Artikel top billede

Både iværksættere og store etablerede it-virksomheder oplever i dag problemer med at finde den fornødne, kompetente arbejdskraft, siger Morten Bangsgaard, direktør i interesseorganisationen IT-Branchen

Undersøgelse afslører: Så stort et problem er manglen på it-arbejdskraft

De danske it-virksomheder tørster efter arbejdskraft, selvom der er et rekord-højt optag på it-uddannelserne. Se hvilke kompetencer de søger.

De danske it-virksomheder oplever mangel på højt specialiseret it-arbejdskraft som den største barriere for øget vækst. 

Det fremgår af en undersøgelse, som den danske interesseorganisation IT-Branchen har lavet.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget blandt 160 it-virksomheder i Danmark, opfatter 32 procent af virksomhederne mangel på de rette it-kandidater som den største vækst-barriere. Dermed er det ifølge virksomhederne en større udfordring end både manglende efterspørgsel og det danske skatte- og afgiftsniveau.

En problemstilling som den danske iværksætter og it-investor Jesper Buch også oplever.

I sidste uge fortalte han i et interview med Computerworld, at de fleste af de virksomheder, som han har investeret i, lider af mangel på kvalificerede programmører.

"Jesper Buch sætter fingeren på præcis det punkt, som mange it-virksomheder oplever som en barriere. Både iværksættere og store etablerede it-virksomheder oplever i dag problemer med at finde den fornødne, kompetente arbejdskraft. I yderste konsekvens betyder det, at virksomheder må sige nej til nye kunder og nye ordrer," siger Morten Bangsgaard, administrerende direktør i interesseorganisationen IT-Branchen.

Manglen på programmørerne har fået Jesper Buch til at udlove en dusør på 30.000 til folk, der kan hjælpe ham med at finde kvalificeret arbejdskraft. 
En løsning der ifølge IT-Branchen formodentligt vil blive mere udbredt gennem de kommende år. Ifølge Mortens Bangsgaard skyldes det, at interesseorganisationen har en forventning om, at kampen om it-arbejskraften vil blive intensiveret i løbet af de næste år.

It-studerende sætter rekord

Paradoksalt nok har optaget på universiteternes it-uddannelser aldrig været højere end nu. Ved den seneste optagelse i juli 2013 blev 5500 unge optaget på en it-uddannelse, hvilket ikke alene var 500 højere end det foregående år, men også det højeste nogensinde. 

Men Morten Bangsgaard ønsker heller ikke at øge optaget yderligere. Han ønsker i højere grad en tilpasning af uddannelserne, der i endnu højere grad bringer de studerende i sync med erhvervslivets behov. 

"Vi skal se på en model, hvor vi under studieforløbet laver en brobygning mellem uddannelserne og it-virksomhederne, så vi langt tidligere bringer de it-studerende i kontakt med "the real world," siger han. 

Når nu du siger, at størrelsen på optaget ikke er et problem, kan det være fristende at konkludere, at det i stedet er kvaliteten af uddannelserne, som det er galt med. Er det tilfældet? 

"Det mener jeg ikke, at man kan konkludere. Det har været et rigtigt fokus at arbejde på at at øge optaget på it-uddannelserne og det er lykkedes. Nu handler det om at fastholde et højt kvalitetsniveau på uddannelserne og have et særligt fokus på de kompetencer, som virksomhederne efterspørger," siger han.

Disse kompetencer efterspørges

Samtidig gør Morten Bangsgaard opmærksom på, at det ofte er nogle relativt specifikke kompetencer, der er mangel på.

Derfor oplever den danske it-branche i øjeblikket at stå i den paradoksale situation, at der på den ene side er en relativ høj arbejdsløshed blandt folk med mere generelle kompetencer, mens virksomhederne på den anden side oplever en mangel på folk med mere specifikke kompetencer. 

Disse folk bliver ansat

Ifølge en undersøgelse, som IT-Branchen foretog sidste år, er det især it-udviklere, som virksomhederne kommer til at efterspørge.

Ud af 160 adspurgte it-virksomheder forventer 33 procent, at de i fremtiden vil ansætte flere it-udviklere. 

Og jobportalen Stepstone kan desuden oplyse til Computerworld, at der i løbet af 2014 har været et stigende antal it-relaterede jobopslag.

Ifølge jobportalen er der øjeblikket især efterspørgsel efter frontend-udviklere, der kan HTML5 og CSS, samt .netudviklere. Der er ligeledes efterspørgsel efter folk med kompetencer inden for ERP Nav og Ax, Ruby on Rails, python, SAP og business intelligence. 

I en e-mail til Computerworld oplyser Stepstones administrerende direktør Bettina Ravn, at jobportalen oplever, at der i stigende grad bliver stillet større krav til spændvidden i de jobsøgendes kompetencer:  

"Det er ikke nok at være virkelig kompetent indenfor eksempelvis .net udvikling. Virksomhederne efterspørger også tit, at medarbejderne har en god kommerciel og forretningsmæssig forståelse," skriver hun.

Læs også:
Programmør-mangel får Just-Eat-stifter til at udlove stor dusør 

Frygter du at få sparket? Gå i stedet efter disse job-typer 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere