Både iværksættere og store etablerede it-virksomheder oplever i dag problemer med at finde den fornødne, kompetente arbejdskraft, siger Morten Bangsgaard, direktør i interesseorganisationen IT-Branchen

Undersøgelse afslører: Så stort et problem er manglen på it-arbejdskraft

De danske it-virksomheder tørster efter arbejdskraft, selvom der er et rekord-højt optag på it-uddannelserne. Se hvilke kompetencer de søger.

De danske it-virksomheder oplever mangel på højt specialiseret it-arbejdskraft som den største barriere for øget vækst. 

Det fremgår af en undersøgelse, som den danske interesseorganisation IT-Branchen har lavet.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget blandt 160 it-virksomheder i Danmark, opfatter 32 procent af virksomhederne mangel på de rette it-kandidater som den største vækst-barriere. Dermed er det ifølge virksomhederne en større udfordring end både manglende efterspørgsel og det danske skatte- og afgiftsniveau.

En problemstilling som den danske iværksætter og it-investor Jesper Buch også oplever.

I sidste uge fortalte han i et interview med Computerworld, at de fleste af de virksomheder, som han har investeret i, lider af mangel på kvalificerede programmører.

"Jesper Buch sætter fingeren på præcis det punkt, som mange it-virksomheder oplever som en barriere. Både iværksættere og store etablerede it-virksomheder oplever i dag problemer med at finde den fornødne, kompetente arbejdskraft. I yderste konsekvens betyder det, at virksomheder må sige nej til nye kunder og nye ordrer," siger Morten Bangsgaard, administrerende direktør i interesseorganisationen IT-Branchen.
Manglen på programmørerne har fået Jesper Buch til at udlove en dusør på 30.000 til folk, der kan hjælpe ham med at finde kvalificeret arbejdskraft. 

En løsning der ifølge IT-Branchen formodentligt vil blive mere udbredt gennem de kommende år. Ifølge Mortens Bangsgaard skyldes det, at interesseorganisationen har en forventning om, at kampen om it-arbejskraften vil blive intensiveret i løbet af de næste år.

It-studerende sætter rekord

Paradoksalt nok har optaget på universiteternes it-uddannelser aldrig været højere end nu. Ved den seneste optagelse i juli 2013 blev 5500 unge optaget på en it-uddannelse, hvilket ikke alene var 500 højere end det foregående år, men også det højeste nogensinde. 

Men Morten Bangsgaard ønsker heller ikke at øge optaget yderligere. Han ønsker i højere grad en tilpasning af uddannelserne, der i endnu højere grad bringer de studerende i sync med erhvervslivets behov. 

"Vi skal se på en model, hvor vi under studieforløbet laver en brobygning mellem uddannelserne og it-virksomhederne, så vi langt tidligere bringer de it-studerende i kontakt med "the real world," siger han. 

Når nu du siger, at størrelsen på optaget ikke er et problem, kan det være fristende at konkludere, at det i stedet er kvaliteten af uddannelserne, som det er galt med. Er det tilfældet? 

"Det mener jeg ikke, at man kan konkludere. Det har været et rigtigt fokus at arbejde på at at øge optaget på it-uddannelserne og det er lykkedes. Nu handler det om at fastholde et højt kvalitetsniveau på uddannelserne og have et særligt fokus på de kompetencer, som virksomhederne efterspørger," siger han.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.