Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Derfor er danske internethastigheder et utroværdigt skønmaleri

En teleforsker har kigget på den danske internet-kortlægning og hævder, at hastighederne i mange tilfælde er teoretiske og dermed utroværdige.

Når man kigger på de danske internethastigheder på Erhvervsstyrelsens bredbåndskortlægning, kigger man på et utroværdigt overblikskort.

Det hævder teleforsker Michael Jensen fra Aalborg Universitet over for Kommunernes IT Magasin (KIT). Hastighederne er teleselskabernes egne indrapporteringer til Erhvervsstyrelsen. 

"De hastigheder, som teleselskaberne indberetter, er i visse tilfælde teoretisk beregnede maksimumhastigheder. Problemet er, at vi ikke ved, hvornår der er tale om teoretiske maksimumhastigheder, og hvornår der ikke er," forklarer Michael Jensen til KIT-magasinet.

Utroværdige upload-hastigheder

Han hævder eksempelvis, at når et TDC-datterselskab indberetter 100 Mbit/s-upload via kabel-tv, så er den hastighed teoretisk, fordi det forudsætter, at der kun er én husstand i det givne område, der uploader med 100 Mbit/s.

"Dermed bliver der en usikkerhed mellem hastighederne i Erhvervsstyrelsens bredbåndskortlægning og de hastigheder, som telekunderne rent faktisk oplever, og det gør bredbåndskortlægningen utroværdig," udtaler Michael Jensen til KIT-magasinet.

Chefkonsulent Morten Kristiansen fra Erhvervsstyrelsen fortæller til Computerworld, at styrelsen rigtigt nok modtager data fra teleselskaberne.

"Men data indgår først i kortlægningen, efter de er blevet kvalitetssikrede, og efter Erhvervsstyrelsen selv har foretaget en samlet beregning på baggrund af dem," forklarer Morten Kristiansen. 

Fiber- eller feberdrøm?

Teleforsker Michael Jensen hæfter sig desuden ved bredbåndskortlægningens begreb 'tilgængelighed', når det drejer sig om fiber.

Det skyldes, at hvis der i nærheden af en ejendom er gravet en fiber eller et tomrør ned i vejen, eller det kan gøres tilgængeligt med en såkaldt "beskeden graveindsats", så kan teleselskaberne vælge at indberette det, som om at højhastighedsfiberen er 'tilgængelig'.

Dette er tilfældet, også selv om fiberen hverken udbydes som en service eller er rullet helt ind i huset

I den sammenhæng pointerer Michael Jensen, at det er uklart, om tilgængeligheden også sikrer kunderne den lovede kapacitet, eller om de skal dele den med andre kunder.

Ikke godt nok

"Danmark som nation bliver nødt til at erkende, at de værktøjer, der bruges til den danske bredbåndskortlægning og som kortlægger de forskellige bredbåndshastigheder på 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload i 2020, som er med i regeringens vækstplan, ikke er gode nok," er Michael Jensens konklusion.

Han foreslår, at kommunerne supplerer bredbåndskortlægningen med deres egne målinger.

På den måde skulle uafhængig forskning kunne supplere kortlægningen og dermed skabe et mere retvisende billede af de egentlige internet-hastigheder og -muligheder i Danmark.

Læs også:
Du surfer for meget: Københavnske kunder presser YouSees net i bund
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere