Massere af nyt Apple-grej: :Læs om den nye store MacBook Air 15" og den mægtige Apple Mac Pro

Artikel top billede

Privatlivs-paradoks på nettet: Jeg VIL beskyttes - men jeg fortæller dig alt

Som forbrugere er vi blevet meget mere kritiske og kræver i højere grad, at vores privatliv er urørligt. Men samtidig deler vi gerne alle detaljer om vores privatliv, viser en ny undersøgelse

Efter en lang række afsløringer om efterretningstjenesters håndtering af vores data, og en stadig voksende interesse i landes lovgivning om privatlivets fred - eller mangel på samme - har de fleste en klar holdning til privatlivets ret. Men hvad vi gør, og hvad vi synes, er to meget forskellige ting.

Det viser en større undersøgelse, som data-giganten EMC har udarbejdet. Undersøgelsen omhandler forbrugernes holdning til deres privatliv på nettet, og der tegner sig nogle tydelige paradokser i undersøgelsen, som over 15.000 mennesker verden over har deltaget i.

Tre forskellige paradokser faktisk:

Vi vil have det hele men giver intet tilbage
Vi vil gerne have alle de store fordele ved digital teknologi, som i det store hele er gratis at bruge - men vi er ikke villige til at opgive personlig fortrolighed for at opnå det.

Af de 15.000 deltagere i undersøgelsen bruger 78 procent internettet som et research- og indkøbsværktøj, og 64 procent bruger det til at betale regninger over nettet.

Samtidig søger 71 procent på ting og aktiviteter i omegnen af, hvor de bor, alt imens 68 procent bruger nettet til at være social med andre.

Men på samme tid mener 51 procent, at de ikke vil bytte personlig fortrolighed med en bedre service eller ydelse på nettet. Kun 27 procent er faktisk klar til at give afkald på lidt personlig fortrolighed til fordel for mere bekvemmelighed.

Vi klager, men gør intet ved det
Ifølge ECM har over halvdelen af de adspurgte på eller andet tidspunkt oplevet en form for indbrud i deres privatliv (e-mail hacket, mobilenhed tabt eller stjålet, hacket via sociale medier og så videre), men vi gør intet eller kun lidt for at beskytte os selv bedre.

62 procent af os skifter ikke kodeord med jævne mellemru, mens 33 procent ikke har aktiveret privat-indstillingerne på sociale medier.

Samtidig mener 87 procent, at der bør være en lovgivning, som forbyder virksomheder at købe og sælge data om os uden forudgående personlig godkendelse.

Det understøttes af, at 51 procent mener, at den største fare for privatlivets fred er børsnotede virksomheders brug, salg og handel med personoplysninger - kun 11 procent mener, at den størstes trussel mod den fremtidige privatlivssikkerhed er egen mangel på kontrol og tilsyn med virksomhedernes opførsel.

Vi deler for meget og kan ikke lide det
Det sidste paradoks er vores lyst til at dele alt med alle, men samtidig følelsen af, at alle ved for meget om os.

Langt størstedelen af os - 84 procent - hævder, at vi ikke bryder os om, at så mange ved så meget om os, med mindre vi selv beslutter at dele oplysningerne.

Men samtidig deler vi nærmest uhæmmet identificerbare oplysninger om os selv og fotografier på sociale medier flere gange om dagen - ofte uden at have tilpasset privatindstillingerne.

Og selv hvis privatindstillingerne er slået til, så stoler vi ikke på de sociale medier.  Kun 49 procent har tiltro til de sociale mediers håndtering af personfølsomme data.

Læs også: Fem råd: Sådan skal du bare IKKE gøre på Facebook

Læs også: Facebook køber netbrille-firma for 11 milliarder: Her er de vilde planer

Læs også: Facebook har sat kursen: Vil være et rigtigt softwarefirma
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere