Artikel top billede

(Foto: Tomeu Ozonas)

Kun sådan overlever man som it-virksomhed

Analyse af 3.000 it-virksomheders regnskaber og evne til at overleve peger på særligt ét område, der skal fokus på.

Der er kun én vej frem, hvis man skal overleve som softwarevirksomhed, viser kæmpe analyse.

"Vækst trumfer alt andet."

Sådan lyder det i hvert fald en ny analyse fra rådgivingsfirmaet McKinsey, hvor omkring 3.000 software- og online-virksomheders livscyklus er blevet analyseret fra 1980 til 2012.

Samtidig er forretningsledere fra 70 virksomheder blevet interviewet til mere detaljerede case-studier, der skal kortlægge formlen for succes.

McKinsey mener, at der er tre beviser på, at væksten er helt afgørende.

"For det første giver vækst større afkast. Virksomheder, der vokser meget, giver et afkast til aktionærerne, der er fem gange større end hos virksomheder med medium vækst."

"For det andet varsler vækst langsigtet succes. 'Supergrowers' - virksomheder hvis vækst var større end 60 procent, da de nåede 100 millioner dollar i omsætning - havde en otte gange større sandsynlighed for at nå en milliard i omsætning end dem, der voksede med mindre end 20 procent."

"Derudover betyder vækst mere end marginer eller omkostnings-strukturer. Øgede vækstrater i omsætningen fører til dobbelt så store markeds-kapitaliseringer som margin-forbedringer for virksomheder med mindre end fire milliarder dollars i omsætning. Samtidig observerede vi ingen sammenhæng imellem omkostnings-strukturer og vækstrater."

Så få klarer vækst-konkurrencen

Som rådgivningsfirmaet også skriver, så er det naturligvis lettere sagt end gjort at opnå og fastholde en god vækst - og tallene fra undersøgelsen viser da også, at det langt fra er alle virksomheder, der klarer den opgave.

"Kun 28 procent af software- og internet-virksomhederne i vores database nåede 100 millioner dollars i omsætning, og tre procent nåede en milliard."

"Ud af de cirka 3.000 virksomheder, vi har analyseret, har kun 17 nået fire milliarder dollars i omsætning som selvstændige virksomheder."

"Samtidig er succesen flygtig. Cirka 85 procent af 'supergrowers' har ikke været i stand til at fastholde deres vækstrater, og når de først er væk, erdet kun en fjerdedel, der har været i stand til at vinde dem tilbage."

Dette skal du fokusere på 

McKinseys analyse af de 3.000 virksomheder viser dog også, at der faktisk er en form for opskrift på vækst.

En af de vigtige pointer er, at væksten finder sted i særlige faser, og at der er nogle kritiske enablere, man skal fokusere på for at opnå den vækst i de forskellige faser.

I den første handler det blandt andet om at sikre, at der sker en hastig tilgang af kunder til ens produkt, mens man i anden fase skal se på nye kanaler og geografiske satsninger.

Læs mere om de forskellige faser og strategier for vækst her.

En ny opgørelse fra IDC viser i øvrigt, at Microsoft var den af verdens fem største softwarevirksomheder, der opnåede den største vækst fra 2012 til 21012 - selskabets omsætning på softwaremarkedet steg med 12,2 procent.

I samme periode steg IBM's omsætning med 1,2 procent, Oracles voksede med 2,5 procent, og SAP øgede omsætningen med 6,4 procent.

Markedsandelene ud fra 2013-omsætningen fordeler sig således:

Microsoft: 17,8 procent.
IBM: 8 procent.
Oracle: 7,9 procent.
SAP: 4,9 procent.
Symantec: 1,7 procent.
Andre: 59,7 procent.

Læs også:

Microsoft skovler penge ind: Løber fra alle de andre




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere