Artikel top billede

N95 var en af Nokias meget populære Symbian-telefoner, før iPhone og Android ødelagde Symbian-platformens fremtid.

Nokia betalte løsesum til kriminelle: De ville offentliggøre kildekode

Kriminelle ville offentliggøre kildekoden til Nokias mobil-styresystem - så finnerne endte med at betale løsesum.

I dag trækker de fleste lidt på smilebåndet, hvis styresystemet Symbian bliver nævnt.

Det er ikke længere et system, der regnes for noget på smartphone-markedet, hvor scenen i dag er indtaget af Android, iOS og Windows Phone.

Men sådan har det ikke altid været, og faktisk skal vi ikke ret mange år tilbage, før det var Nokia, der var kongen - og Symbian var en platform, der havde en høj værdi. 

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at den finske udgave af tv-stationen MTV har afsløret, at Nokia betalte "adskillige millioner euro" til kriminelle, der truede med at offentliggøre kildekoden til en del af Symbian for omkring seks år siden.

Det har været omkring 2007-2008, da Symbian endnu var verdens største smartphone-styresystem, og hele iPhone-bølgen kun lige var begyndt.

I 2007 havde Symbian ifølge IDC en global markedsandel på 64,9 procent. 

Afleverede pengene på en parkeringsplads

Politiet bekræfter over for Reuters, at de efterforsker en sag om afpresning, mens Nokia, der nu ejes af Microsoft, ikke har kommenteret på historien.

Ifølge MTV fik afpresserne adgang til krypteringsnøglen til en del af Symbian og truede herefter med at offentliggøre kildekoden.

Nokia gik herefter til politiet, og det hele endte med, at pengene blev afleveret til de kriminelle på en parkeringsplads et sted i det centrale Finland.

Det paradoksale ved historien om afpresning er, at det hurtigt skulle vise sig, at Symbian var et dødt styresystem, og at fremtiden i stedet skulle tilhøre andre platforme.

Nokia holdt dog stædigt fast i Symbian-projektet i yderligere et par år - og gjorde det blandt andet til open soource - før Stephen Elop som ny CEO traf beslutningen om at satse på Windows Phone i stedet for Symbian.

Læs også

Kæmpe strategi-skift: Nu satser Nokia på Android-platformen

Nokias fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Nokias fremtid afhænger af en åben Symbian-platform
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere