Artikel top billede

Få år ude i fremtiden: Sådan kan batterilevetiden på din bærbare øges til 50 timer

Inden for de kommende seks år vil din bærbare computers batterilevetid kunne hæves til op til 50 timer. Se her, hvordan det vil kunne lade sig gøre.

Mindre strømforbrug og dermed længere batteri-levetid står højt på dagsordenen hos verdens hardware-producenter.

Det gælder også chip-producenten AMD, der er i gang med at nytænke hele den måde, hvorpå selskabet designer sine chip.

Målet er i løbet af de kommende seks år at udvikle en pc-chip, der er 25 gange mere energi-venlig end de nuværende chip.

Lykkes det, vil det kunne føre til, at din bærbare pc i fremtiden vil kunne være tændt i op til 50 timer mellem hver opladning.

Teknisk handler det for AMD om at forbedre den såkaldte performance-per-watt, så både performance og energi-venlighed bliver forbedret, uden at det går ud over den ene del.

AMD's 'performance-per-watt' er i de seneste seks år blevet forbedret ganske markant, men det skal gå endnu hurtigere med forbedringerne, mener selskabet.

Udviklingsarbejdet vil blive rettet mod både AMD's x86- og ARM-chip. I dag regnes ARM-chip - der primært anvendes i smartphones og tablet-computere - for at være en del mere energi-effektive end x86-chip.

Forbedringerne i performance-per-watt skal ikke mindst findes via en detaljeret gennemgang af AMD-chippenes kredsløb.

Ideen er at lede efter områder i kredsløbene, der i perioder - som i chip-verdenen er millisekunder - er inaktive og derfor kan lukkes ned i disse øjeblikke.

Hertil kommer forbedringer inden for omstrukturering af transistorer, ligesom AMD forventer generelle løbende forbedringer inden for eksempelvis software og udviklingen af nye hukommelses-teknologier.

De fleste af AMD's performance-forbedringer har i de senere år været rettet mod GPU'erne, der i AMD's teknologier er bygget sammen med CPU'erne på samme chip.

AMD regner software-forbedringer for helt essentiel i arbejdet, og selskabet vil løbende lancere programmerings-værktøjer, der kan understøtte de fysiske forbedringer i CPU og GPU, som er på vej.

De vil blandt andet tælle et system, hvor hukommelses-ressourcerne bliver samlet samme sted, som alle de øvrige enheder i maskinen skal kunne tilgå. Det skal give forbedret latency og sænke kravene til systemet.

Når det gælder grafik, vil AMD kigge på styringen på enkelt-frame-niveau. Ideen er kun lige nøjagtigt at levere nok energi til at kunne afspille en video eller lignende med den ønskede opløsning.

Ifølge AMD er netop grafik-elementerne blandt de meget energi-krævende i en computer, og målet er at fjerne ethvert overforbrug.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere