Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Derfor er danske internethastigheder et utroværdigt skønmaleri

En teleforsker har kigget på den danske internet-kortlægning og hævder, at hastighederne i mange tilfælde er teoretiske og dermed utroværdige.

Når man kigger på de danske internethastigheder på Erhvervsstyrelsens bredbåndskortlægning, kigger man på et utroværdigt overblikskort.

Det hævder teleforsker Michael Jensen fra Aalborg Universitet over for Kommunernes IT Magasin (KIT). Hastighederne er teleselskabernes egne indrapporteringer til Erhvervsstyrelsen. 

"De hastigheder, som teleselskaberne indberetter, er i visse tilfælde teoretisk beregnede maksimumhastigheder. Problemet er, at vi ikke ved, hvornår der er tale om teoretiske maksimumhastigheder, og hvornår der ikke er," forklarer Michael Jensen til KIT-magasinet.

Utroværdige upload-hastigheder

Han hævder eksempelvis, at når et TDC-datterselskab indberetter 100 Mbit/s-upload via kabel-tv, så er den hastighed teoretisk, fordi det forudsætter, at der kun er én husstand i det givne område, der uploader med 100 Mbit/s.

"Dermed bliver der en usikkerhed mellem hastighederne i Erhvervsstyrelsens bredbåndskortlægning og de hastigheder, som telekunderne rent faktisk oplever, og det gør bredbåndskortlægningen utroværdig," udtaler Michael Jensen til KIT-magasinet.

Chefkonsulent Morten Kristiansen fra Erhvervsstyrelsen fortæller til Computerworld, at styrelsen rigtigt nok modtager data fra teleselskaberne.

"Men data indgår først i kortlægningen, efter de er blevet kvalitetssikrede, og efter Erhvervsstyrelsen selv har foretaget en samlet beregning på baggrund af dem," forklarer Morten Kristiansen. 

Fiber- eller feberdrøm?

Teleforsker Michael Jensen hæfter sig desuden ved bredbåndskortlægningens begreb 'tilgængelighed', når det drejer sig om fiber.

Det skyldes, at hvis der i nærheden af en ejendom er gravet en fiber eller et tomrør ned i vejen, eller det kan gøres tilgængeligt med en såkaldt "beskeden graveindsats", så kan teleselskaberne vælge at indberette det, som om at højhastighedsfiberen er 'tilgængelig'.

Dette er tilfældet, også selv om fiberen hverken udbydes som en service eller er rullet helt ind i huset

I den sammenhæng pointerer Michael Jensen, at det er uklart, om tilgængeligheden også sikrer kunderne den lovede kapacitet, eller om de skal dele den med andre kunder.

Ikke godt nok

"Danmark som nation bliver nødt til at erkende, at de værktøjer, der bruges til den danske bredbåndskortlægning og som kortlægger de forskellige bredbåndshastigheder på 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload i 2020, som er med i regeringens vækstplan, ikke er gode nok," er Michael Jensens konklusion.

Han foreslår, at kommunerne supplerer bredbåndskortlægningen med deres egne målinger.

På den måde skulle uafhængig forskning kunne supplere kortlægningen og dermed skabe et mere retvisende billede af de egentlige internet-hastigheder og -muligheder i Danmark.

Læs også:
Du surfer for meget: Københavnske kunder presser YouSees net i bund
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?