Artikel top billede

Sensorer fungerer uden batteri: Kan hente strøm fra radiobølger

Målere og sensorer er ikke meget værd, hvis de ikke kan kommunikere deres data ud, og indtil videre har det krævet et batteri eller strømkilde. Det kan dog snart være slut.

En ny generation af Wi-Fi-enheder kan sammen med simple målere være i stand til at modtage og sende data uden at være tilsluttet et batteri eller strømkabler.

Det skriver MIT Technology Review.

Frigørelsen fra en fast energikilde giver uanede anvendelsesmuligheder, da det muliggør langtidsmålinger, hvor batteriskift enten er upraktiske eller uladsiggørlige.

Teknologien genanvender brugte radiobølger

Senderne drives af de radiobølger fra tv, mobil og Wi-Fi, som allerede er i luften, og opsamler her strøm nok til at måle og modtage, men effekten krævet for at sende data er mange gange større.

Problemet med den manglende energi til at sende blev løst ved et passivt sendesystem, hvor enheden ikke selv opretter en forbindelse og afsender sin data, men derimod skifter sin antenne mellem at absorbere tilfældige radiobølger og reflektere disse signaler til en computer, som modtager og afkoder senderens data. Meget ligesom et Wi-Fi morsekode-system.

Forskerne fra det amerikanske University of Washington, som arbejder på de batterifri sendere, har tidligere arbejdet på sendere, som kun kommunikerede med særlige modtagere. Denne nye serie af sendere muliggør brugen af flere forskellige teknologier, som eksempelvis Wi-Fi eller Bluetooth.

Senderne kan anvendes i hjemmet

Teknologien, som stadig er under udvikling, kan blandt andet få stor betydning for udbredelsen af digitaliseringen af hjemmet.

Smarte termostater vil eksempelvis kunne fødes med data fra et utal af målere i hele rummet, sådan at radiatoren eller klimaanlægget kan justeres langt mere præcist.

Rækkevidde på 10 meter

Modellerne, som de amerikanske forskere har præsenteret, har endnu kun en dokumenteret rækkevidde på 65 cm.

Forsøg fra forskerne, som endnu ikke er publiceret, indikerer dog, at rækkevidde kan øges til mere end 10 meter, hvilket giver produktet en række kommercielle anvendelsesmuligheder.

Læs også:

Danmark har flere trådløse bredbåndsforbindelser end indbyggere
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere