Artikel top billede

Politiet efter kæmpe CPR-læk: Ingen grund til panik

Rigspolitiet anbefaler borgerne at være på vagt overfor identitetstyveri, men mener ikke, at der er grund til at frygte bølge af svindel efter historisk læk af CPR-numre.

Efter at statens CPR-kontor og CSC ved en fejl har offentliggjort 900.000 borgeres CPR-numre og navne og adresser, melder frygten for en bølge af svindel og identitetstyverier sig.

Men i modsætning til flere oppositionspolitikere og eksperter ser man hos Rigspolitiet ingen grund til at gå i panik. Politiet anbefaler dog, at man generelt skal være opmærksom og reagere hurtigt, hvis ens navn bliver misbrugt.

"Det er rigtigt, at der er nogle former for svindel, man kan gennemføre, hvis man har folks CPR-nummer, men det er ikke noget, vi ser i voldsomt stort omfang. Gennemgående er vores holdning, at der ikke er nogen grund til at gå i panik over den slags læk," siger kommunikationsmedarbejder Thomas Kristensen, Rigspolitiet, til Computerworld.

Han råder samtidig borgerne til at følge række råd, hvis man vil undgå at blive udsat for svindel eller misbrug af personlige oplysninger.

"Man skal være opmærksom på, om man oplever en eller anden form for transaktion, som involverer ens navn. Modtager man pakker, man ikke har bestilt eller får man opkrævninger, skal man være på vagt," siger Thomas Kristensen.

"Hvis man føler, at der er et eller andet galt, gælder det om at anmelde sagen til politiet, så man kan få gjort opmærksom på, at man har modtaget nogle varer eller en regning for noget, som man ikke har bestilt. Hvis man i øvrigt oplever, at man er blevet part i en eller anden aftale, så få kontaktet det pågældende firma skriftligt, så man bagefter kan bevise, at man klart har markeret, at der er sket noget uretmæssigt," lyder rådet.

Rigspolitiet udtaler sig nødigt om, hvilke typer af kriminelt misbrug man kan udføre med en anden persons cpr-nummer i hånden.

"Vi ønsker ikke at gå i detaljer med, hvad man kan gøre, hvis man har ambitioner om at lave svindel," siger Thomas Kristensen.

Han peger samtidig på, at den øgede opmærksomhed på muligt misbrug af CPR-numre har fået mange firmaer til at stramme op på deres procedurer omkring køb af varer, udstedelse af betalings- og kontokort eller falske profiler på auktionssites.

"Vi kan se, at man flere steder begynder at tage NemID ind som en forudsætning for at handle. Og så er det vanskeligt at snyde alene ved hjælp af et CPR-nummer. Men igen: Vi vil ikke gå i detaljer med, hvad man kan gøre. Vi må bare konstatere, at der generelt er en risiko for, at man bliver udsat for identitetstyveri. Så det er med at være opmærksom på om ens navn dukker op i forskellige sammenhænge," slutter han.

Læs også:

Næsten en million danske CPR-numre blotlagt på nettet

Sådan blev 900.000 CPR-numre blottet på nettet

Efter læk af 900.000 CPR-numre: Datatilsynet åbner sag mod staten
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere