Artikel top billede

Dansk it-ekspert: Gigantisk hackerangreb er overvurderet

Russiske hackere har angiveligt opbygget en database med mere end 1,2 milliarder unikke logins og passwords. Dansk it-sikkerhedsfirma vurderer, at langt færre mennesker er ramt.

1,2 milliarder mail-adresser og passwords skulle angiveligt være i hænderne på en russisk hackergruppe. 

Alligevel opfordrer det danske it-sikkerhedsfirma CSIS i en pressemeddelelse til at tage den med ro.

For CSIS mener, at selv om 1,2 milliarder lækkede logins lyder farligt, så spiller andre faktorer også ind, når sikkerhedsselskabet Hold Security blæser i dommedagstrompeterne:

"Jeg tror, historien er sand, men også at Hold Security har en kommerciel interesse i panikken. 1,2 milliarder stykker data kan få de fleste til at rynke på næsen, men man skal huske, at der ikke er tale om 1,2 milliarder mennesker, men derimod konti. Tallet skal måske divideres med 30 eller 50 for at finde det korrekte antal berørte personer," fortæller CSIS direktør, Peter Kruse til DR.dk.

Panikken betaler sig

Det amerikanske sikkerhedsfirma Hold Security meddelte natten til onsdag den 6. august, at en russisk hackergruppe havde stjålet op mod 1,2 milliarder unikke logins og passwords over en længere periode. 

Men allerede nu sås der tvivl om hvor mange mennesker der reelt er ramt.

Oplysningerne om det store datalæk kommer samtidig med den årlige Blackhat-konference i Las Vegas, hvor it-sikkerhedsindustrien mødes og udveksler viden. 

Samtidig er denne konference også en god mulighed for et sikkerhedsfirma til at promovere sig selv.

Umiddelbart efter offentliggørelsen af datalækket lagde Hold Security et tilbud ud om en overvågningsservice af databrud til kun 120 amerikanske dollar om måneden. 

Et tilbud, der blev trukket tilbage, kort tid efter at det begyndte at vække opmærksomhed på sociale medier.

Siden med tilbuddet er nu blevet erstattet af et "coming soon"-skilt.

Selskabets direktør har endvidere i en mail til finansmediet Forbes skrevet, at prisen vil blive et symbolsk beløb på 10 dollar om måneden.

Lækkede data ikke unikt

CSIS fortæller, at så mange logins ikke er samlet ved et enkelt brud, men gennem lang tid, på flere forskellige måder og ved at købe og sælge logins på det sorte marked.

At en gruppe gennem en længere periode har opbygget sig en database med logins er ikke i sig selv en ny ting. 

Den rå mængde af data er derimod, hvad der imponerer.

Data bliver stjålet hele tiden

Passwords bliver stjålet en gang imellem, og det er ikke altid muligt at undgå. Selvom du bruger et sikkert password, kan den tjeneste, du benytter, have et hul i deres sikkerhed, eller du kan allerede være inficeret.

CSIS har dokumentation for, at op mod 100.000 danske computere er indrullet i et botnet, på grund af malware på deres computer. Et problem der i høj grad kunne undgås ved regelmæssig vedligeholdelse af computeren.

Sådan sikrer du din computer

Opdater dine programmer. Også selv om det er træls, at Java spørger for tredje gang på en uge, eller Microsoft kræver en genstart, så få det gjort. Alternativt anbefaler CSIS, at du benytter programmet Heimdal, som automatisk opdaterer dine programmer.

Benyt et stærkt password. Det er fristende bare at benytte initialer og 123, men det er heller ikke særligt stærkt. Brug vrøvleord, store og små bogstaver, tegn og tal.

Anvend to-faktor autentifikation. Flere services som Google og Apple tilbyder muligheden for et ekstra password, en sms med en engangs-kode eller lignende. Hvis hackere skal igennem denne sikkerhed, skal de også have din telefon.

Læs også: Sådan får du skudsikre passwords
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere