Artikel top billede

Så mange danskere bliver konstant overvåget på nettet

Antallet af personer, som politiet overvåger på nettet, er steget eksplosivt i de seneste fem år.

Antallet af danskere, der bliver kigget over skulderen på nettet, stiger støt og massivt.

I løbet af en periode på fem år er antallet af politiets overvågninger af konkrete personer i samfundet steget fra 134 personer i 2008 til næsten 1.800 i 2013.

Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet.

De overvågede personer bliver beskrevet som eksempelvis rockere eller potentielle narkohandlere.

Det skriver avisen Metroxpress.

Brugen af smarte mobiler angives som en af årsagerne til, at det er blevet nemmere at overvåge de personer, der bevæger sig på kanten af loven.

"Vi bruger naturligvis de efterforskningsmuligheder, vi har. I takt med, at de kriminelle i højere og højere grad bruger internettet eller forsøger at skjule sig bag anonyme mobiltelefoner, skal vi selvfølgelig følge med, hvis vi skal kunne afsløre dem," skriver kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen fra politiet til Metroxpress.

Snowden og spionage

Snowdens læk af tusindvis af dokumenter har sat fokus på personovervågningen på nettet.

I journalisten Glenn Greenwalds netop udkomne bog, Overvåget, sættes der et stort spørgsmålstegn ved, om overvågningen kun anvendes til bekæmpelse af kriminalitet.

I bogen fremgår det, at NSA slet ikke har succes med at afsløre kommende terrorister med den massive overvågning, men til gengæld har stor succes med at bruge overvågningen i eksempelvis konkurrencesituationer, eksempelvis ved at beskylde kinesiske Huawei for at bygge overvågningsudstyr ind i firmaets hardware.

Læs også: NSA skjuler spionudstyr i routere og servere

Glenn Greenwald var ham, der mødte Snowden og fik adgang til de dokumenter, som han havde taget med fra sin tid som efterretningsofficer i NSA-regi. I bogen nævnes Danmark også som en samarbejdspartner for NSA.

Protester mod logningen

Teleselskaber skal ifølge et EU-direktiv logge alle danskeres teletrafik i et år. Regler, der er blevet mødt med brede protester fra den etablerede industri over politikere til organisationer som Amnesty International.

Lognings-reglerne er i øvrigt blevet underkendt af EU-domstolen.

Læs også: Knald eller fald: Omstridt dansk overvågning kan blive fortid i dag

"Politiet skal selvfølgelig jage kriminelle. Men det, vi vender os mod, er den masseovervågning og registrering af helt almindelige danskere, for hvad de laver på internettet," siger Jakob Willer, der er direktør for Teleindustrien, til Metroxpress.

Ifølge Enhedslisten, der bakker op omkring Teleindustriens kritik, handler det også om et grundlæggende spørgsmål om, hvorvidt vi som danskere vil finde os i at leve i et overvågningssamfund.

Hvad mener du? Har overvågningen taget overhånd, eller giver det god mening at holde øje med større eller mindre dele af borgerne i et samfund?

Læs også:
Endnu en skandale: Jeg anklager...!

Knald eller fald: Omstridt dansk overvågning kan blive fortid i dag

NSA skjuler spionudstyr i routere og servere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere