Artikel top billede

Broken Age - surrealistiske skæbnefortællinger på tablet

Første akt i spildesigneren Tim Schafer seneste adventurespil er landet på iPad.

Broken Age er to parallelle fortællinger om to umiddelbart vidt forskellige teenagere. Drengen Shay og pigen Vella, der lever hver deres liv i hver deres lettere surrealistiske verden.

Shay synes fanget i en evig løkke på et rumskib, hvor hver morgen er en evig opvågnen til valget mellem morgenmadsprodukter med så fantastiske navne som Strawberry Comet Trails, Mutant Munch og Galactic Slime.

Hans eneste selskab er de overbeskyttende computerforældre, der dag efter dag sender Shay på ufarlige missioner, der kun synes at have til formål at aflede hans opmærksomhed fra, at der er noget galt et eller andet sted.

Vella står imidlertid over for et helt andet og mere håndgribeligt problem. Hun skal nemlig ofres til Mog Chothra - et Cthulhu-agtig væsen. Men mens familie og andre skønmøer synes, det er en stor ære, er Vella væsentlig mere interesseret i at finde en udvej.

Gennembrud på Kickstarter

Broken Age er en fortælling udtænkt i spildesigneren Tim Schafers endda meget krøllede hjerne - et sted hvor også klassiske peg og klik adventurespil som Grim Fandango og Full Throttle er udsprunget fra.

Men Broken Age repræsenterer samtidig en milepæl i forhold til finansiering af spil via Kickstarter.

Da Tim Shafers og hans spilstudio Double Fine Productions oprettede Broken Age på Kickstarter i februar 2012, gik der blot ni timer, før målet på 400.000 dollar var nået. I alt endte Broken Age med en finansiering på lige over 3,5 millioner dollar, og blev det mest succesfulde spilprojekt på Kickstarter på det tidspunkt.

De mange spil er kommet spillet til gode i form af blandt andet en virkelig høj finish og medvirken af kendte stemmeskuespillere som blandt andet Elijah Wood og Jack Black.

I det større perspektiv betød Broken Age, at spilprojekter fik et regulært gennembrud på Kickstarter, og uafhængige spiludviklere dermed fik adgang til en ny finansieringsmulighed for deres spil.

Billedbogsæstetik perfekt til tablet

Det første akt af Broken Age to akter udkom tidligere på året til pc, men er netop landet i en iPad-version og skulle også være på vej til Android. Spillets andet akt udkommer senere i år, og bliver tilgængelig som en gratis opdatering.

Broken Age billedbogs lignende æstetik matcher perfekt spiluniversets surrealistiske udtryk og de mærkværdige skabninger, som Shay og Vella møder på deres vej. Ligesom hele peg og klik adventurespillets form er meget velegnet til en tablets berøringsfølsomme skærm.

Som spil betragtet befinder Broken Age sig i den lettere ende, hvor opgaverne sjældent får hjernecellerne til at svede. En, to eller tre genstande skal trækkes hen på omgivelsernes aktive områder for at løse udfordringerne. Og mens det ikke er specielt kompliceret at regne ud, at en ske skal bruges til at fjerne en lavine af flødeis, sker det heldigvis også, at opgaverne er mere skæve og særegne.

Men det er specielt historien og den særlige stemning i Broken Age, som det er værd at bruge nogle timer på at lade sig betage af. Tematisk kredser Tim Schafer om emner som ensomhed og det at vokse op, uden at han begraver spilleren i en dyne af selvhøjtidelighed. Ligesom han formår at afslutte første akt på samme facon som en sæson af en god tv-serie - så spilleren tørster efter mere.

Læs også:

Fire gode brætspil til din tablet