Artikel top billede

Foto: AMD

Salget af grafikkort styrtdykker - vil priserne følge med?

Grafikkortproducenterne har haft et par gyldne år, og priserne på de tunge beregningsmaskiner til grafik er i top. Men nu styrtdykker salget. Se hvorfor og hvad det betyder for prisen.

De nye og kraftige grafikkort er dyre, men nu ser det ud til, at priserne får et solidt nøk nedad, fordi de store producenter er ved at brænde inde med store partier af skærmkort på deres lagre.

Grafikkortselskaberne har haft gode tider de seneste par år, dels på grund af nye processorer og spændende produkter, dels fordi internettet har oplevet en ny guldgravertid, efter at folk fik øjnene op for spekulation i internetvalutaen Bitcoin.

De digitale penge graves op af internettets muld gennem regnekraft, og den opgave løses meget elegant af de kraftige processorer, der sidder på de moderne kort.

Det har ført til en meget høj efterspørgsel på de nye skærmkort, hvilket har betydet unormalt høje priser i butikkerne.

Kort som Radeon R9 290X er faktisk blevet solgt til priser, der ligger tæt på det dobbelte af den vejledende udsalgspris.

Det skriver Hardware.no

Interessen for at bruge skærmkort som Bitcoin-gravemaskiner er dog kølet gevaldigt af efter den gigantiske nedtur for valutaen sidste år, hvor Bitcoin kom i frit fald, og værdien høvlede ned.

Læs også: Bitcoins kunne have gjort dig til millionær - kan du nå det endnu?

Samtidig har det vist sig at være mere effektivt at benytte specialiseret hardware til beregningerne, og det kan nu mærkes på grafikkortmarkedet.

Svigtende købelyst og mange brugte kort til salg, i kombination med, at der ikke er sket de store spændende landvindinger i grafikteknologien i år, sender salget i bund.

Ifølge websiden DigiTimes ligger nedgangen i salget et sted mellem 30 og 40 procent.

Lavere priser?

Vi kender naturligvis ikke producenternes prisstrategi, men det er ofte en logisk konsekvens, at lav efterspørgsel giver lavere priser.

AMD har da også allerede taget hul på en prissænkning i midten af maj måned, hvor prisen på Radeon-kortene blev reguleret.

Hvis dette kvartal igen viser et dårligt salg, vil der også være en del butikker, som brænder inde med store kort-beholdninger på deres lagre. De kan blive skudt af gennem rabatter på skærmkort.

Så hvis du er på jagt efter et nyt grafikkort, kan det give god mening at holde øjnene åbne i den kommende tid, for der er en rimelig god chance for, at du kan få et godt tilbud op under neglene i løbet af sommeren.

Læs også: Nvidias mobile Android-konsol kommer i juni
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?