Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Kun sådan overlever man som it-virksomhed

Analyse af 3.000 it-virksomheders regnskaber og evne til at overleve peger på særligt ét område, der skal fokus på.

Der er kun én vej frem, hvis man skal overleve som softwarevirksomhed, viser kæmpe analyse.

"Vækst trumfer alt andet."

Sådan lyder det i hvert fald en ny analyse fra rådgivingsfirmaet McKinsey, hvor omkring 3.000 software- og online-virksomheders livscyklus er blevet analyseret fra 1980 til 2012.

Samtidig er forretningsledere fra 70 virksomheder blevet interviewet til mere detaljerede case-studier, der skal kortlægge formlen for succes.

McKinsey mener, at der er tre beviser på, at væksten er helt afgørende.

"For det første giver vækst større afkast. Virksomheder, der vokser meget, giver et afkast til aktionærerne, der er fem gange større end hos virksomheder med medium vækst."

"For det andet varsler vækst langsigtet succes. 'Supergrowers' - virksomheder hvis vækst var større end 60 procent, da de nåede 100 millioner dollar i omsætning - havde en otte gange større sandsynlighed for at nå en milliard i omsætning end dem, der voksede med mindre end 20 procent."

"Derudover betyder vækst mere end marginer eller omkostnings-strukturer. Øgede vækstrater i omsætningen fører til dobbelt så store markeds-kapitaliseringer som margin-forbedringer for virksomheder med mindre end fire milliarder dollars i omsætning. Samtidig observerede vi ingen sammenhæng imellem omkostnings-strukturer og vækstrater."

Så få klarer vækst-konkurrencen

Som rådgivningsfirmaet også skriver, så er det naturligvis lettere sagt end gjort at opnå og fastholde en god vækst - og tallene fra undersøgelsen viser da også, at det langt fra er alle virksomheder, der klarer den opgave.

"Kun 28 procent af software- og internet-virksomhederne i vores database nåede 100 millioner dollars i omsætning, og tre procent nåede en milliard."

"Ud af de cirka 3.000 virksomheder, vi har analyseret, har kun 17 nået fire milliarder dollars i omsætning som selvstændige virksomheder."

"Samtidig er succesen flygtig. Cirka 85 procent af 'supergrowers' har ikke været i stand til at fastholde deres vækstrater, og når de først er væk, erdet kun en fjerdedel, der har været i stand til at vinde dem tilbage."

Dette skal du fokusere på 

McKinseys analyse af de 3.000 virksomheder viser dog også, at der faktisk er en form for opskrift på vækst.

En af de vigtige pointer er, at væksten finder sted i særlige faser, og at der er nogle kritiske enablere, man skal fokusere på for at opnå den vækst i de forskellige faser.

I den første handler det blandt andet om at sikre, at der sker en hastig tilgang af kunder til ens produkt, mens man i anden fase skal se på nye kanaler og geografiske satsninger.

Læs mere om de forskellige faser og strategier for vækst her.

En ny opgørelse fra IDC viser i øvrigt, at Microsoft var den af verdens fem største softwarevirksomheder, der opnåede den største vækst fra 2012 til 21012 - selskabets omsætning på softwaremarkedet steg med 12,2 procent.

I samme periode steg IBM's omsætning med 1,2 procent, Oracles voksede med 2,5 procent, og SAP øgede omsætningen med 6,4 procent.

Markedsandelene ud fra 2013-omsætningen fordeler sig således:

Microsoft: 17,8 procent.
IBM: 8 procent.
Oracle: 7,9 procent.
SAP: 4,9 procent.
Symantec: 1,7 procent.
Andre: 59,7 procent.

Læs også:

Microsoft skovler penge ind: Løber fra alle de andre




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere






Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen
Læs hvordan en koncern satsede på en adoptiv, clouddreven fremtid – med udgangspunkt i standardisering, fleksibiitet og den eksisterende infrastruktur.