Artikel top billede

Derfor er danske internethastigheder et utroværdigt skønmaleri

En teleforsker har kigget på den danske internet-kortlægning og hævder, at hastighederne i mange tilfælde er teoretiske og dermed utroværdige.

Når man kigger på de danske internethastigheder på Erhvervsstyrelsens bredbåndskortlægning, kigger man på et utroværdigt overblikskort.

Det hævder teleforsker Michael Jensen fra Aalborg Universitet over for Kommunernes IT Magasin (KIT). Hastighederne er teleselskabernes egne indrapporteringer til Erhvervsstyrelsen. 

"De hastigheder, som teleselskaberne indberetter, er i visse tilfælde teoretisk beregnede maksimumhastigheder. Problemet er, at vi ikke ved, hvornår der er tale om teoretiske maksimumhastigheder, og hvornår der ikke er," forklarer Michael Jensen til KIT-magasinet.

Utroværdige upload-hastigheder

Han hævder eksempelvis, at når et TDC-datterselskab indberetter 100 Mbit/s-upload via kabel-tv, så er den hastighed teoretisk, fordi det forudsætter, at der kun er én husstand i det givne område, der uploader med 100 Mbit/s.

"Dermed bliver der en usikkerhed mellem hastighederne i Erhvervsstyrelsens bredbåndskortlægning og de hastigheder, som telekunderne rent faktisk oplever, og det gør bredbåndskortlægningen utroværdig," udtaler Michael Jensen til KIT-magasinet.

Chefkonsulent Morten Kristiansen fra Erhvervsstyrelsen fortæller til Computerworld, at styrelsen rigtigt nok modtager data fra teleselskaberne.

"Men data indgår først i kortlægningen, efter de er blevet kvalitetssikrede, og efter Erhvervsstyrelsen selv har foretaget en samlet beregning på baggrund af dem," forklarer Morten Kristiansen. 

Fiber- eller feberdrøm?

Teleforsker Michael Jensen hæfter sig desuden ved bredbåndskortlægningens begreb 'tilgængelighed', når det drejer sig om fiber.

Det skyldes, at hvis der i nærheden af en ejendom er gravet en fiber eller et tomrør ned i vejen, eller det kan gøres tilgængeligt med en såkaldt "beskeden graveindsats", så kan teleselskaberne vælge at indberette det, som om at højhastighedsfiberen er 'tilgængelig'.

Dette er tilfældet, også selv om fiberen hverken udbydes som en service eller er rullet helt ind i huset

I den sammenhæng pointerer Michael Jensen, at det er uklart, om tilgængeligheden også sikrer kunderne den lovede kapacitet, eller om de skal dele den med andre kunder.

Ikke godt nok

"Danmark som nation bliver nødt til at erkende, at de værktøjer, der bruges til den danske bredbåndskortlægning og som kortlægger de forskellige bredbåndshastigheder på 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload i 2020, som er med i regeringens vækstplan, ikke er gode nok," er Michael Jensens konklusion.

Han foreslår, at kommunerne supplerer bredbåndskortlægningen med deres egne målinger.

På den måde skulle uafhængig forskning kunne supplere kortlægningen og dermed skabe et mere retvisende billede af de egentlige internet-hastigheder og -muligheder i Danmark.

Læs også:
Du surfer for meget: Københavnske kunder presser YouSees net i bund
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere