zhuo fortæller, at hun vurderer arbejdet på baggrund af tre kriterier: Den bagvedliggende idé, brugervenligheden og sans for detaljer.

De bedste kandidater medbringer kke blot et færdigt eksempel på deres arbejde. Ifølge Zhuo medbringer de ud over det færdige eksemplar også tidligere og ufærdige udgaver af det samme projekt, og gennemgår herefter hvilke valg og fravalg de tog undervejs i processen. 

5. Kig efter problemløsere fremfor uddannelse

Selv om Julie Zhuo selv er uddannet fra det prestigefulde Stanford University i Silicon Valley, behøver du ikke nødvendigvis have en fancy universitets-uddannelse for at få et job hos hende i Facebook. 

"Nogle gange har designere uden traditionel uddannelse en opfindsomhed, som du ikke sædvanligvis ser," siger hun. 

Facebook går efter at ansætte folk, der i deres cv kan vise, at de har erfaringer med at spotte problemer og finde løsninger på dem, og sammenlignet med det er uddannelsesbaggrunden sekundær. 

"Du vil altid gerne ansætte folk, der opdager problemer, undrer sig over, at der ikke allerede er andre, der har fundet et ‘hack' eller et værktøj, der løser problemet, og som bagefter selv er i stand til at designe værktøjet," siger hun. 

6. Test dem i et team

Selv de største fodboldstjerner kan ende som fiaskoer, hvis deres egoer står i vejen for resten af holdet. 

Det samme gælder i erhvervslivet, hvor dårlig holdånd kan være mindt lige så ødelæggende. Derfor forsøger Julie Zhuo altid at lade kandidater stifte bekendtskab med deres fremtidige kolleger, før de bliver ansat. 

"Som regel sætter vi kandidaten til at tale med tre eller fire forskellige designere på det pågældende team, og vi prøver at få samtalen til at minde så meget som muligt om en almindelig arbejdssituation," siger hun og forklarer, at de til samtalen måske bliver bedt om at diskutere et arbejdsrelateret emne eller give hinanden feedback på deres arbejde.

Læs hele interviewet fra First Round her.

Læs også:
Sådan jagter de eftertragtede it-folk i Silicon Valley 

Dansk virksomhed med international succes: Derfor ansætter vi folk med en særlig stil  
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere