OVERBLIKDramatisk dag i retten: 34-årig tilstår datatyveri mod Netcompany

Artikel top billede

N95 var en af Nokias meget populære Symbian-telefoner, før iPhone og Android ødelagde Symbian-platformens fremtid.

Nokia betalte løsesum til kriminelle: De ville offentliggøre kildekode

Kriminelle ville offentliggøre kildekoden til Nokias mobil-styresystem - så finnerne endte med at betale løsesum.

I dag trækker de fleste lidt på smilebåndet, hvis styresystemet Symbian bliver nævnt.

Det er ikke længere et system, der regnes for noget på smartphone-markedet, hvor scenen i dag er indtaget af Android, iOS og Windows Phone.

Men sådan har det ikke altid været, og faktisk skal vi ikke ret mange år tilbage, før det var Nokia, der var kongen - og Symbian var en platform, der havde en høj værdi. 

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at den finske udgave af tv-stationen MTV har afsløret, at Nokia betalte "adskillige millioner euro" til kriminelle, der truede med at offentliggøre kildekoden til en del af Symbian for omkring seks år siden.

Det har været omkring 2007-2008, da Symbian endnu var verdens største smartphone-styresystem, og hele iPhone-bølgen kun lige var begyndt.

I 2007 havde Symbian ifølge IDC en global markedsandel på 64,9 procent. 

Afleverede pengene på en parkeringsplads

Politiet bekræfter over for Reuters, at de efterforsker en sag om afpresning, mens Nokia, der nu ejes af Microsoft, ikke har kommenteret på historien.

Ifølge MTV fik afpresserne adgang til krypteringsnøglen til en del af Symbian og truede herefter med at offentliggøre kildekoden.

Nokia gik herefter til politiet, og det hele endte med, at pengene blev afleveret til de kriminelle på en parkeringsplads et sted i det centrale Finland.

Det paradoksale ved historien om afpresning er, at det hurtigt skulle vise sig, at Symbian var et dødt styresystem, og at fremtiden i stedet skulle tilhøre andre platforme.

Nokia holdt dog stædigt fast i Symbian-projektet i yderligere et par år - og gjorde det blandt andet til open soource - før Stephen Elop som ny CEO traf beslutningen om at satse på Windows Phone i stedet for Symbian.

Læs også

Kæmpe strategi-skift: Nu satser Nokia på Android-platformen

Nokias fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Nokias fremtid afhænger af en åben Symbian-platform
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere