BreakingCIO Peter Cabello stopper i Pandora: "Det mit team har opnået på få år er intet mindre end enestående."

Så mange danskere bliver konstant overvåget på nettet

Antallet af personer, som politiet overvåger på nettet, er steget eksplosivt i de seneste fem år.

Antallet af danskere, der bliver kigget over skulderen på nettet, stiger støt og massivt.

I løbet af en periode på fem år er antallet af politiets overvågninger af konkrete personer i samfundet steget fra 134 personer i 2008 til næsten 1.800 i 2013.

Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet.

De overvågede personer bliver beskrevet som eksempelvis rockere eller potentielle narkohandlere.

Det skriver avisen Metroxpress.

Brugen af smarte mobiler angives som en af årsagerne til, at det er blevet nemmere at overvåge de personer, der bevæger sig på kanten af loven.

"Vi bruger naturligvis de efterforskningsmuligheder, vi har. I takt med, at de kriminelle i højere og højere grad bruger internettet eller forsøger at skjule sig bag anonyme mobiltelefoner, skal vi selvfølgelig følge med, hvis vi skal kunne afsløre dem," skriver kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen fra politiet til Metroxpress.

Snowden og spionage
Snowdens læk af tusindvis af dokumenter har sat fokus på personovervågningen på nettet.

I journalisten Glenn Greenwalds netop udkomne bog, Overvåget, sættes der et stort spørgsmålstegn ved, om overvågningen kun anvendes til bekæmpelse af kriminalitet.

I bogen fremgår det, at NSA slet ikke har succes med at afsløre kommende terrorister med den massive overvågning, men til gengæld har stor succes med at bruge overvågningen i eksempelvis konkurrencesituationer, eksempelvis ved at beskylde kinesiske Huawei for at bygge overvågningsudstyr ind i firmaets hardware.

Læs også: NSA skjuler spionudstyr i routere og servere

Glenn Greenwald var ham, der mødte Snowden og fik adgang til de dokumenter, som han havde taget med fra sin tid som efterretningsofficer i NSA-regi. I bogen nævnes Danmark også som en samarbejdspartner for NSA.

Protester mod logningen
Teleselskaber skal ifølge et EU-direktiv logge alle danskeres teletrafik i et år. Regler, der er blevet mødt med brede protester fra den etablerede industri over politikere til organisationer som Amnesty International.

Lognings-reglerne er i øvrigt blevet underkendt af EU-domstolen.

Læs også: Knald eller fald: Omstridt dansk overvågning kan blive fortid i dag

"Politiet skal selvfølgelig jage kriminelle. Men det, vi vender os mod, er den masseovervågning og registrering af helt almindelige danskere, for hvad de laver på internettet," siger Jakob Willer, der er direktør for Teleindustrien, til Metroxpress.

Ifølge Enhedslisten, der bakker op omkring Teleindustriens kritik, handler det også om et grundlæggende spørgsmål om, hvorvidt vi som danskere vil finde os i at leve i et overvågningssamfund.

Hvad mener du? Har overvågningen taget overhånd, eller giver det god mening at holde øje med større eller mindre dele af borgerne i et samfund?

Læs også:
Endnu en skandale: Jeg anklager...!

Knald eller fald: Omstridt dansk overvågning kan blive fortid i dag

NSA skjuler spionudstyr i routere og servere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Premium
CIO Peter Cabello Holmberg stopper hos Pandora efter fem år: ”Jeg trives med transformationer, hvor det ikke bare handler om at ændre retningen fem grader"
Efter fem år i spidsen for it hos en af Danmarks største virksomheder stopper Peter Cabello Holmberg som CIO hos Pandora efter hans stilling er blevet sammenlagt med e-handelschefen. "Det er det rigtige at gøre."
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.