Artikel top billede

Sensorer fungerer uden batteri: Kan hente strøm fra radiobølger

Målere og sensorer er ikke meget værd, hvis de ikke kan kommunikere deres data ud, og indtil videre har det krævet et batteri eller strømkilde. Det kan dog snart være slut.

En ny generation af Wi-Fi-enheder kan sammen med simple målere være i stand til at modtage og sende data uden at være tilsluttet et batteri eller strømkabler.

Det skriver MIT Technology Review.

Frigørelsen fra en fast energikilde giver uanede anvendelsesmuligheder, da det muliggør langtidsmålinger, hvor batteriskift enten er upraktiske eller uladsiggørlige.

Teknologien genanvender brugte radiobølger

Senderne drives af de radiobølger fra tv, mobil og Wi-Fi, som allerede er i luften, og opsamler her strøm nok til at måle og modtage, men effekten krævet for at sende data er mange gange større.

Problemet med den manglende energi til at sende blev løst ved et passivt sendesystem, hvor enheden ikke selv opretter en forbindelse og afsender sin data, men derimod skifter sin antenne mellem at absorbere tilfældige radiobølger og reflektere disse signaler til en computer, som modtager og afkoder senderens data. Meget ligesom et Wi-Fi morsekode-system.

Forskerne fra det amerikanske University of Washington, som arbejder på de batterifri sendere, har tidligere arbejdet på sendere, som kun kommunikerede med særlige modtagere. Denne nye serie af sendere muliggør brugen af flere forskellige teknologier, som eksempelvis Wi-Fi eller Bluetooth.

Senderne kan anvendes i hjemmet

Teknologien, som stadig er under udvikling, kan blandt andet få stor betydning for udbredelsen af digitaliseringen af hjemmet.

Smarte termostater vil eksempelvis kunne fødes med data fra et utal af målere i hele rummet, sådan at radiatoren eller klimaanlægget kan justeres langt mere præcist.

Rækkevidde på 10 meter

Modellerne, som de amerikanske forskere har præsenteret, har endnu kun en dokumenteret rækkevidde på 65 cm.

Forsøg fra forskerne, som endnu ikke er publiceret, indikerer dog, at rækkevidde kan øges til mere end 10 meter, hvilket giver produktet en række kommercielle anvendelsesmuligheder.

Læs også:

Danmark har flere trådløse bredbåndsforbindelser end indbyggere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere